top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Jó hír a mellrákos nők számára: terhességben szüneteltethető a hormonterápia

A mellrák kezelésében korábban alapvetésnek számított, hogy a hormonterápia nem szüneteltethető, ami jelentős hátrányt jelentszámukra, hiszen eddig úgy tartották, hogy terhességben hormonkezelés nem alkalmazható, illetve a hormonterápia szüneteltetése a mellrák visszatérésének jelentős kockázatát vonja maga után.



Egy most megjelent tanulmány eredményei megnyithatják az utat a fenti álláspont megváltoztatásához, hiszen a szerzői azt állítják, hogy a hormonterápia terhesség miatti szüneteltetése nem növeli a kiújulás rizikóját.


 

Az emlőrákos nők számára, akik gyermeket szeretnének, rövid távon biztonságosnak tűnik, ha szünetet tartanak egy gyakori kezelésben, hogy megpróbálkozzanak a terhességgel.

Egy klinikai vizsgálat azt vizsgálta, hogy a hormonterápia, más néven endokrin terápia átmeneti leállítása milyen hatással van a mellrák kiújulásának kockázatára, hiszen e kezelés célja éppen a kiújulások kivédése. Körülbelül három év elteltével a kiújuló vagy új mellrák előfordulása a terápiát szüneteltető nők körében közel azonos volt, mint a terápiát nem szüneteltető csoportban, jelentették a kutatók a New England Journal of Medicine május 4-i számában. Ez az első olyan tanulmány, amelynek célja, hogy felmérje a kezelés szüneteltetésének biztonságosságát a teherbe esni kívánó nők körében.


A vizsgálatban részt vevő nőknek hormonpozitív mellrákjuk volt, ami azt jelenti, hogy az ösztrogén, a progeszteron vagy mindkét hormon elősegítheti a rák növekedését. Az emlőrákok nagyjából 80 százaléka hormonpozitív a Nemzeti Rákintézet szerint. A hormonterápiás gyógyszerek csökkentik ezeknek a hormonoknak a szintjét a szervezetben vagy blokkolják a hormonok és a rákos sejtek közötti kölcsönhatást. A hormon- vagy endokrin kezelés a hormonpozitív emlőrákok kezelésének alapja, melynek alkalmazását általában 5-10 éven át tartják szükségesnek az orvosok.


A hormonterápia azonban születési rendellenességeket okozhat, ezért nem szedhető terhesség alatt. A hormonpozitív emlőrákos nők számára, akik reproduktív korban vannak és gyermeket szeretnének, az öt-tíz éves várakozás elfogadhatatlanul hosszú lehet, akár azt is jelentheti, hogy kicsúsznak a gyermekvállalásra alkalmas korból.


A téma szempontjából fontos tény a mellrákkal kapcsolatban, hogy a mellrák sajnos nagy számban a fiatalabb nők betegsége, akik mág vagy egyáltalán nem szültek, vagy még nem teljesítették családalapítási terveiket. Tanulmányok kimutatták, hogy a fiatalabb mellrákos betegek aggódnak a kezelések termékenységre gyakorolt hatása miatt. A hormonpozitív emlőrákban szenvedő, menopauza előtti nők számára a tamoxifen hormonterápiás gyógyszer ajánlott, de ebben a korcsoportban csökkent a hajlandóság a gyógyszer elkezdésére vagy betartására.

"Ez nyilvánvalóan nagyon nehéz helyzet e nők számára. Kezelés alatt állnak, remélhetőleg meggyógyulnak a mellrákból, és várják hosszú, remélhetőleg egészséges életüket, aminek sokuk szemében fontos része a családalapítás is"

- mondja Nicole Christian emlősebész onkológus, az Aurorai Coloradói Egyetem orvosi karának munkatársa, aki nem vett részt a kutatásban.


Az új tanulmányban Ann Partridge, a bostoni Dana-Farber Rákintézet emlőgyógyász onkológusa és munkatársai azt vizsgálták, hogy a hormonterápia szüneteltetése a terhesség érdekében, majd újraindítása megváltoztatja-e a terápiától várható kockázatcsökkentést.

A vizsgálatban részt vevő nők 42 évesek vagy annál fiatalabbak voltak, és szinte mindegyiküknél korai stádiumú betegség állt fenn, ami kisebb tumort és a rák korlátozott terjedését jelenti. A résztvevőket megműtötték, és 18-30 hónapig hormonterápián voltak. Néhány nő kemoterápián is átesett. A hormonterápiás szünetnek körülbelül két évig kellett volna tartania, hogy időt adjon a terhesség megkísérlésére, a szülésre és a szoptatásra.


Az összehasonlító csoportot hormonpozitív emlőrákban szenvedő, azonos korú nők alkották, akik más, hormonterápiát vizsgáló vizsgálatokban vettek részt. Ezek a nők azonban nem tartottak szünetet a terápiában.


A terápiát szüneteltető 516 nő esetében az új vagy kiújuló emlőrák előfordulása alig 9 százalék alatt volt, míg az összehasonlító csoport 1499 nőjének esetében alig több mint 9 százalék. A közel 500 nő közül, akikről terhességi adatok álltak rendelkezésre, 317-nél legalább egy élveszületés történt. A vizsgálatban részt vevő nők többsége folytatta a hormonterápiát.


A reproduktív korú nők mellrákjának kezelése során sok nőnél az egyik első kérdés, ami felmerül, hogy akarnak-e még gyermeket, mondja Mary Gemignani, a New York-i Memorial Sloan Kettering Rákközpont mellráksebésze, aki nem vett részt a vizsgálatban. Bár hosszabb távú adatokra lesz szükség, azt mondja, "legalább tudjuk, hogy rövid távon biztonságosnak tűnik" a szünet.


A kutatók azt tervezik, hogy 10 évig követik a vizsgálatban részt vevő nőket. Partridge szerint egyelőre hasznosak ezek a kezdeti adatok, amelyek alátámasztják a terhességgel való próbálkozásra vonatkozó döntést.

"A rák annyi kontrollt vesz el a nőktől! Az új eredmények lehetővé tehetik számukra, hogy visszanyerjék a kontroll egy bizonyos elemét a jövőjük és a családjuk tervezése tekintetében."


Forrás: ScienceNews


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!



bottom of page