top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Étkezési zavarokat és egészségtelen testképet népszerűsít a TikTok

Már számtalanszor volt szó arról (például itt és itt), hogy miközben szülőként többnyire fogalmunk sincs, hogy a gyerekeink miket keresnek és néznek a neten, sokszor egészségtelen, sőt veszélyes mintákat közvetít számukra a közösségi média.

A gyerekek újabb „játszóterén”, a TikTokon például egyre terjednek azok a videók, melyek a testsúlyt és a különféle diétákat helyezik a középpontba, sokszor azt sugallva, hogy a kilók száma és a külső kinézet az egyetlen fokmérő, ami megadja egy ember értékét.

 

Beszélgessünk hát arról, milyen káros trendek terjednek a közösségi médiában, hogyan hatnak a tizenévesekre, és mit tehetünk a káros hatások közömbösítése érdekében.


A TikTok valóban egészségtelen kapcsolatot épít ki a tizenévesek és az ételek között?

A Vermonti Egyetem által nemrégiben készített tanulmány szerint a TikTokra feltöltött számos tartalom a jelek szerint az egészségtelen táplálkozást és a szükségtelenül és/vagy veszélyesen megszorító étrendeket népszerűsíti, különösen a tizenévesek körében. A PLoS One-on, a tudományos kutatások megosztására szolgáló nyílt hozzáférésű, ingyenes oldalon közzétett tanulmány negatív képet fest arról, hogy a TikTokról miként befolyásolja a testképet.


A kutatók olyan témákat találtak a népszerű közösségi médiaplatformon, mint például a fogyás dicsőítése, valamint a soványság dicsőítése mint az egészség elérésének és fenntartásának egyetlen feltétele. És ami a legriasztóbbnak tűnik: szakmailag megbízható, hiteles források helyett a laikusok, a témában járatlan és tájékozatlan influenszerek és hétköznapi emberek osztogatnak táplálkozási információkat és tanácsokat.

„Mi, a tudományos közösség tagjai már évekkel ezelőtt felismertük, hogy a közösségi média káros hatással lehet a testképre és az étkezési zavarokra – kezdi a korántsem rózsás helyzet felvázolását Dr. Katherine Hill, a gyermekgyógyászatra szakosodott Equip, egy virtuális evészavarkezelési program alelnöke. – Ez a jelenség az elmúlt évtizedben vált általánossá a tizenévesek körében, mivel az olyan platformokon is, mint a TikTok, irreális szépségideálok vették át az egyeduralmat.”

A szakember azt magyarázza, hogy ezeknek az alkalmazások veszélye, hogy algoritmusaik segítségével félrevezető, sőt káros szemlélet felé terelgetik a fiatalokat. A TikTok algoritmusa minden látogatáskor hasonló tartalmakat mutat a felhasználóknak, mint amikre korábban rákerestek, szó szerint rájuk szabva azt, mit ajánl nekik. Például ha valaki megnéz egy evészavarokról szóló videót, akkor további hasonló tartalmú videókat kap. De veszélyesen megszaporodtak a testsúly kontrolljára szolgáló egészségtelen módszereket bemutató és népszerűsítő videók is azt sugallva, hogy a soványság az emberi érték egyetlen fokmérője, ezért bármilyen eszköz megengedhető a fogyás érdekében.


A testsúly nem az egészség egyetlen mércéje

Egy nemrégiben közzétett tanulmány egy szembetűnő problémára is rámutat a TikTok úgynevezett „fitnesz” videóival kapcsolatban: ezek jelentős része kizárólag a testsúlyra összpontosít. A tanulmány szerint az általuk vizsgált videók közel 44 százaléka tartalmazott fogyással kapcsolatos tartalmat. Sőt, a videók több mint 20 százaléka – azaz minden ötödik ilyen témájú videó! – kifejezetten az adott személy súlyának alakulását mutatta be.

„Társadalmunk hajlamos egyenlőségjelet tenni a fitt/egészséges és a sovány jelzők között – mutat rá Dr. Hill. – Pedig a testsúlyt nem szabad az egészség egyetlen mércéjeként használni. Az egészség sokkal árnyaltabb és összetettebb, és az egészségnek különböző formái és dimenziói lehetnek. A testsúlyt soha nem szabad az egészség egyetlen és abszolút mércéjeként használni. Az egészséget az elegendő alvással, a helyes táplálkozással és a testmozgással kell mérni.”

A tanulmány rámutat az algoritmusok veszélyére, amelyeket a szakmai infók helyett a hashtagek irányítanak. A már említett tanulmány szerint a „fogyás” hashtag közel 10 milliárd megtekintést ért el, amikor először vizsgálták, ami mindennél szemléletesebben mutatja, mennyi embert érdekelt a fogyás és az ezzel a hashtaggel összefüggő egyéb információk. A testpozitivitást népszerűsítő videókat megnézve azt találták, hogy az alkotóik pozitív életszemléletük egyetlen okaként azt említették, hogy sikerült vékonyra fogyniuk.


Közösségimédia-használat és evészavarok

A National Institute of Mental Health (NIMH) az étkezési zavarokat „súlyos és gyakran halálos kimenetelű betegségekként definiálja, amelyek az emberek étkezési viselkedésének és a kapcsolódó gondolatoknak és érzelmeknek a súlyos zavarával járnak.”


A TikTok sok, vírusként terjedő fogyókúrás videóját a „helyes” étkezéssel reklámozzák. Sokak számára nem meglepő módon a COVID-19 járvány idején fellendült a közösségi média használata – ezzel együtt (például az Eating Disorders [Étkezési zavarok] című folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány szerint) a diéta és a testmozgás körüli úgynevezett „zsírfóbiás” üzenetek száma is megszaporodott.


A nyilvános fórumon olvasottak és az influenszerek által bemutatottak alapján a fogyás könnyű és gyors módjának tűnhet valamelyik egészségtelen, sőt veszélyes diéta. A fogyás vonzerejét és könnyű elérhetőségét erősíthetik a videoszerkesztő szoftverek felgyorsított videók és a filterekkel tökéletesre csiszolt fotók is.

„Szinte másodpercek alatt a felhasználókhoz több tartalom is eljut elérhetetlen testekről és életstílusokról – ezek alapján azt gondolhatják, hogy ezek elérése reális célkitűzés, miközben fogalmuk sincs róla, hogy ez a folyamat milyen indokolatlan károkat okozhat nekik.”

Hogyan küzdhet egy szülő a közösségi média által sugallt kép és irreális elvárások ellen?

Mit tehetünk szülőként azért, hogy segítsünk a tizenéveseknek eligazodni ebben a kihívásokkal teli környezetben?

Dr. Hill szerint a szülőknek nagyon oda kell figyelniük arra, hogy a tizenévesek mit néznek és mivel foglalkoznak online.

„Beszélgessünk nyíltan [a gyerekekkel] az általuk hallott és látott tartalmakról, és avatkozzunk be, ha azokat egészségtelennek vagy károsnak ítéljük, javasolva a blokkolást vagy a követés megszüntetését. Bátorítsuk azt a pozitív önbecsülést, amelynek semmi köze a testképhez.”

Különösen hasznos lehet, ha a kamaszok fejében a fogyáson kívül mással is sikerül összekapcsolni az egészség fogalmát. A szakember azt is fontosnak tartja emellett, hogy a szülők ismerjék az étkezési zavarok tüneteit és jeleit, és észre is veszék azokat.


Forrás: PLoS

Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


bottom of page