top of page
  • Szerző képeDudásné Szerafi Anita

Mindfulness, tudatos jelenlét – Így találjunk vissza önmagunkhoz

Modern társadalmunkban, az élet gyors tempót diktál, amiben alig marad időnk egy kicsit megállni. Nincs időnk felismerni, hogy hálásak lehetünk a mai napért is és megéljük azokat a pillanatokat amik megtörténnek velünk itt és most.


Gyakran visszatekintünk múltunkba, kielemezzük, majd előre nézünk a jövőbe és analizáljuk vagy meg próbáljuk megjósolni a lehetséges történéseket. Bárcsak másképp tettem volna…

Mi van ha?...

 

Ezzel az oda vissza ugrálással, kihagyjuk a jelen pillanatok megélését.

A tudatos jelenlét befolyásolja életünk minden aspektusát. Gyakorlásával egy sokkal egyszerűbb, produktívabb és élvezetesebb életet érhetünk el.


A mindfulness avagy a jelentudatosság tudományosan is igazolt előnyei:

● Fejlődik koncentrációs képességünk

● Mentálisan is összeszedettebbek leszünk

● Nagyobb belső béke és nyugalom jellemzi mindennapjainkat

● Az élet nehézségeit kiegyensúlyozottan tudjuk kezelni

● Képesek leszünk produktívan válaszolni a stresszes helyzetekre

● Tovább tart a relaxált állapot


“A jelen pillanat az egyetlen pillanat, amelyben változni és változtatni lehet.” Joh Kabat-Zinn - Mindfulness Alapú Stresszcsökkentő Tréning (MBSR) atyja, eredetileg azért hozta létre a programot 1979-ben, hogy segítsen a krónikus betegeknek megbirkózni a fájdalmaikkal. Mára már tízezrek használják sikeresen a buddhista gyökerekből származó 8 hetes MBSR programot életminőségük javítása érdekében. Szerteágazó szakirodalom és több tucat tudományos igazolás tette lehetővé a tudatos jelenlét elterjedését.

Mindfulness a családban

Tulajdonképpen időt és energiát takarítunk meg a tudatos jelenlét gyakorlásával. A nagyobb tudatosság és koncentráció segít az időnk hatékonyabb beosztásában.

Napközben bármikor tudatossá válhatsz. Nem kell mást tenned, csak a figyelmedet tereld vissza a jelen pillanatba arra, amit éppen végzel.


Mit lehet ebben a segítségedre?

● Lélegezz mélyeket, használd a lélegzetedet a jelenben való visszatéréshez.

● Támaszkodj a fizikai érzékeléseidre.


Extra tipp:

Kapcsold össze a tudatos jelenlétet egy bizonyos tevékenységgel!

Próbálj meg minél jobban erre az egy tevékenységre fókuszálni.

● ez lehet lépcsőzés, mosogatás, teregetés, esti mese, fiók pakolás stb.

● jelöld ki rendszeres tevékenységednek

● gyakorold tudatosan minél többször

● legyen meg a napja: “lassú péntek”

Tanuljunk a gyerekektől!

● Figyeld meg mennyire beleélik magukat a játékba, csak a pillanatban élnek.

● A közös játszás során sokat tanulhatunk tőlük a fókuszról, elmerülésről.

● Az állandó figyelemkérés tulajdonképpen folyamatosan visszaránt a jelenbe :)

● Amikor együtt vagytok, próbálj meg őszintén jelen lenni, a munka és egyéb teendők körüli gondolataidat most hessegesd el.

Ezek a gyakorlatok a formális meditáció és a mindfulness gyönyörű alakjai. A fenti tippekkel gyorsan belevetheted magad egy jóval tudatosabb életbe. Rendszeres gyakorlással újra a létezés üzemmódba kerülünk a megszokott robotpilóta helyett.

Bemutatkozás: Dudásné Szerafi Anita vagyok, két kisfiú édesanyja, szociálpedagógus, Mindfulness Coach, Breathwork Teacher. Főállásban Óvodai és Iskolai Szociális Segítőként tevékenykedem.


Az egész életutamat átszőtték a segítő szakma különböző formái, hiszen ez több mint 15 éve a hivatásom. Szívügyem a nők, szülők és gyermekek testi-lelki-szellemi jólétének a támogatása.

Angliában és Görögországban is szereztem nemzetközi tapasztalatokat, a szociális és egészségügy különböző területein.


A mindfulness - jelentudatosság azoknak szól, akik szeretnék végre nyugodtan, aggodalmaskodás nélkül átaludni az éjszakákat, abba hagyni az önmarcangolást, nem kiakadni apróságokon, vágynak a pozitív gondolkodásra vagy megunták már a jövőtől való szorongást.


Ahhoz, hogy erről minél többet megtudj és megtapasztalj, létrehoztam az ország első mindfulness & heartfulness közösségét.



0 hozzászólás
bottom of page