top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Bántotta, letagadta, majd részegen bevallotta − a megrázott baba szindrómáról

Egy anya szinte már-már titkosszolgálati módszerekkel derítette ki, hogy közös gyermekük súlyos agykárosodását az okozta, hogy az apa túlságosan erősen megrázta a babát. Az anya csellel szedte ki a férfiből az igazságot.


Nemrégiben fejeződött be annak a férfinak a pere, akit gyermekbántalmazásért többéves börtönbüntetésre ítélt egy brit bíróság. Egy krimibe illő történet és a megrázott baba (shaken baby) szindróma.

 

A 29 éves Gemma Smith és párjának, Johnnak 2015-ben született meg közös gyermekük. A pár együtt nevelte a kis Jamest. Az apára semmi panaszt nem lehetett, az egyébként postásként dolgozó férfi gyorsan beletanult a baba körüli teendőkbe, szívesen részt vett a baba fürdetésében és tisztába tételében. Az egyik reggel az anya arra kérte a férfit, hogy vigyázzon a kisfiúra. Ám egyszer csak valami nagyon különös és keserves sírásra lett figyelmes, míg tett-vett az emeleti hálószobában. Ahogyan később a bíróságon mesélte: „Azonnal tudtam, hogy valami nagy baj van. Ismertem már, hogyan sír, amikor éhes vagy fáradt, ez azonban egészen másfajta sírás volt.” Azonnal lerohant, és azt látta, hogy a kisfia élettelenül fekszik a férfi térdén. Azonnal kórházba vitték a gyereket, ahol a CT-vizsgálat vérömlenyt mutatott a koponyán belül. A hirtelenjében a kórházban rendelt szociális munkás azonnal eltiltotta a szülőket a gyerekkel való érintkezéstől, mert alapos volt a gyanú, hogy gyermekbántalmazás történt. Igen, de mi történt valójában?

Az anyja egyre kérdezgette az apát, de a férfi tagadott. Később annyit elismert, hogy ő ejtette le véletlenül a babát, de félt bevallani. Az anyának azonban valami azt súgta, hogy ennél többről volt szó.

Pár nappal később a férfi azt mondta, elmegy a barátaival egy pohár italra, de amikor hazaérkezett, rögtön látszott, hogy ez bizony több volt egy pohárnál. A nő érezte, hogy itt a soha vissza nem térő lehetőség, hogy kiszedje a férfiból az igazságot. Valami ürüggyel a telefonjáért ment és titokban felvette, amikor a kapatos férfi végre bevallotta, hogy aznap reggel mérgében nagyon megrázta a kisfiút, és valószínűleg ez okozta a bajt. A nőt sokkolták a hallottak és úgy érezte, egy percig sem tud tovább a férfival élni. A hangfelvétellel az ügyvédhez és a rendőrségre sietett, ennek a folyománya volt a most lezárult nyomozás és ítélethozatal. A nő azt mondja, hogy azon kívül, hogy azóta is értetlenül áll az előtt, hogy a férfi hogyan tudott bántani egy ártatlan kisbabát, a másik hatalmas csalódást az okozta számára, hogy a férfi hazudott neki.


A megrázott baba szindrómáról

A megrázott baba szindróma akkor jön létre, ha a pici csecsemőt valaki játékból vagy bántásból erősen megrázza vagy dobálja. A sérülés kialakulási mechanizmusa arra vezethető vissza, hogy a pici csecsemő feje a testéhez képest aránytalanul nagy, ráadásul a kisbaba a nyakizmok gyengesége miatt még nem is képes olyan biztosan megtartani a fejét, mint akár néhány hónappal később. Az agy és az agyburkok között úgynevezett hídvénák futnak, melyek erőteljes rázás vagy mozgatás, illetve a fej gyors mozgását követő hirtelen lefékeződés hatására elszakadnak, vérzés alakul ki, így az agy nem jut elegendő vérhez, és oxigénhiányos agykárosodás alakul ki.


Milyen tünetei vannak a megrázott baba szindrómának?

A tünetek elég sokfélék lehetnek, előfordul aluszékonyság vagy – éppen ellenkezőleg – ingerlékenység, légzési vagy táplálási problémák, hányás, sápadt vagy kékes színű bőr, görcsrohamok, bénulások, eszméletvesztés, kóma.

A tüneteket nem feltétlenül kísérik külsérelmi nyomok a testen, mivel – mint ahogy írtam is – a súlyos állapot kialakulásához elegendő a csecsemő erőteljes megrázása.


Milyen tényezők hajlamosítanak megrázott baba szindrómára?

A statisztikák szerint fokozza a kockázatot, ha

- a szülő irreális elvárásokat támaszt a babával szemben (olyan viselkedést vagy reakciót vár el tőle, amire a baba életkoránál fogva még nyilvánvalóan nem képes);

- a szülő maga is nagyon fiatal vagy egyedülálló;

- a szülő erősen stresszes személyiség;

- a szülő alkohol- vagy drogfogyasztó vagy zűrös partnerkapcsolatban él;

- a szülő depresszióban szenved;

ezen kívül a statisztikák szerint a férfiak inkább hajlamosak erősen megrázni egy pici babát, mint a nők.


Milyen következményei lehetnek a megrázott baba szindrómának?

Még akár enyhének tűnő rázás is súlyos következményekkel járhat, és visszafordíthatatlan károsodásokat, akár halált okozhat. Ha túl is éli a baba, nem ritka, hogy egész életére kiható károsodást szenved, mely lehet bénulás, részleges vagy teljes vakság, fejlődési elmaradás, tanulási problémák, görcsrohamok stb.


Hogyan előzhető meg a megrázott baba szindróma?

Fontos, hogy minden szülő tisztában legyen, hogy a baba megrázásának nagyon komoly következményei lehetnek. Aki tudja magáról, hogy stresszes vagy könnyen elveszíti önuralmát, az már a baba születése előtt önismereti és relaxációs tréningekkel gyúrhat a szülés utáni első hektikus hónapok megpróbáltatásaira. Fontos, hogy ha úgy érzed, hogy mindjárt elveszíted a kontrollt az indulataid felett, akkor helyezd a babát biztonságba vagy bízd őt egy másik felnőtt gondjaira, míg lecsillapodsz és ismét ura vagy önmagadnak.

Ne feledd, a baba megrázása, a megrázott baba szindróma utólag SEMMIVEL nem indokolható!


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page