top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Egy újszülöttel minek repülsz? Minek az ilyennek gyerek?

Az Anyavilágon már többször szó esett arról a jelenségről, hogy egyik anya a másiknak gyakorlatilag bármiért képes beszólni. Nevet is kapott a jelenség, az angolok a nehezen lefordítható mom-shaming (kb. anyahibáztatás) jelzővel illetik. És mivel az apák sincsenek védve a mindent jobban tudó bezzeanyák és bezzegapák észosztásától, rögtön itt van a mom-shaming „kistestvére”, a dad-shaming is.


Legutóbb egy celeb apa kapott kéretlen tanácsokat azért, mert újszülött babájukkal repül. Ráadásul magánrepülőgépen, hűha...


 

Se szeri, se száma azoknak a szülőknek, akik ezerszer megbánták már, hogy a gyerekről posztoltak, mert kaptak érte hideget-meleget. Sokszor jogosan, máskor teljesen alaptalanul. Egy apát azért szedtek szét a neten kommentelők, mert olyan fotót tett közzé, amin száján puszilja meg a kislányát. Orvosi szemmel ugyanakkor nem volt teljesen alaptalan a felháborodás, amikor az egyik magyar celeb apukát kritizálták, mert úgy játszott a kisfiával, hogy magasra dobálta, majd az erről szóló fotókat „nyugi, elkaptam” vagy valami hasonló megjegyzéssel tette ki az Instára. Vagy az is jogos, hogy aki szoptat, az ne igyon alkoholt.

Ez a bezzeganyás okoskodás azért is kényes terep, mert például honnan is tudhatná egy kívülálló, hogy egy anya nem azért nem szoptat, mert rossz anya, hanem mert korábban mellrákkal operálták.

Nos, a dad-shaming egyik legújabb áldozata egy Andy Cohen nevő tévéproducer, akik egy cuki képet osztott meg arról, hogy újszülött kisfiával repült haza New Yorkba. A kisfiú, Benjamin Allen négy nappal korábban jött a világra, igen szép 4 kiló körüli súllyal.

Bár a kommentelők többsége imádta a fotót, jöttek szép számmal a beszólások is. „Egy újszülöttel repülni egészen komolyan nem menő dolog. Árt neki a kabinnyomás változása, amitől megfájdulhat a füle. A repülőgép belsejében ráadásul zaj van, különösen fel- és leszállás közben. Ezen kívül az oxigénnyomás is állandóan változik” – sorolta fel összes aggályát az egyik kommentelő. Másvalaki ezt írta: „Nem túl fiatal még, hogy repüljön? Mi lesz majd, ha elkezd pattogni és dugulni a füle?”  Megint más szerint egy ilyen pici babának mág otthon a helye, különös tekintettel a különféle kórokozókra. De az sem volt a kommentelők kedvére, ahogyan az apa a hordozóba tette a gyereket: „Ez nem jó módszer újszülött hordozására. Remélem, hogy az apa olvassa ezt a posztot vagy valaki elmondja neki. Egy újdonsült apának bőven van mit tanulnia.”

Sokak szerint viszont semmi baj nincs azzal, ha valaki újszülöttel repül, hiszen előtte biztosan kikérte az orvosok tanácsát. Ráadásul egy magángépen talán a baktériumok sem jelentenek akkor a veszedelmet, mint egy zsúfolt utasszállítón. Sőt voltak olyanok is, akik valóban használható, náluk már bevált gyakorlati tanácsokkal látták el az apát, amikor azt javasolták neki, hogy az etetést a fel- és leszállás idejére időzítse az etetéseket, ezzel is csökkentve a változó kabinnyomás okozta fülfájás esélyét.

Nos, utaznál újszülöttel?

Az Anyavilágon januárban egy teljes héten át minden poszt a gyerekkel történő repülés témájával foglalkozott. A posztokat itt találod:


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page