top of page
  • Szerző képeVendégszerző

13 gyerek után sem tudnak leállni, a vazektómia és a rák ellenére sem

Az alábbi történet azt példázza, hogy ha a gyerekek jönni akarnak, akkor jönnek is. Persze csak ha a szülők sem tesznek ellene semmit. Sőt még akkor is jönnek, ha a szülők tesznek ellene, például a férj elkötteti az ondóvezetékét. És ha még ez sem elég, az apukának, akiről a mai történetben szó esik, csak egy heréje van, mert a másikat rákbetegség miatt évekkel ezelőtt eltávolították.

Maga a sztori is érdekes – még ha talán nem is mindenki ért egyet ennek a szülőpárnak a döntéseivel. De mi is történik a vazektómia során?

 

Natalie és Oliver azt hitték, soha nem lesz gyerekük, az idei karácsonykor mégis tizenharmadik gyermekük érkezésére készültek. És ez talán nem is a vége.


A férfinak 2004-ben eltávolították a heréjét, miután 3-as stádiumú rákot diagnosztizáltak nála, amely átterjedt a gyomrára és a tüdejére. Ezért a 2004 májusában elvégzett műtét előtt lefagyasztották a spermáját, miután figyelmeztették őket, hogy a termékenysége csökkeni fog. A pár azonban hamarosan rájött, hogy nincs szükség lombikprogramra ahhoz, hogy valóra váljanak a családalapításról szőtt álmaik. Miután Oliver a kemoterápiát követően zöld utat kapott, 2005 februárjában Las Vegasban tartott esküvővel ünnepeltek. Hat hónappal később pedig Natalie meglepődve tapasztalta, hogy természetes úton esett teherbe Elliott fiával.

Aztán a babák csak jöttek és jöttek – és mire 2018 novemberében megszületett a tizedik, Oliver úgy döntött, hogy itt az ideje a vazektómiának, azaz az ondóvezeték elkötésének. De még a vazektómia sem tudta megállítani a babák „gyártósorát”– a családi csapathoz még három apróság csatlakozott.


A 44 éves Natalie ezt mondja:

„Annyira szerencsésnek érzem magam, hiszen azt hittük, soha nem lesz gyerekünk, most pedig már 13 van. Amikor mindannyian együtt vagyunk, olyan megjegyzéseket kapunk, hogy „talán nincs tévéjük?”. De imádom, hogy ilyen nagy családom van. Annyira jól érezzük magunkat.”

És ezt is mondja:

„Az emberek megkérdezték Olivert, honnan tudja, hogy az utolsó három az övé. A nagyobb gyerekeink megdöbbentek, mikor azt mondtuk, hogy nem lesz több tesó.”

A vazektómia körülbelül 4000 férfiból 1-nél fordul vissza, amikor a kettévágott vezeték lezárt végei között ismét összeköttetés alakul ki. Ez már elegendő ahhoz, hogy néhány spermium átjusson rajta, ami már ritkán ugyan, de elegendő lehet ahhoz, hogy terhességet eredményezzen.

„Eléggé megkönnyebbültünk, hogy a vazektómia „visszafordította önmagát”. A családunk bővítésének ennek így kellett történnie.”

Az anyuka aztán megosztja egy ekkora nagycsalád mindennapjainak néhány nehézségét is:

„Nem tudunk például online repülőjegyet foglalni, mert sok helyre van szükségünk, ezért fel kell hívnunk a légitársaságokat. Ugyanez a helyzet a vonatokkal.”

Most mindannyian egy hatalmas családi karácsony elé néznek.

„Mind a 13 harisnyát a kandallónk fölé akasztom, és körül üljük a nagy étkezőasztalt a vacsorához. Karácsony reggelén a gyerekek felváltva bontják ki az ajándékokat, így a többiek nézhetik. Ha egyszerre csomagolnák ki mindannyian, akkor lemaradnánk a reakcióikról.”

És végül ne feledkezzünk meg arról, hogy Oliver, az apuka hogyan érez tekintélyes méretű családja iránt:

„13 gyermek apjaként rendkívül szerencsésnek, hálásnak és egyben kimerültnek érzem magam. Nagyon büszke vagyok a gyerekekre, és végtelenül tisztelem mindazt, amit Natalie csinál. Ő tartja össze a családunkat. Mindig hálás leszek mindazért, amit tőle kaptam."

Az esélyeket legyőzve

A vazektómia után az orvosok szerint egy párnak kevesebb mint 1 százalék esélye van a fogamzásra. A kemoterápia pedig tartós meddőséget okozhat, így aztán joggal mondhatjuk, hogy ez a pár dacolt minden eséllyel és fityiszt mutattak a statisztikáknak.


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page