top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Védőoltás jöhet egy újabb nemi betegség ellen is

Ha a további vizsgálatok is eredményesnek bizonyulnak, akkor jó az esély arra, hogy a szexuális úton terjedő betegségek közül a HPV után a chlamydiasis (klamidiázis) lehet a következő, ami ellen védőoltás áll majd rendelkezésre.


Végül a legfontosabbak, melyet mindenképpen tudnod kell a klamidiázisról (Chlamydia-fertőzésről).

 

A Lancet Infectious Diseases című orvosi szaklapban most jelent meg annak a klinikai vizsgálatnak az eredménye, melyben a Chlamydia elleni vakcinát tesztelték 35 nőbeteg részvételével. A Chlamydia-fertőzésről elöljáróban most csak annyit mondok, hogy a szexuális úton terjedő betegségek közé tartozik, azaz házasélet során terjed, és eddig nem állt rendelkezésre védőoltás a megelőzésére.

A fejlesztés alatt álló vakcinának különös jelentősége van abból a szempontból is, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2019 júniusában nyilvánosságra hozott jelentése szerint évente 376 millió új esetet regisztrálnak a szexuális úton terjedő betegségek négy típusában (klamidiázis, gonorrea, trichomoniázis és szifilisz). Mindegyik felsorolt betegségre igaz, hogy megfelelő kezelés nélkül súlyos és idült, hosszú időn át fennálló egészségi következményekkel járnak, többek között idegrendszeri és szív-érrendszeri betegségekkel, meddőséggel, méhen kívüli terhességgel és halvaszületéssel.

A szexuális úton terjedő betegségek még ma is jórészt tabutémának számítanak, az emberek többsége nem szívesen beszél róla. Pedig fontos lenne, hogy nyíltan beszéljünk erről a problémáról is orvosunknak, ha egészséges gyermeket szeretnénk. Fontos tudni, hogy a Chlamydia-fertőzés a nők többségénél tünetmentes, ezért hasznos lehet a rendszeres nőgyógyászati ellenőrzés akkor is, ha semmilyen tünet nem észlelhető. Azonkívül, hogy a Chlamydia fertőzés meddőséget okoz, a terhesség alatt súlyos szövődményekkel járhat, éppen ezért a várandósokat az első trimeszterben szűrik Chlamydia-fertőzés irányában. Nem kezelt esetben a fertőzés koraszüléshez vezethet, illetve a baba szervezetébe a szülőcsatornán való áthaladás során bejutva szemfertőzést vagy tüdőgyulladást is okozhat.

A fentiek fényében nem meglepő, hogy a szakemberek a Chlamydia elleni vakcinát áttörésnek tekintik a betegség elleni harcban. Amennyiben a klinikai vizsgálatok eredményesnek mutatkoznak és nem igazolnak kockázatokat az új védőoltás alkalmazása kapcsán, akkor valószínűleg egy három oltásból álló sorozat formájában kaphatják meg azt a nők. A kutatások során kísérleteztek orrspray formájában történő alkalmazással is, melytől azt remélték, hogy immunválasz kiváltása révén nyújthat védelmet a fertőzéssel szemben, ez a forma azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Meg kell azonban jegyezni, hogy még kedvező eredmények esetén sem holnap kerül majd a patikák polcaira az új vakcina, hiszen egy új oltóanyag kifejlesztése tipikusan tíz, de akár húsz évig is tarthat.


Mit kell tudni a Chmalydiáról?

A klamidiázis egy nemi úton terjedő betegség, melynek kórokozója a Chlamydia trachomatis. A betegség általában a méhnyak és a méh területét érinti. Férfiaknál is előfordulhat a húgycső területén, de jóval ritkábban, mint nőknél. A Chlamydia esetenként nemcsak a nemi szerveket betegítheti meg, hanem a szemet, a garatot vagy a tüdőt is.

A Chlamydia nemi érintkezés útján terjed, a fertőzött ondó vagy hüvelyváladék közvetíti. Egyes statisztikák szerint az aktív nemi életet élő nők között körülbelül 3−7 százalék a Chlamydia előfordulása. A betegség az esetek legnagyobb részében tünetmentes, ilyenkor az érintett nincs is tisztában betegségével. Akár hónapok, sőt évek is eltelhetnek úgy, hogy nem derül ki a fertőzés. A fertőzés kockázatát növeli, ha valaki több partnerrel él szexuális életet, ugyanakkor az óvszer használata − hasonlóan más, nemi úton terjedő betegségekhez − csökkenti a kockázatot.


Milyen tünetek esetén gondoljak Chlamydia-fertőzésre?

Ahogyan már mondtam, a Chmalydia-fertőzés az esetek többségében tünetmentes, de ha mégis tünet jelentkezik, akkor a leggyakoribbak:

  • hüvelyváladékozás

  • fájdalom vagy égő érzés vizeletürítés közben

  • hüvelyi vérzés vagy pecsételés két menstruáció között

  • alhasi fájdalom vagy diszkomfortérzés


Milyen vizsgálatok történnek Chlamydia-fertőzés gyanújakor?

A legjobb és legbiztosabb eredményt adó vizsgálat a hüvelykenet vizsgálata. Ilyenkor vattapálcával mintát vesznek a hüvely felszínéről, és azt laboratóriumban mikroszkóp alatt vizsgálják. Ily módon kimutatható a kórokozó jelenléte.


Hogyan történik a Chlamydia-fertőzés kezelése?

Nagyon fontos, hogy a diagnózis felállítása után a fertőzés kezelése haladéktalanul megkezdődjön. Vannak olyan esetek, amikor nagyon alapos a gyanú a fertőzésre, ilyenkor a kezelés már a teljes bizonyosságot adó laboratóriumi eredmények visszaérkezése előtt is megkezdődhet.

A Chlamydia-fertőzés kezelése antibiotikumok adását jelenti. A gyógyszert felíró orvosnak mindenképpen tudnia kell arról, hogy áll-e fenn terhesség, illetve szoptat-e a páciens. Nagyon fontos, hogy a visszafertőződés megelőzésére a partnert is kezelni kell, és házaséletet csak aztán lehet élni ismét, hogy mindkét fél Chlamydia elleni kezelése befejeződött.

Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page