top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

És az anyáktól miért nem kérdezi meg senki, hogy vannak?

Harry herceg felesége a közelmúltban tévéinterjút adott. Bár sokan azt gondolnák, hogy egy hétköznapi anya nem sok ponton tud azonosulni a brit királyi családba beházasodott hercegnével, az interjú meglepően sok olyan kérdést feszeget, mellyel nem csak az az anya szembesül, aki Erzsébet királynő unokájának a felesége.


Meghan Markle többek között arról beszélt, hogy nem sok embernek jut eszébe megkérdezni a szűkebb és tágabb környezetéből, hogy ő hogyan érzi magát a szülés után, újdonsült anyaként.

 

Ha valaki a brit királyi családba házasodik, akkor sok mindenre fel kell készülnie. Elsősorban is arra, hogy kíváncsi alattvalók lesik minden mozdulatát, és ők sincsenek védve a meg- és elítélő megjegyzésektől, a mom-shamingtől. Mert ugye mindenhol vannak megmondó emberek, akik mindent jobban tudnak, leginkább azt, hogy a másik szülőnek hogyan kellene nevelnie a gyerekét. Még hatványozottabban igaz ez azokra, akik állandóan kamerák kereszttüzében élik az életüket. Meghan Markle-t sem kímélték a csípős megjegyzések, például amikor egy társasági eseményen azt kritizálták, hogyan fogja a kis Archie-t, „látszik, hogy nem sok időt tölt a gyerekével, a dadák elintéznek helyette mindent”.


Meghan nemrégiben az ITV brit tévécsatorna egyik műsorában beszélgetett Tom Bradby-vel, és amikor Bradby rákérdezett, hogy érzi magát, a hercegné ezt válaszolta: „Nagyon köszönöm a kérdését, mert nem sok ember van, akit érdekel, hogy jól érzem-e magam, minden rendben van-e velem.”

És ezzel a problémával Meghan Markle nincs egyedül, hiszen az újdonsült anyák sokszor panaszkodnak arról, hogy míg a várandósság alatt csak-csak rákérdeznek a barátok és ismerősök a kismama hogylétére is, a szülés után mintha megszűnnének létezni, és mindenkit csak az érdekel, hogy a baba jól van-e, eszik, iszik, alszik, kakil-e rendesen. Ami értelemszerűen nem azt jelenti, mintha az anyák önzően ki akarnák maguknak sajátítani a környezetük figyelmét, hanem csak annyit, hogy ne csak egy gyereket kihordó tárgyra tekintsenek rájuk, aki a szülés után már nem is számít.


Jó válasz az is, hogy „nem, nem vagyok teljesen jól”

De a műsorvezető még ennél is tovább ment, amikor arra is rákérdezett, hogy Harry herceg felesége rendben lévőnek találná-e, hogy egy ilyen kérdésre ne száz százalékosan pozitív választ adjon, hanem valami olyasmit feleljen, hogy „nem, nem vagyok teljesen rendben”. Erre Meghan Markle egy határozott „igen”-nel felelt. És ez jó dolog, jó dolog, ha az ismert és/vagy népszerű anyák ki merik mondani, hogy anyának lenni nem mindig olyan, mint egy rózsaszín felhőn ücsörögni és üdvözült mosollyal ringatni a tökéletes babát. Jó dolog ez egy olyan világban, ahol a médiából és az internetről dől ránk a hamis tökéletesség illúziója, melyet látva a tejlázzal küzdő, a baba által éjjelente ötször ébredő anyák könnyen abba a tévhitbe esnek, hogy bennük van a hiba. Mert hát hiszen ez másnak csont nélkül és tökéletesen sikerül, akkor nekik miért nem? Akkor ők miért ilyen mindenre alkalmatlan anyák?

„Nem szabad úgy tennünk, mintha az anyaság egy stressz- és küzdelemmentes állapot lenne” – mondja Meghan.

De persze úgy sem szabad tennünk, mintha az anyaság egy rettenetes teher lenne, mindennapos küzdelmek végeláthatatlan sora, sehol egy öröm, sehol egy kis vidámság, sehol sikerélmény – de ezt már csak én teszem hozzá.)


Meghan Markle-t egyébként is sok támadás érte már a várandóssága alatt és a kis Archie megszületése óta is. Olyannyira, hogy Harry herceg sajtóközleményt is kiadott ezzel kapcsolatban: „A feleségem a brit bulvársajtó legújabb áldozata, mely úgy indít hadjáratot bizonyos személyekkel szemben, hogy nem gondol a következményekre – egy durva kampányt, mely az utóbbi évben még a korábbinál is kíméletlenebbé vált, éppen a várandósság alatt és a kisfiunk születése után. Nagy árat kell fizetnünk ezért a meggondolatlan propagandáért, különösen akkor, amikor az ráadásul hamis és rosszindulatú. De mi továbbra is bátran állunk elébe, bár el sem tudom mondani, hogy mennyi fájdalmat okoz számunkra.”

Harry herceg is hangsúlyozta, hogy sok olyan aspektusa van Meghan közvéleménnyel folytatott küzdelmének, mely mindannyiunk életében jelen lehet. A várandósság és az újszülött érkezése akár nehéz időszak is lehet egy család életében, és ezt még tovább nehezítheti, ha úgy teszünk, mintha minden rendben lenne, amikor nincs minden rendben.

Fotó: Forbes


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page