top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Elvégeznéd saját magadon a méhnyakrákszűrést?

A brit egészségügyi ellátás otthon végezhető méhnyakrákszűrő tesztek postázását tervezi azon nők számára, akik elmulasztják a nőgyógyászati rákszűrő vizsgálatokat. Az egészségügyi hatóságok a rákszűrési részvételi arány javulását remélik a lépéstől, ami a szigetországban is gyalázatosan alacsony.


Te elvégeznéd magadon a vizsgálatot? Ha nem, és inkább orvosra bízod a dolgot, akkor is segítek értelmezni a méhnyakrákszűrésed leletét.


 

A brit állami egészségügyi ellátást biztosító NHS júniustól otthoni rákszűrő készleteket tervez postázni azoknak a nőknek, akik nem tesznek eleget a méhnyakrák korai kimutatását célzó nőgyógyászati vizsgálatra szóló behívónak. A statisztikák szerint évente 3200 nőnél diagnosztizálják a nőgyógyászati rákok eme formáját, és körülbelül 1000-en halnak bele a betegségbe. Az egészségügyi hatóságok szerint a halálesetek száma 2000-rel több lenne, ha egyáltalán nem lenne szervezett méhnyakrákszűrés. Azt remélik, hogy a mostani lépéssel javítható a korai felderítés és a gyógyulás aránya.


Mert az idejében felismert méhnyakrák csaknem 100 százalékban gyógyítható.

A brit statisztikák ugyanis azt mutatják, hogy a nők csaknem egyharmada nem tesz eleget a behívónak. A most postázni kívánt teszt a méhnyakrákot okozó humán papillómavírus (HPV) kimutatására alkalmas, és a tervek szerint azoknál történnek további lépések a szűrés irányában, akiknél a teszt HPV jelenlétét igazolja. A brit egészségügyi hatóságok szerint a teszt csaknem olyan pontos, mint a rendelői vizsgálat.

Te elvégeznéd magadon a tesztet a fürdőszobában?


A nőgyógyászati rákszűrés értelmezése

A méhnyakrák szűrése a méhnyakról fájdalommentesen nyert sejtek mikroszkópos vizsgálata alapján történik. A módszert egy Papanicolaou nevű görög citopatológus fejlesztette ki, ezért Papanicolaou- vagy P-vizsgálatnak is nevezik. Bár ez a besorolás ma már elavultnak tekinthető, és van jobb helyette (lásd alább), sok helyen mégis használják. Ezért ezt is beraktam ide, az alábbi ábra jó mankó lehet, ha a P-besorolás szerint kapod meg a szűrési eredményt.


Később azonban felmerült, hogy a besorolást jobban kellene közelíteni ahhoz, hogy a lelet hátterében valójában milyen szövettani eltérés áll. Így született meg a napjainkban is használt Bethesda-féle beosztás vagy más néven CIN-rendszer. Ha a patológus eszerint adja meg a nőgyógyásznak a vizsgálat eredményét, az értékesebb gyakorlati támpontot jelent az orvosnak a teendőkre nézve, mint a korábban használt Papanicolaou szerinti beosztás.

Ha még mindig maradt megválaszolatlan kérdésed, tedd fel a poszt alatt kommentben!


Egy őszinte történet a méhnyakrákszűrés fontosságáról.

A méhnyakrák tüneteiről, szűréséről, kezeléséről itt olvashatsz bővebben.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page