top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Fontos repülési tipp gyerek nélkül utazóknak – mert a gyerek nem teher

Gyerekkel repülni nem egyszerű mutatvány, de ugyanennyire nem könnyű helyzet az sem, ha a jegyed pont egy olyan család mellé, elé, mögé szól, ahol a gyerek egész úton sír, sikít, ordít, bömböl, nyűglődik. Arról is írtam már korábban, hogy vannak légitársaságok, melyek úgy próbálják megoldani a problémát, hogy gyerekmentes szakaszt alakítanak a ki a gépeiken, ezt persze csak kétszintes típusokon lehet megtenni.

Egy hatgyerekes anya egy TikTok videóban más módszert javasol arra, hogyan tudják egymás elviselni gyermekesek és gyermektelenek – legalább egy repülőút erejéig.

 

A hatgyerekes anya – „civilben” komikus – egy TikTok videóban üzent azoknak, akiket megőrjítenek a repülőgépen síró gyerekek. Jenifer Fulwiler az alábbi címkével posztolta a videóját: „Fontos tipp #családiutazás esetére”.

Így kezdi:

„Ha idén nyáron gyerekkel repülsz, és a gyereked túl hangos, akkor szánj egy percet arra, hogy ezt mondod a veletek utazóknak: Ne haragudjon, tudom, hogy nem ehhez van hozzászokva.”

Aztán azzal folytatja, hogy nem mindig és nem mindenhol néztek ennyire rossz szemmel a síró gyerekekre az idők folyamán, mint mostanában:

„Tudod, számos kultúrában a hangoskodó gyereket áldásnak, Isten ajándékának tekintik, a „zajjal” együtt, amit okoz. Mai posztmodern világunkban azonban egyre inkább tehernek tekintik a gyerekeket. Manapság már azt várnánk el az anyáktól, hogy ne mutatkozzanak a gyerekeikkel olyan nyilvános helyeken, mint például egy étterem, templom vagy repülőgép, és csak akkor lépjenek ki velük az utcára, amikor tökéletesen viselkedő gyereket neveltek belőlük. Ez a filozófia nemcsak végtelenül szomorú és egy haldokló kultúra jele, hanem teljesen észszerűtlen és irreális elvárás is az anyák felé.”

A monológ eztán úgy folytatódik, hogy sokkal jobb hely lenne ez a világ, ha az emberek örömmel látnák és támogatnák a gyerekes szülőket nyilvános helyeken is:

„Egy igazán gyarapodó társadalomban az általuk okozott kényelmetlenségekkel együtt örülnek a gyerekeknek. Ha tehát a gyerekem a repülőgépen hisztibe kezd, akkor mindenekelőtt azt kell tudnod, hogy engem ez sokkal jobban stresszel, mint téged, és talán csak arra van szükségem, hogy rám mosolyogj és ezt mondd: Hé, jó anya vagy. Örülünk, hogy itt vagy velünk a babáddal a repülőgépen, és mindannyian együtt érzünk veled.”

Fulwiler videóját több tízezren látták, és sokan kommenteltek is hozzá. Sokan nem értettek egyet vele, de nagyon sok támogató hozzászólást is kapott:

„Döbbenetes, hogy milyen sok felnőtt felejti el, hogy egyszer ős is volt síró kisgyerek, és arról is megfeledkeznek, hogy a baba is egy érző emberi lény.”

Volt, aki jó tapasztalatokról is beszámolt:

„Egyszer a kétévesemmel repültem, és a mellettünk ülő hölgy elővette az ipadjét és megengedte a gyereknek, hogy meséket nézzen rajta, amikor azt látta, hogy a kicsi elkezd sírni és nyűgösködni.”

Mások megjegyezték, hogy az első mondatok után azt gondolták, hogy a videó arról szól, hogy az anyák hogyan kérjenek bocsánatot vadidegenektől azért, hogyan viselkedik a gyerekük nyilvános helyen, aztán megnyugodva látták, hogy egyáltalán nem erről van szó.

Fotó: Adobe Stock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page