top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Várandósan repülni: biztonságos vagy nem biztonságos?

Repülni várandósan, repülni kisgyerekkel, repülni családdal. A repülésről szóló tematikus napok következő írásában azt járom körül, biztonságos-e repülni várandósan, és ha igen, akkor meddig és milyen feltételekkel. Mire kell figyelni, mit kell kerülni?


Szakértői tanácsok következnek pontokba szedve mindenkinek, aki nagy hassal szállna repülőre.


 

Elöljáróban a jó hír: a várandósság általánosságban véve nem képezi akadályát egy repülőútnak. A brit állami egészségügyi ellátást biztosító NHS – számomra nagyon szimpatikus – gyakorlata, hogy az égvilágon mindenről képesek tájékoztatót összeállítani közérthető nyelven, színesen-szagosan, melyet aztán a neten, illetve a kórházban, rendelőkben nyomtatott formában terjesztenek. Készült ilyen anyag a várandósság alatti repülésről is, lássuk belőle a legfontosabbakat.


Utazási előkészületek

Bárhová is utazik valaki várandósan, fontos, hgy már elindulás előtt tájékozódjon, hogy az úti céljánál milyen orvosi ellátás áll rendelkezésre, illetve sürgősségi helyzetben hová fordulhat. Állítsa össze a várandósgondozással kapcsolatos legfontosabb dokumentumokat, és egy váratlan orvosi vészhelyzet esetére számítva vigye magával. Ha utazás közben orvosi ellátásra van szüksége, ezekből a papírokból az egészségügyi személyzet pillanatok alatt tájékozódhat a terhesség körülményeiről.

Ha olyan helyre utazik, ahol védőoltással kivédhető járványos betegségek fordulhatnak elő, jóval indulás előtt a háziorvosánál, nőgyógyászánál tájékozódjon a védőoltások lehetőségéről, terhesség alatti alkalmazhatóságáról.

Egy váratlan – és sokszor meglehetősen költséges – orvosi ellátás számlájának fedezésére jól jön az utazási biztosítás.


Hurrá, repülünk – de meddig?

Az egyes légitársaságok némiképpen eltérő szabályokat alkalmaznak arra nézve, meddig engednek várandósokat a gépeikre lépni. A terhesség vége felé már fennáll annak az esélye, hogy a szülés bármikor megindulhat, ezért átlagosan a 35-36. hétig engedik a légitársaságok a várandósokat repülni.

Ami a terhesség korai szakaszát illeti, ebben az időszakban inkább a kismamák önkorlátozóak, mert féltik az éppen megfogant terhességet, és sok még a koraterhességi tünet is (hányinger, hányás stb.), ezért a várandósság első szakaszában sokan egyébként sen szívesen repülnek. A spontán vetélés kockázata is az első három hónapban a legnagyobb, ez is sokakat visszatarthat egy repülőúttól. A terhesség végén pedig sokan már a légitársaságok szabályaitól függetlenül is csak akkor szállnak repülőre, ha nagyon muszáj, hiszen a szülés előtti időszak egyébként us sok testi kényelmetlenséggel jár.

A fentiekből kiviláglik, hogy várandósan repülni talán a terhesség középső trimeszterében a legjobb és legbiztonságosabb.


Hasznos tippek repülés előtt

Néhány tanács:

A repülőjegy lefoglalása előtt célszerű konzultálni az utazási tervekről a háziorvossal, nőgyógyásszal. Annál is inkább, mert vannak légitársaságok, melyek orvosi igazolást kérnek ahhoz, hogy várandóst a gépeik fedélzetére engedjenek.Az utazási biztosítás hatalmas anyagi segítség lehet, ha baj van.Fontos, hogy minden légitársaság gyakorlata más és más, ráadásul a szabályok folyton változnak, tehát elindulás előtt célszerű részletesen tájékozódni.


Minden légitársaság másként csinálja

Megnéztem néhány légitársaság szabályzatát a várandósok utaztatására vonatkozóan. Tájékoztató jelleggel néhány légitársaság gyakorlata:

Easyjet: Sima terhességben a 35. hétig, ikerterhességben a 32. hétig engedik a repülést.

Ryanair: A 28. hétig semmilyen megkötést nem alkalmaznak a várandósok utazásával kapcsolatban, a 28. hét után orvosi igazolást kérnek arról, hogy a várandós állapota lehetővé teszi a repülést.

British Airways: Sima terhességben a 36. hétig, ikerterhességben a 32. hétig engedik a repülést. A BA személyzete is kérhet orvosi igazolást, ezt célszerű beszerezni akkor is, ha végül nem lesz rá szükség.

Flybe: Lényegében megegyezik a Ryanair szabályaival, azzal a különbséggel, hogy a 34. hét után már nem utazhat velük a várandós.

Virgin Atlantic: Részben megegyezik a Flybe szabályaival, ám sima terhességben a 36. hétig, ikerterhességben a 32. hétig engedélyezett a repülés.

Forrás: NHS


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page