top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Nem elég a felvilágosítás, óvszert is adj a gyereknek!

Frissítve: 2021. júl. 23.

Ha szexuális felvilágosításról esik szó, mindenkinek automatikusan egy hatalmas pocakot viselő kamaszlány jut eszébe. Pedig a gyerekeket nemcsak a becsúszott terhességektől védheti meg az, ha már korán és nyíltan beszélgetünk vele kényes kérdésekről, hanem a nemi úton terjedő betegségektől is. Erről kevesebb szó esik, de ez is legalább ugyanannyira fontos, mint hogy ne váljanak akaratukon kívül szülővé tini gyerekeink.

A gyermekorvosok szerint nem elég az elméleti felkészítés, ingyen óvszert is osztogatni kellene akár az iskolákban is a jelenlegi helyzet javítására.

 

Mostanában nagy vihart kavart egy mesekönyv kapcsán, mikor kell hallaniuk a gyerekeknek először nemi identitásról, intim kapcsolatról, hetero- és homoszexualitásról és úgy általában a szexualitásról. Abban persze nyilván mindenkinek máshol van a határt, hogy egy óvodásoknak készült mesekönyvbe való-e két daliás herceg szerelme, de most nem is erről akarok írni. Hanem arról, hogy ha nem is óvodás korban, de előbb-utóbb eljön az a pont, amikor beszélni kell a gyerekkel ezekről a „kényes” kérdésekről. Hogy kinek a feladata ez, mikor jön el az ideje, és hogyan kellene JÓL csinálni, arról persze megoszlanak a vélemények.


És szerintem az sem tiszta sok szülő fejében, hogy ezeknek a beszélgetéseknek mire is kellene kitérniük. Ha megkérdeznénk tíz szülőt, hogy mi a célja a kamaszok szexuális felvilágosításának, akkor becslésem szerint nyolcan azonnal azt vágnák rá, hogy tudnia kell a gyereknek, hogyan születik a gyerek, és miként kell védekeznie a nem kívánt terhesség ellen. Igen ez. Ez is. De legalább ennyire fontos, hogy a gyerekek tudjanak arról, hogy vannak betegségek, melyek éppen intim együttlétek során terjednek.


A nemi úton terjedő betegségek – köznyelvi nevén nemibajok – jelentős közegészségügyi problémát jelentenek világszerte, és különösen nehezíti a helyzetet az információhiány, az, hogy sok embernek fogalma sincs nemhogy a kankó, szifilisz és társai terjedési módjáról, hanem már e betegségek puszta létezéséről sem. Sok nő például nem tudja, hogy a szokásosnál bővebb, sokszor bűzös folyás nem az élet természetes velejárója, és sok férfi sem tud mit kezdeni azzal a helyzettel, amikor szeméremtájon furcsa kiütései jelennek meg.

És sajnos ez alól nem kivételek a kamaszgyerekek sem, hiszen a szexuális élettel sokan egyre fiatalabb életkorban ismerkednek meg, ám ezzel nem járnak együtt az ezzel kapcsolatos ismeretek.


Van tehát tennivaló bőven a szexuális felvilágosítás terén – azon túl is, hogy nem a gólya hozza a kisbabát.


Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) adatai szerint az új fertőzések fele a 15 és 24 év közötti korosztályból kerül ki. Még ennél is riasztóbb az az adat, mely szerint ebben a korosztályban a szexuális életet élő lányok-nők 25 százalékánál (ez azt jelent, hogy minden negyedik személynél!) diagnosztizáltak valamilyen nemi úton terjedő betegséget, többnyire HPV-fertőzést vagy klamídiát.


Az Anyás-Apás HPV-vel foglalkozó cikkeiért ide kattints!


A szerzők szerint a helyzet javítására a legjobb módszer, ha szélesebb körben elérhetővé teszik a szexuális felvilágosítást – és a fogamzásgátló eszközöket. Az óvszerek ugyanis nemcsak a teherbe esés ellen védenek, hanem jelentős fokú védelmet nyújtanak a nemi úton terjedő betegségek továbbadása ellen is. Külön felhívják a figyelmet arra, hogy a felvilágosításnak és a fogamzásgátló eszközök biztosításának ki kell terjednie a testi vagy szellemi fogyatékkal élő fiatalokra is.


Te mikor beszéltél/fogsz beszélni ezekről a kérdésekről a gyermekeiddel?

Forrás: Pediatrics


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page