top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A Google adott egy pofont a hiteles egészségügyi weboldalaknak

Szerintem nagyjából senki a világon nem tudja, hogy a Google milyen szabályok és logika mentén dönti el, hogy egy adott keresőszóra milyen sorrendben rakja fel a weboldalakat a találati listájára, melyiket és miért sorolja előrébb vagy hátrébb. Nemrégiben újabb frissítés történt, melynek nyomán megbízhatatlan, áltudományos, félrevezető információkat közlő oldalak törtek előre a találati listán, míg az orvosok, egészségügyi szakemberek által írt, folyamatosan frissített megbízható források méltatlanul hátrébb szorultak.


Mostantól még az eddiginél is jobban nézd meg, melyik forrásnak hiszel és melyiknek nem!

 


Régi alapigazság, hogy az interneten mindenre található adat és bizonyíték. És az ellenkezőjére is legalább ugyanannyi. Tehát egyáltalán nem mindegy, hogy amikor egy témában tájékozódni igyekszünk, melyik forrásra kattintunk rá és melyiket kerüljük el nagy ívben. A netes világ nagyágyúi – például a Facebook vagy a Google − időről-időre igyekeznek meggyőzni bennünket, hogy felelősen gondolkozó cégként különös figyelmet fordítanak arra, hogy a hiteles információkat nyújtó források megkapják az őket megillető kitüntetett helyet, míg az áltudományos, megbízhatatlan tartalmakat kiszűrjék. Nemrégiben például a legnagyobb közösségi oldal jelentette be, hogy teljes frontos támadást indít a kamuoldalak és a félrevezető tartalmak ellen. Hogy milyen sikerrel, azt egyelőre korai lenne megmondani, de a Facebook-hírfolyamomon megosztott linkeket látva erősen szkeptikus vagyok.


Te hogyan keresel a neten?

Ha egy kérdésben tájékozódni szeretnél, hol kezded? Nyilván guglizol, azaz beírod a keresőbe a megfelelőnek vélt kulcsszót és a seperc alatt megjelenő találati listában válogatsz. Tegye fel a kezét, aki az első néhány találati oldalnál hátrébb is lapoz, releváns források után kutatva.

Nos, tegyük mi is ezt, az egészségügynél maradva írjuk be a keresőablakba a „védőoltás” szót. Hopp, az első találat a szakmainak és megbízhatónak semmilyen témában és tudományban nem nevezhető Wikipédia, a második a legismertebb magyar oltásellenes (!) egyesület honlapja, és csak ezt követik a szakmailag megbízható források, köztük egy nagyon remek blog védőoltás témában. Az első kettő információi ki tudja, honnan származnak, a harmadik blog tulajdonosa Ferenci Tamás biostatisztikus, aki minden írását névvel vállalja, a posztjaihoz tudományosan megbízható forrásokat csatol. Te melyiknek hinnél inkább?

Vagy keressünk rá a „császármetszés” kifejezésre. A találati lista első oldalán igen változatos a felhozatal, van ott minden kismamablogtól női magazin „ismeretterjesztő” cikkén keresztül a mindenhová beférkőző Wikipédiáig minden, de egyetlen olyan forrás sem, ahol szakemberek névvel, megalapozott tudományos adatok alapján írnának a témáról. Az első olyan forrásért, amire jó szívvel rákattintanék, ha tájékozódni szeretnék a  témában, a második találati oldal közepe táján bukkantam, ez a Semmelweis Egyetem honlapján a „Mire számítsunk császármetszés után?” című cikk.


A Google tovább rontotta az eddig sem rózsás helyzetet

A fenti furcsaságokért nem kis részben a Google a felelős, mely a közelmúltban ismét változtatott algoritmusán, mely alapján eldönti, hogy adott keresőszóra mely forrásokat sorolja előre és melyeket hátrébb. Ha eddig egy laikus tűt keresett a szénakazalban, ha hiteles egészségügyi információra vágyott, akkor most még jobban össze lett zavarva. A ki tudja, milyen logika alapján listázó algoritmus ugyanis méltatlanul hátrébb dobott megbízható, hiteles, már bejáratott és ismert weboldalakat, míg érdemtelenül a lista elejére masíroztak mindenféle blogok, magazinok és például az a weboldal is, aminek a lányege, hogy bárki bármilyen kérdést beírhat abban a reményben, hogy majd jönnek valamikor valahonnan teljesen random emberek, akik saját tudásuk – vagy inkább tudatlanságuk – alapján válaszolnak rá. Direkt nem írom le az oldal nevét, legalább én ne csináljak reklámot nekik.

Az eredmény? A megbízható egészségügyi oldalakon az algoritmus bevezetése óta meredeken csökkent azon látogatók száma, akik adott keresőszó alapján érkeztek az oldalra. Hogy egészségügyi tartalmak esetében ez mennyire hátrányos és veszélyes, azt ugye nem kell ragoznom?


Nem kell ölbe tett kézzel nézni a népbutítás előretörését

Van egy szerveződés, a Hiteles Egészség-Kommunikációért Egyesület (HEKE), mely azt tűzte a zászlajára, hogy segít eligazodni a netes egészségügyi információk tengerében. Ennek egyik módja a „Hiteles egészségügyi weboldal” minősítést, melyet szigorú szempontrendszer alapján lehet elnyerni egy évre, és évente felülvizsgálják, hogy az oldal továbbra is megfelel-e a hitelesség és tudományosság szigorú kritériumainak. Ezt a pecsétet az Anyavilág is büszkén viseli az oldal jobb felső sarkában. Azt persze képtelenség biztosítani, hogy csak kétségbevonhatatlan adatok szerepeljenek egy weboldalon, pláne hogy egy csomó kérdésben még az adott téma szekértői sem értenek mindenben egyet, de a pecsétet látva nagyobb az esélye, hogy onnan hiteles egészségügyi információkhoz jutsz.

Az alábbiakban az Egyesület nyílt levelét közlöm változatlan fomában, melyben a Google algoritmusfrissítésének veszélyeire figyelmeztetnek. Amennyiben a Google reagál a felvetésekre a − amire elég kicsi az esély, lássuk be −, akkor azonnal jövök az újabb fejleményekkel:

„A Google keresési algoritmusában 2018. augusztusában és októberében is változtatás történt, melyek „Medic update” és „Birthday update” néven híresültek el. A változtatások nagymértékben érintették többek között az egészségügyi kulcsszavas keresések eredményeinek találati sorrendjét. A Google Medic update frissítés óta azt tapasztaltuk, hogy a hitelesnek minősített weboldalak meghatározó hányada a látogatottság csökkenését tapasztalta, ami ellentétes a betegek érdekeivel.

Szerveződésünk, a Hiteles Egészség-Kommunikációért Egyesület (HEKE), ahogy a nevében is benne van, a hiteles egészségügyi tájékoztatás elősegítése céljából jött létre, és kötelességünknek érezzük, hogy a Google keresési algoritmus frissítése kapcsán jelezzük, hogy az egyesület tagsága – mely az online egészség-kommunikációban jártas orvosokból, gyógyszerészekből, kommunikációs-média szakemberekből áll – egyöntetűen azt tapasztalta, hogy ez a frissítés nem érte el a célját, sőt, érzésünk szerint rontott az online egészség-kommunikáció minőségén. Ennek mértékét nagyon nehéz pontosan meghatározni, de a korábban hitelesnek minősített egészségügyi oldalak látogatottságának csökkenését tapasztaljuk, és számos esetben az egészségügyi kulcsszavakra való keresés során megbízhatatlan oldalak, fórumok törtek előre a Google találati listán.

De mitől lesz hiteles egy egészségügyi weboldal?

Az egészségügyi szakma ma már konszenzusra jutott abban, hogy a hitelesség legfőbb ismérvei a következők:

Tudjuk-e, hogy mi az a weboldal, ahol a cikket találtuk? Ha a weboldal kereskedelmi célú (pl. webshop), akkor kevésbé hiteles, mint egy nem kereskedelmi célú oldal.

Tudjuk-e, hogy ki írja azt a szöveget, amit olvasunk? Ha ott van, hogy ki írta a cikket, az hitelesebb, mint ahol nem ismerjük a szerzőt.T

udjuk-e, hogy mi a szerző végzettsége? Egészségügyi kérdésben hitelesebben tud nyilatkozni egy orvos, gyógyszerész, egészségügyi szakember, mint egy nem egészségügyi végzettségű ember.

Tudjuk-e, hogy mikor született az írás? Egy friss cikk általában hitelesebb, mint egy régi.

Tudjuk-e, hogy honnan származik a cikkben leírt információ? Ha a szerző hivatkozik tudományos cikkekre, könyvekre, az hitelesebb, mint ha nincs ott az információ forrása.

A fenti hitelességi jegyek megléte egy weboldalon ugyan önmagában még nem jelent garanciát arra, hogy a betegek kizárólag megbízható egészségügyi információt olvashatnak ott, de statisztikailag megnöveli az esélyét, ezt már számos kutatás igazolta. Nagymértékben a fenti hitelességi jegyekre alapozva hoztuk létre 2017-ben az EgészségKommandó elnevezésű hitelesítési rendszert, hogy ezzel javítsuk a magyar online egészség-kommunikáció minőségét. A Google Medic update frissítés óta azt tapasztaltuk, hogy az EgészségKommandó által hitelesnek minősített weboldalak meghatározó hányada a látogatottság csökkenését tapasztalta. Ezúton szeretnénk felhívni a betegek, laikusok figyelmét, hogy minden esetben kritikával, megfontoltan kezeljék az interneten olvasható tartalmakat, és vegyék figyelembe a fentieket! Emellett szeretnénk jelezni a Google magyarországi érdekeltségének, hogy mivel a legféltettebb kincsünkről, az egészségünkről van szó, a jövőbeni változtatásokat illetően vegyék figyelembe a bevált, tradicionális, konszenzusos hitelességi indikátorokat.”


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page