top of page
  • Szerző képeVendégszerző

Állatvédők követelik a lovas körhinták betiltását

Szerintem csak az nem ültette fel még a gyerekét lovas hintós körhintára vidám parkban, búcsúban, falunapon vagy más rendezvényeken, akinek nincs gyereke. De lehet, hogy nem sokáig. Az állatvédők szerint ugyanis bármilyen állatos tematikára épülő körhinta az állatok kizsákmányolását teszi normává már gyerekkorban.



Eszedbe jutott már valaha a körhintázásnak ez az aspektusa, amikor legutóbb ilyen helyen jártatok?

 

Sokan nevetségesnek és komolytalannak tartják az egyik állatvédő szervezet (PETA, People for the Ethical Treatment of Animals, Emberek az etikus állattartásért) követelését, mely szerint a gyerekeknek készült körhinták készítő ne használjanak több állatos témákat, mert ez „akaratlanul is az állatok kizsákmányolását emeli normává”. Pár napja nyílt levelet írtak az egyik kansasi gyárnak, hogy inkább autók, buldózerek és űrhajók forogjanak azokban a hintákban, ezzel az emberi tehetséget és tudást ünnepelve.


Az állatvédő szervezet azonban az interneten rengeteg üzenetet kapott legújabb lépése miatt, melyekben az emberek rámutattak, hogy jelenleg nagyobb problémákkal is szembe kell nézniük az állatoknak világszerte.

„Ahelyett, hogy a határon átcsempészett állatok, az értelmetlen laboratóriumi kísérletek során végzett állatkínzások stb. miatt aggódnánk... a PETA mit vesz célba? Na mit? Hát a körhintagyártókat!”

– füstölgött egyikük.



Az aktivista csoport azért követelte az állatos témájú vidámparkok megszüntetését, mert szerintük ez hatalmas csapást mérne az olyan iparágakra, amelyek továbbra is állatokat használnak fel szórakoztatásra, mint például a delfinshow-k és a tevehinták. A PETA elnöke, Ingrid Newkirk azzal indokolta álláspontját, hogy a lépés megtanítaná a gyerekeket az élőlények iránti „tiszteletre és együttérzésre”, ami hozzájárulhatna egy „irgalmasabb világ” megteremtéséhez. Newkirk asszony azzal érvelt, hogy az állatokkal kapcsolatos körhinták inkább „szórakoztatásként” mutatják be az állatokat, mint érzésekkel és tudattal rendelkező élőlényekként.


Azt írták:

„A PETA sürgeti az összes többi körhintagyártót, hogy álljanak le az állatok témájú körhinták gyártásával és inkább olyan terveket fogadjanak el, melyek megmozgatják a gyermekek képzeletét és megmutatják az emberi tehetséget.”

Az internetet elárasztotta az állatvédő csoport elleni gúnyolódás, sokan értetlenkedtek, hogy a PETA miért a gyerekek szórakozását veszi célba.


Valaki a jövőt vizionálta a lépés nyomán:

„Mi lesz az állatvédők következő akciója? Betiltják a kisgyerekeknek szánt plüssállatokat????”

Egy másik vélemény:

„A állatvédők elkezdték üldözni a körhinták gyártóit... mintha nem lenne elég valódi állat, ami miatt aggódniuk kellene, most az állatos játékokra szállnak rá.”

A PETA szóvivője a médiában elmondta:

"A lovak nem érdemlik meg, hogy teherállatként kezeljék őket, és nem lenne szabad őket így ábrázolni, különösen nem a befolyásolható gyermekek számára. Szervezetünk felhívása az állatjogi mozgalomban talán csak egy apróságnak tűnik, de arra kérjük az embereket, hogy nézzenek mélyebbre és ismerjék fel, hogy az ábrázolások ugyanúgy számítanak, mint a szavak és tettek. Az archaikus körhintadizájn korszerűsítése jelentős lépés lenne afelé, hogy a zablákatkivegyük az élő lovak szájából és az embereket a hátukról - és egy mindenki számára tiszteletteljesebb világot érjünk el.”

Krisz

Fotó: Freepik


Ezek is érdekelhetnek:


1 hozzászólás
bottom of page