Search Results

27 találat

 • HPV: nem csak lányok és nem csak méhnyakrák

  Egyre több országban működik szervezett HPV-oltási program. Különösen fiatal korban kellően erős az immunvédekezés ahhoz, hogy a HPV-t elpusztítsa. Az is egyre inkább közismert tény, hogy a betegségek kialakulásáért elsősorban a HPV úgynevezett nagy kockázatú altípusai tehetők felelőssé, melyek közül is külön kiemelendő a HPV-16 és a HPV-18. #hpv #fiuk #garatrak Szerző: Dr. Az Anyás-Apás HPV-vel foglalkozó korábbi cikkeiért ide kattints!

 • A HPV ellen védőoltás a korababák számát is csökkentheti

  Az Anyás-Apás HPV-vel foglalkozó korábbi cikkeiért ide, a méhnyakrákról szóló cikkeért pedig ide kattints! A HPV esetében azonban kedvező tényező, hogy létezik ellene védőoltás, mely a HPV úgynevezett nagy kockázatú típusaival szemben véd, azaz azon típusok ellen, melyek a méhnyakrák – és egyébként más ráktípusok (például torokrák) és jóindulatú elváltozások (nemi szervi szemölcsök) – kialakulásáért felelősek. A HPV elleni védőoltásban élen jár Ausztrália, mely az első olyan ország volt, ahol megszervezték a kamaszlányok HPV elleni oltását, melyet aztán kiterjesztettek a fiúkra is. Az ausztráliai oltási program sikerét jelzi, hogy mára a lányok 80 százaléka védett a HPV-vel szemben, mire betöltik 15. életévüket. Forrás: The Journal of Infectious Disease Fotó: Shutterstock #hpv #védőoltás #vakcina #mehnyakrak #koraszules Szerző: Dr.

 • Hatásos és biztonságos, a szülők mégis félnek tőle. Mi az?

  Több mint egy évtized kutatásai és tapasztalatai bizonyítják, hogy a védőoltás biztonsággal megóv bennünket a humán papillómavírus (HPV) rákokozó törzsei ellen, a szülők továbbra is bizalmatlanok a vakcinával szemben. A HPV elleni vakcinával kapcsolatos félelmek és idegenkedés felmérésére egy 2017 és 2018 között végzett vizsgálat adatait tekintették át, melyben több mint 82 000 amerikai tinédzser vett részt. Ráadásul a mostani vizsgálat válaszaiból az is kiderült, hogy a gyermekeinek a védőoltás beadatását eddig megtagadó szülők körülbelül fele a jövőben sem kívánja megváltoztatni a döntését, azaz később sem fogja beadatni gyermekének a HPV elleni vakcinát. Az Anyás-Apáson itt olvashatsz a HPV-ről és a HPV elleni védőoltásról. Forrás: The Lancet Public Health #hpv #human_papillomavirus #vakcina #vedooltas Szerző: Dr.

 • A HPV vetélést és koraszülést is okozhat

  Azonban egyre többen bizonyítékunk arra nézve is, hogy a HPV más problémákat is okozhat. Kérj HPV-szűrést is! A HPV-ről már nagyon sokszor szó esett itt az Anyás-Apáson. Arról is olvashattál már, hogy a HPV egy meglehetősen elterjedt vírus. A HPV-szűrés előnye a hagyományos méhnyakszűréssel szemben, hogy míg az utóbbi már csak a HPV jelenlétében létrejött rákos vagy rákelőző állapotot mutatja ki, addig a HPV-szűrés a vírus jelenlétét már akár olyan korán, amikor a HPV már bejutott a szervezetbe, de ott kóros elváltozást még nem okozott.

 • Gyanús a párom, biztosan megcsal!

  Pozitív lett a HPV-tesztem... talán megcsalt a párom? Lássuk, hogy a HPV-fertőzés valóban a partnerkapcsolati hűtlenség bizonyítékaként értékelhető-e! Az orvosom HPV-szűrést is végzett, ami pozitív lett. Fotó: Shutterstock #human_papillomavirus #hpv #megcsalas Szerző: Dr. HPV-vel kapcsolatos további tartalmakért ide kattints!

 • Mennyit tudsz a méhnyakrákról? És a HPV-ről? - kvíz

  Ha rendszeresen ellátogatsz ide, akkor pontosan tudod mát, hogy a méhnyakrák kialakulásában nagyon jelentős szerepe van a humán papillómavírusnak, azaz a HPV-nek. Az is tudod, hogy a HPV ellen már létezik védőoltás is, de arra például emlékszel-e, hogy csak a lányoknak érdemes beadatni a vakcinát, vagy a fiúk is profitálhatnak belőle? Azt is biztosan tudod, hogy évente el kell járni nőgyógyászati szűrővizsgálatra, de vajon azt is tudod-e, hogy a HPV elleni védőoltás feleslegessé teszi-e a rendszeres szűrést? De ha nem, akkor az Anyás-Apás méhnyakrák témában megjelent eddigi cikkeit itt, a HPV-ről szóló cikkeket pedig itt találod. #mehnyakrak #hpv #rakszures #vedooltas #kviz Szerző: Dr.

 • HPV elleni vakcina: hivatalosan is biztonságos

  Unásig ismételt tény: a humán papillómavírus, azaz a HPV a méhnyakrék legfontosabb oka. Az is tény, hogy létezik vakcina a HPV ellen, mellyel a töredékére csökkenthető e ráktípus. Ezek is érdekelhetnek: A HPV rákot okozhat? Prosztatarák ellen is jó a HPV-vakcina? Mi a bajuk a szülőknek a HPV elleni védőoltással?

 • Prosztatarák ellen is jó a HPV-vakcina?

  Egyre több adat szól amellett, hogy a HPV-fertőzés nemcsak méhnyak- és fej-nyaki rákokat, hanem prosztatarákot is okozhat. Az oltáspártiak a 12-13 éves fiúk általános HPV elleni védőoltásáért lobbiznak több országban is. Mi a helyzet a fiúk HPV elleni védőoltásával? A HPV elleni védőoltást tekintve Ausztrália gyakorlata példaértékű. Forrás: The Aging Male #hpv #humán_papillómavírus #prosztatarák Szerző: Dr.

 • Mi a bajuk a szülőknek a HPV elleni védőoltással?

  Onnan jött az ötlet, hogy sort kellene végre keríteni erre a régen tervezett témára is, hogy a napokban olvastam egy blogposztot a HPV elleni védőoltásról. Az a mondat azonban megütötte a szememet, hogy miszerint a HPV elleni védőoltás teljesen veszélytelen. A védőoltások – köztük a HPV elleni vakcina – esetében ez a kockázat kicsi, nagyon kicsi. Röviden a humán papillómavírusról Tényleg csak távirati stílusban a humán papillómavírusról (rövidítve HPV-ről) és a méhnyakrákról. Forrás: Pediatrics Fotó: Dreamstime #hpv #méhnyakrák Szerző: Dr.

 • A munkamániámért méhnyakrákkal fizettem

  Méhnyakrák és HPV A méhnyakrákról többször írtam már, ezért itt nem akarok mindenről részletesebben írni. A másik előrelépést az jelenti a méhnyakrák szűrése terén, hogy ma már lehetőség van a HPV-szűrésre is. Ennek során azt vizsgálják, hogy jelen van-e a HPV valamelyik nagy kockázatú típusa. A fiatalabb nők szervezet jó eséllyel önmagától is képes legyőzni a HPV-fertőzést, ezért a HPV-alapú szűrést csak 30 éves kor felett javasolják. #mehnyakrak #rakszures #hpv Szerző: Dr.

© 2019 Anyás-Apás