top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Rákbetegeket átverni tisztességes dolog?

Kezdjük kedvenc alapigazságommal: a világhálón mindenre található bizonyíték. És az ellenkezőjére is. Mára már egész „iparág” épül álhírek gyártására, mindenki ismer legalább néhány fake news oldalt, mely kifejezetten és tudatosan dezinformálja a neten böngésző gyanútlanokat. (Ha te nem ismersz ilyet, akkor kezdj gyanakodni, mert valószínűleg csak nem ismered fel, hogy egyik vagy másik oldal álhírekkel etet.)


Az egészségügyi témák közkedvelt terepei az álhírgyártóknak – karöltve olyanokkal, például az oltásellenesekkel, akik „meggyőződésből” terjesztenek olyan információkat, melyeknek a tudományos tényekhez az égvilágon semmi köze nincsen. Az NBC most utánajárt, hogy az óévben melyek voltak a legnépszerűbb egészségügyi álhírek, és miért hatalmas baj az, hogy ezeket a valótlanságokat olyan sokan elhiszik. Mit elhiszik? Még kedvelik, kommentelik és meg is osztják.

 



És bár a Facebook és más közösségi oldalak – az egészségügyi szakemberek és jogászok nyomására – (állítólag) új stratégiát dolgoztak ki és alkalmaznak arra, hogy az egészségügyi álhírek terjesztőinek megálljt parancsoljanak és kiszorítsák őket a közösségi platformokról, elég csak végiggörgetnie bárkinek is a hírfolyamát, hogy jó eséllyel rábukkanjon egy újabb „gyöngyszemre”.


Elöljáróban röviden csak annyit, hogy a kereséshez egy jól bevált tudományos módszert alkalmaztak, melyet egy 2018-as hasonló felmérésükben a gdanski egyetem kutatói is használtak. Az NBC ez alapján egy 50-es toplistát állított össze a – főként – a közösségi médiában legnagyobb publicitást kapott tartalmakból, melyekre összességében több mint 12 millió (!) megosztás, kedvelés és komment érkezett a közösségi oldalakon, túlnyomórészt a Facebookon. Ezek között voltak igazi kőkemény álhírek, de tudományos lapokban megjelent cikkek is, melyek eredményeit, következtetéseit azonban túlzóan vagy eltorzítva tálalták.

Ezekben élen járnak az egészségügyi képzettséggel nem rendelkező újságírók és bloggerek is, akik hályogkovács módjára terjesztik hamis vagy félrevezető információikat – részben tudatosan, részben éppen tudatlanságból, hiszen a – sokszor éppen egészségügyi „szakemberektől” kapott – tartalmakról nem képesek megítélni, hogy azok valóban szakmailag hiteles, megbízható információkat tartalmaznak-e, azt készpénznek veszik (mert hát orvos írta, ugyebár), és ész nélkül terjesztik. Ez pedig azért rettenetesen veszélyes és felelőtlen dolog, mert a legfrissebb statisztikák szerint ma már az emberek 80 százaléka (10 emberből 8!) az interneten kezd kutakodni, ha valamilyen egészségügyi témában tájékozódni szeretne.


Az álhírgyártók kedvenc témái

A top 50-es lista alapján úgy tűnik, hogy a félrevezetés kedvelt terepei a rákbetegség kezelési módjai és a védőoltások, de előkelő helyen állnak a fluorid veszélyei és a természetes gyógymódok is.

Az NBC felmérése szerint a 2019-es év abszolút csúcstartója fake news témában egy olyan cikk volt, ami azt az összeesküvés-elméletet sugallta, hogy a nehezen megfogható, homályos „Big Pharma”, azaz az orvosok, gyógyszergyártók és kormányzati szervek titkos összefonódása eltitkolja az emberek elől, hogy már régen létezik módszer a rákbetegségek végleges gyógyítására. Az „A rákipar nem foglalkozik az emberek gyógyításával, mert leköti az idejét a profittermelés” című cikk tavaly áprilisban kezdte meg „hódító útját” a közösségi oldalakon, miután a Natural News (Természetes Hírek) oldal közzétette, és nem kevesebb, mint 5,4 millió (!) elérést produkált. A Natural Newsról azt kell tudni, hogy az alapítója és tulajdonosa egy Mike Adams nevű ember, aki – minő véletlen egybeesés – éppen mindenféle étrendkiegészítők forgalmazásával keresi a kenyerét, a jelek szerint nem is rosszul. Az oldalának 3 millió követője van – vagy legalábbis volt, amíg a Facebook júniusban letiltotta „félrevezető és pontatlan információk terjesztése” miatt.


A népszerűségi sorban rögtön ezt követi egy cikk egy kísérletes vakcináról a mellrák ellen. Ez egy tényleges kutatás hivatalos szakmai fórumon publikált cikke, melynek eredményeit azonban eltúlozva és eltorzítva tálalták, olyan információkat is tulajdonítva a közleménynek, melyeket az valójában nem tartalmazott. A Florida Fox ezzel kapcsolatos posztját ennek ellenére 1,8 millióan osztották meg a közösségi oldalakon.


A legtöbb álhírgyártó a rákbetegeket célozza meg...

Összességében is azt lehet mondani, hogy a rákbetegség a legkedveltebb témája kedvenc témája az álhírgyártóknak. Ez pedig azért aljas és felháborító dolog, mert éppen az egyik legesendőbb betegcsoport – sokszor utolsó – lehetőségbe vetett hitét, az utolsó szalmaszálba kapaszkodásukat használja ki. A közösségi oldalakon vírusként terjedő egészségügyi fake news körülbelül egyharmadát alkotja ez a témakör – ezt bárki maga is megtapasztalhatja, amikor a megosztásokból úgy tűnhet számára, hogy minden héten valami más gyógyítja bombabiztosan a rákot, hol a parlagfű, hol a citrom, gyömbér, papayalevél, datolya, fokhagyma, jázmin és ki tudja, mi még. A Stanford Egyetem nemrégiben nyilvánosságra hozott kutatása szerint például a „marihuána + rák” keresőszó-kombináció használatával indított keresések száma 10-szer gyorsabban emelkedik a neten, mint bármilyen más orvosi gyógymódra vonatkozó keresés. „A gyömbér tízezerszer hatásosabb a rák kezelésében, mint a kemo” – kürtöli világgá egy másik népszerű egészségügyi álhír címe.


... de a félrevezető clickbait tartalmak másik népszerű témája a védőoltás is

Bár a vakcinák bizonyítottan hatásosak és biztonságosak a járványok megelőzésében, oltásellenes aktivisták folyamatosan támadják a védőoltásokat. Ezeket az oltásellenes csoportokat jellemzően egészségügyi végzettséggel nem rendelkezők – sokszor magukat egészségtudatosnak tartó anyák – irányítják, és olyan információkat terjesztenek, miszerint a vakcinák életveszélyesek és halált okoznak. A védőoltásokkal kapcsolatos álhírek terjesztésében három oldal járt élen 2019-ben, köztük a már említett, Mike Adams által vezetett Natural News. A másik két oldal nevét nem írom le, mert azok tudomásom szerint jelenleg is működnek, ingyen reklámot pedig érthető módon nem szeretnék nekik csinálni.

A Facebook úgy nyilatkozott az NBC felmérése kapcsán, hogy továbbra is eltökélten törekszik a félrevezető egészségügyi tartalmak kiiktatására. „Bár nagy előrelépést tettünk e téren idén, tisztában vagyunk vele, hogy sok még a tennivaló. Bízunk benne, hogy az egészségügyi szakemberek támogatásával tovább tudjuk szélesíteni ez irányú tevékenységünket” – mondta a képviselőjük.


Az Anyás-Apás védőoltásokkal kapcsolatos korábbi cikkeit itt találod.

Az egészségügyi álhírek áldatlan hatásai

Az egészségügyi álhírek káros hatása szinte felbecsülhetetlen – mondják a szakemberek. A legnagyobb problémának azt tartják, hogy eltántorítják az embereket a bizonyítottan hatásos és biztonságos gyógyítási és megelőzési módszerek felől és aláássák a gyógyszerek és az egészségügyi dolgozók felé irányuló bizalmat, ami mind oda vezet, hogy a betegek sokszor már csak akkor fordulnak orvoshoz – előbb a homeopátiát, a kineziológiát és a kuruzslás egyéb módozatait kipróbálva –, amikor az orvosi kezelések már nem érik el azt a hatást, melyet elérhettek volna, ha idejekorán alkalmazzák azokat. Az álhírterjesztő oldalak jellemzően olyan vállalkozásokhoz kötöttek, melyek az orvosi gyógymódok helyett – marketingstratégiájukban azok megbízhatóságát hiteltelenítve – nem bizonyított hatású, ámde drága homeopátiás készítményeket és egyéb, sokszor bizonytalan eredetű hatású és biztonságosságú alternatívákat kínálnak.

A védőoltások esetében az oltásellenes érdekcsoportok sok helyen máris elérték, hogy az átoltottsági arány a nyájimmunitás fenntartásához szint alá csökkent. (A nyájimmunitásról itt írtam.)


Hol a megoldás?

Erre sajnos egyelőre a szakembereknek sincs egyértelmű válaszuk, de különböző próbálkozások már vannak. Magyarországon például a Hiteles Egészség-kommunikációért Egyesület előre meghatározott szempontok alapján átvilágítja azokat az egészségügyi weboldalakat, melyek ezt igénylik. A „Hiteles egészségügyi weboldal” minősítéshez szükséges pontszám elérésekor az adott oldal máris kiteheti az ezt igazoló lila pecsétet, így biztosabb lehetsz benne, hogy amit az adott oldalon találsz, az szakmailag megbízható és hiteles. (Pssszt, less rá az Anyás-Apás főoldalára! Mit látsz a jobb hasán tetején? És egyébként az Anyavilágon is. Igen, mindkettő kiérdemelte ezt a minősítést.)


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:



0 hozzászólás
bottom of page