top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Utazz biztonságban gyerekkel (is)! Mire figyelj? - 11+1 kérdés + 1 könyvajánló

Frissítve: 2022. máj. 9.

Utazni mindig érdekes és izgalmas dolog, ám rengeteg mindenre kell odafigyelni, hogy az utazás nem váljon rémálommá betegség, baleset vagy más váratlan esemény miatt. Ez pedig rengeteg előkészületet kíván már elindulás előtt, de utazás közben is millió körülményt kell folyamatosan figyelemmel kísérni. Fokozottan igaz ez, ha gyerek(ek)kel utazol, hiszen ilyenkor nemcsak a saját, hanem a veled utazó gyerekek biztonságáért is felelős vagy.


Hoztam egy kvízt, kezdd ezzel! Aztán ajánlok egy könyvet, hogy (szinte) semmi ne érjen felkészületlenül utazás közben.

 

Hamarosan itt a nyár, és remélhetőleg sok család indul útnak felfedezni a világot. De tudod-e, milyen biztonsági intézkedéseket kell megtenned indulás előtt és utazás közben?

Teszteld magad az ismereteidet az alábbi kvízzel!



Nos, hány pontod lett?

Ha 8-nál kevesebb, akkor ajánlok egy kis olvasnivalót. Mondhatnám kötelező olvasmánynak is akár. De ha több pontot gyűjtöttél, akkor is biztosan találsz benne hasznos tippeket.

Nemrégiben jelent meg Kovács Lajos nemzetközi biztonsági szakember "Utazz biztonságban!" című könyve, ami a biztonságos utazás minden, de tényleg minden lényeges szempontját sorra veszi az olyan banális – vagy legalábbis annak tűnő – feladatoktól, mint a "kinyomtassam vagy sem a beszállókártyát" dilemmája az olyan egészen extrém helyzetekig, mint hogy mit tegyünk cunami, árvíz, földrengés vagy terrortámadás esetén. Azt mondod, ennek kicsi a valószínűsége? Azt mondod, hogy veletek ez úgysem történhet meg? Igen, kicsi, de nem nulla, és nem, ne ringasd magad hiú ábrándokba, rossz dolgok nem csak mindig másokkal történnek meg.


Gondoltál-e már például arra, hogyan húzhat ki a szorult helyzetből néhány lejárt bankkártya és kis címletű bankjegy? Vagy tudod-e, melyik a biztonságosabb: egy bankkártyán őrizni az utazásra szánt összes költőpénzt vagy több bankkártyára elosztva tárolni a pénzt? Érdemes-e tájékozódni az adott ország vallása és szokásai iránt?


Megannyi kérdés, melyre mind választ kaphatsz a könyvből, melynek szerzője nemzetközi biztonsági szakember, aki több mint két évtizedes gyakorlati tapasztalatait gyűjtötte össze a kötetben. Dolgozott a Közel-Keleten és Európa több országában is, ahol különböző vallásokat és kultúrákat ismert meg. Sikeres üzletemberek és hírességek személyvédelmét látta el itthon és külföldön is. Azt vallja, hogy a biztonságos utazás feltételeinek megteremtése olyan képesség, amivel mindenki rendelkezik, de csak nagyon kevesen használják.


Fotók: Wix, Unsplash


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page