top of page
  • Szerző képeDudásné Szerafi Anita

Ünnepi nyugalom mindfulness segítségével

A szeretet ünnepének időszakát öröm és izgalom övezi. Elképzeljük, ahogy majd bekuckózunk egy forró teával a kezünkben, csendes nyugalomban a kedvenc időtöltésünkkel foglalkozva. Legalábbis jól hangzik. Sokan számára ez a néhány nap inkább stresszforrásként vagy fokozott nyomásként jelenik meg az életükben.



Az ajándékvásárlás, előkészületek, szervezés, de leginkább a gyerekek rengeteg figyelmet és energiát követelnek a szünet alatt.

 

A mindfulness, vagy tudatosság gyakorlása azonban segíthet ebben az időszakban. A jelen pillanat megélése, a  figyelem összpontosítása az élményekre, lehetővé teszi számunkra, hogy ne csak átéljük, hanem valóban megéljük az ünnepeket. Ezáltal a stressz csökkeni fog, és lehetőség nyílik arra, hogy mélyebb összefonódást érezzünk a szeretteinkkel és önmagunkkal.


Bevásárlás gyerkőccel

Próbáljunk meg tényleg lelassul amikor ez a következő teendőnk, ne engedjünk a külső nyomásnak. A gyerekek annyira megérzik amikor kapkodunk és rohanásban vagyunk. Ők is könnyen átveszik ezt a feszült hangulatot.


Tipp 1: Ha már ott vagyunk, adjunk nekik feladatot. Segítsenek a megbeszélt árukat a kosárba helyezni.

Tipp 2: Lassulásként és az ingerek szűkítéseként töltsünk több időt a zöldség és gyümölcs osztályon. Tudatosan fedezzük fel együtt a különböző illatokat, színeket, textúrákat. Nézegessük meg együtt őket, mutassuk meg, melyik az érett gyümölcs.

Tipp 3: A kipakolásnál is kérjük nélkülözhetetlen segítségüket. Nagyon élvezik, ha hasznosak lehetnek és örömmel nyújtózkodnak, hogy elérjék a futószalagot.


Amikor a tér nem tágul, mégis megtalálod benne a nyugalmat

A közvetlen környezetünk valóban hatást gyakorol lelki állapotunkra. Lesznek automatikus reakcióink a kupira, bizonyos nemszeretem helyzetekre. Feszülten, idegesen, érezhetjük magunkat, mert úgy látjuk fut a ház és a rendrakásnak nincs vége.


Tipp 4: Mit tehetsz?  Veszel pár mély lélegzetet és tudatosítsd magadban az alábbiakat: “Az otthonom, meleget ad és biztonságos közeget nyújt nekem és a családomnak. Akárhogy is néz ki most, ez az ünnepi id őszak most zajlik, pár nap múlva véget fog érni. Rengeteg pozitív emlék fűz ehhez a helyhez,ami itt és most megtudja melengetni a szívem. A ház minden nap kiszolgál, puhaságot, bekuckózást és kellemes időtöltést nyújt a szeretteimnek és benne nekem.”

Természetesen ezt a saját szemszögedből érdemes megfogalmazni. Olyan dolgokat lehet kiemelni amik a pihenést és a kikapcsolódást szolgálhatják (pl. könyvek, cica).


Ünnepi étkezések

Pro tipp :) Próbáljunk meg lassabban enni, jól rágni, élvezzük az ízeket és az illatokat, és legyünk tudatosak az elfogyasztott mennyiségben. Ezen kívül figyeljünk oda arra is, hogy valóban élvezzük az étkezést, és ne kapkodva együnk.


Összejövetelek

Az összejöveteleken, legyen az családi vacsora vagy baráti összejövetel, legyünk jelen a pillanatban azáltal, hogy minden figyelmünket nekik adjuk. Tegyük el a telefonokat vagy más zavaró tényezőket, hogy teljes mértékben részt vegyünk az éppen zajló beszélgetésekben és tevékenységekben. Ne akarjunk mindenáron hozzászólni, lehet, hogy most annyi is elég ha meghallgatjuk a másikat.


A mindfulness gyakorlása ezeken a területeken lehetővé teszi számunkra, hogy jobban élvezzük és értékeljük az ünnepek pillanatait, miközben mélyebb kapcsolatot alakítunk ki a szeretteinkkel és önmagunkkal.


Kívánok Mindenkinek Áldott és Békés Ünnepeket!

Dudásné Szerafi Anita

Mindfulness Coach


Bemutatkozás: 

Dudásné Szerafi Anita vagyok, két kisfiú édesanyja, szociálpedagógus, Mindfulness Coach, Breathwork Teacher. Főállásban óvodai és iskolai szociális segítőként tevékenykedem.

Az egész életutamat átszőtték a segítő szakma különböző formái, hiszen ez több mint 15 éve a hivatásom. Szívügyem a nők, szülők és gyermekek testi-lelki-szellemi jólétének a támogatása.

Angliában és Görögországban is szereztem nemzetközi tapasztalatokat, a szociális és egészségügy különböző területein.

A mindfulness - jelentudatosság azoknak szól, akik szeretnék végre nyugodtan, aggodalmaskodás nélkül átaludni az éjszakákat, abba hagyni az önmarcangolást, nem kiakadni apróságokon, vágynak a pozitív gondolkodásra vagy megunták már a jövőtől való szorongást.

Ahhoz, hogy erről minél többet megtudj és megtapasztalj, létrehoztam az ország első mindfulness & heartfulness közösségét.


Ez is érdekelhet:


bottom of page