Anyás-Apás · 2022.06.11 12:37 · 4 perc

Rábaközi Andrea a szűrővizsgálatok elkötelezett híve – interjú

Az 1980-1990-es évek népszerű modellje karrierje csúcsán volt kénytelen szembesülni a méhnyakrák diagnózisával. Bár korábban is igyekezett egészségtudatosan élni, a fiatalon átélt betegség nyomán a szűrővizsgálatok elkötelezett hívévé és „nagykövetévé” vált. Az Intima.hu Rábaközi Andreával készített interjút.

Sohasem hangsúlyozhatjuk eléggé a méhnyakrák szűrés fontosságát, hiszen a betegség sokszor tünetmentesen van jelen. Ez történt Rábaközi Andrea, modellel is, aki annak köszönheti, hogy időben észrevették a daganatot, hogy rendszeresen járt szűrésre. Orvosa műtétet javasolt, mely nem sokkal később meg is történt.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

„Sokat segített, hogy azt éreztem, hogy most én vagyok az, aki teszek magamért, az egészségemért. Ez is biztosan hozzájárult ahhoz, hogy az orvosi gyógymód mellett beindult bennem egy lelki öngyógyító folyamat is. Mellette persze jártam kontrollvizsgálatokra is, a kezdeti időkben sűrűbben, utána ritkábban, de továbbra is rendszeresen. Akkor is hittem és azóta is hiszem, hogy kell a külső segítség, de az orvosi kezelés önmagában kevesebbet ér, ha én nem teszem hozzá azt, amit hozzá tudok tenni.”

Andrea szűk környezetén kívül szinte senki nem tudott állapotáról. A bemutatók és partik alkalmával sikerült tartania magát általa választott egészséges életmódjához, a mindennapokhoz pedig igyekezett pozitívan hozzáállni. A műtét után két egészséges gyermeke született.

Mennyit tudsz a méhnyakrákról? És a HPV-ről? – kvíz

„Bár sokszor érzem úgy, hogy már annyiszor elmeséltem a történetemet, ám amikor eszembe jut, hogy ha csak egyetlen emberen tudok vele segíteni, ha csak egyetlen nőt éppen én ösztönzök arra, hogy eljárjon szűrésre, akkor újra és újra elmondom. (…) Felelősek vagyunk saját magunkért. A megelőzés híve vagyok és hiszek abban, hogy sok mindent el lehet időben kapni, ha szánunk időt és figyelmet saját magunkra is.”

A modell azóta is rendszeresen jár szűrésekre: nem csak nőgyógyászati vizsgálatokon veszt részt, hanem mammográfián, tüdőszűrésen is és időnként a vérképét is ellenőrizteti.

Úgy érzi felelősséggel tartozik a közeli hozzátartozói iránt, így fiait is beoltatta HPV ellen, valamint fia barátnőjét is elkísérte élete első nőgyógyászati vizsgálatára.

„ …figyelniük kellene az orvosoknak, hogy ne éppen ők idézzenek elő akkora traumát az első vizsgálat alkalmával, ami akár egy életre elriaszthatja a nőket a szűréstől. Egészen apró dolgokon múlhat, hogy pozitív vagy negatív tapasztalatokkal távozik-e egy fiatal nő a nőgyógyásznál tett első látogatásáról.”

A teljes interjú itt olvasható!

A méhnyakrákról pár szóban

A méhnyakrák a méhnyak sejtjeinek túlburjánzásából alakul ki. A nőknél (a mellrák után) a második leggyakoribb rák típus világszerte. A méhnyaki elváltozások kialakulásának fő kockázati tényezője a tartósan fennálló HPV-fertőzés: a méhnyakrákért 95%-ban a HPV vírus felelős.

Ha ezeket a tüneteket észleled, méhnyakrákod lehet! – infografika

Fontos, hogy tudd: a méhnyakrák megelőzhető. Járj minden évben szűrésre nőgyógyászodhoz, valamint kérd a HPV elleni védőoltást!

A méhnyakrákszűrésről itt olvashatsz bővebben!

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó, radiológus és egészségügyi újságíró

Forrás: Intima.hu

Ezek is érdekelhetnek:

Senki nem lehet „túl fiatal” a méhnyakrákhoz

HPV: nem csak lányok és nem csak méhnyakrák

Méhnyakrák miatt ismét kés alá kellett feküdnie a fiatal édesanyának

A munkamániámért méhnyakrákkal fizettem

Soha nem lehetsz túl fiatal a méhnyakrákhoz… sajnos

Közellenségből mentőangyal – beszéljünk a méhnyakrákról!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük