top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Én jobban tudom, hogyan neveld a gyerekedet...

...de te ne mondd meg, én hogyan neveljem az enyémet. Ismerős? Arról a jelenségről szeretnék írni, amikor minden anya jobban tudja, mi a jó a MÁSIK anya gyerekének. Vagy legalábbis sziklaszilárdan meg van győződve erről. Igen, az angolul mum-shamingnek nevezett borzalomról szeretnék beszélni, amit magyarra talán anyahibáztatásként vagy anyaszégyenítésként lehetne fordítani. Nyugi, az apák sincsenek bebiztosítva ellene, az övék a dad-shaming, azaz apahibáztatás.

Mindez arról jutott eszembe, hogy egy anya azért került az anyatársak kereszttüzébe, mert játékból beledobta a hóba a gyerekét. És vesztére videóra is vette, amit valahová felrakott a neten. Mutatom mindjárt a videót is.

 

Már többször olvashattál az anyahibáztatás vagy anyaszégyenítés jelenségéről a mum- (vagy mom-) shamingről itt az Anyás-Apáson (például itt és itt és itt is), és volt szó ennek „apapárjáról” is (ha lemaradtál róla, ide és ide kattints). Igen arról van szó, amikor egy anya semmit, de tényéeg semmit nem csinálhat, nem nevelheti úgy a gyerekét, hogy ezt ne kritizálná rögtön valaki más, tipikusan egy másik anya. Mert mindenki szereti/szeretné jobban tudni. Nem új jelenség ez persze, hiszen régen is voltak a játszótéri sugdolózások a többi anyáról, de az internet ezt is felerősítette, ugyanakkor látthatóbbá is tette. Hiszen jobban bele is látunk mások életébe (sokszor ők maguk teszik közhírré életük minden mozzanatát), ugyanakkor az anyaszégyenítő megjegyzések is nagyobb publicitást és visszhangot kapnak.


Lássuk hát előbb a videót.

A videón egy nő látható, aki játékosan beledob egy egy év körüli gyereket a méteres hóba, majd rögtön ki is kapja onnan. Ha alaposabban utánanézünk a részleteknek, akkor kiderül, hogy egy anyáról van szó, Julia Mancusóról, aki számára ráadásul nem is idegen a hó világa, tud, tud is bánni vele, ismeri a veszélyeit, hiszen olimpiai bajnok síelőnő. Az „áldozat” a kisfia, az 1 éves Sonny, aki a hóba érkezés pillanatában a feje tetejéig elmerül a puha, vastag hóban, ám az édesanyja keze máris nyúl utána, hogy kihúzza onnan.


Na, ezt nem kellett volna. Legalábbis a mum-shamerek szerint.


Julia Mancuso a csaknem negyedmillió követővel rendelkező Instagram-oldalára töltötte fel a a videót, melyen először a magasba dobja a jó melegen felöltöztetett, sapkába és kesztyűbe bugyolált babát, aki aztán elmerül a hatalmas hóban. A kisfiú közben mosolyog, amit több kommentelő tudni véli, hogy csak a „szorongását” akarja leplezni ezzel.

„Szegény gyerek! A mosoly sokszor félelmet és szorongást takar. Még túl kicsi ahhoz, hogy elmondja, valójában mit szól ehhez a helyzethez”

– írta valaki.

„Az első gondolatom a rémület volt, amikor láttam a videót, hiszen ki tudhatja, mit rejt a hó. Én Floridában nőttem fel, és szerintem ez ugyanaz, mint amikor valaki egyszerűen bedobja a gyerekét a vízbe, hogy így „tanítsa” meg úszni”

– fűzte hozzá egy melegebb éghajlathoz szokott kommentelő.


A csaknem 300 ezer megtekintésnél járó videó miatt az anya magyarázkodni kényszerült, és azt írta, hogy sok követője félreértette a videót, hiszen a helyzet semmilyen kockázatot nem jelentett a baba számára.

„Sonny imádja ezt, és nem volt veszélyben, amikor belesüllyedt a hóba. Éppen a hóesést csodáltuk és közben játszottunk. Én sem hiszem, hogy jó ötlet beledobálni a gyereket a hóba, de amikor olyan gyönyörűen esik, mint most, akkor jó móka”

– reagált a negatív kommentekre.


Érdekes egyébként, hogy mindenkinek a hóval volt baja a videót nézve, holott az egészen kisgyerekek levegőbe dobálása tényleg nem veszélytelen. Erről itt és itt és itt olvashattál korábban.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page