top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ne nyomjon, tartsa vissza a babát!

A szülés során több olyan pont is van, amikor az anya nem ura a folyamatnak. A kitolási szak azonban nem tartozik ezek közé, hiszen amikor a méhszáj eltűnik, az anyának is aktív szerepe van abban, hogy a baba minél előbb a világra jöjjön.


Úgy tűnik azonban, hogy sok kórházban akár indokolatlanul is beleszólnak a szülés folyamatába azzal, hogy amikor az anya úgy érzi, hogy nyomni kell, felszólítják őt, hogy „tartsa vissza a babát”.

 

Az egyik internetes oldalon közzétett felmérés szerint egyáltalán nem számít ritkaságnak, amikor a szülőszoba személyzete a tolófájások leállítására utasítja az anyát – ami nyilvánvaló képtelenség vagy legalábbis hatalmas kínokat jelent és önuralmat kíván a fájásoktól már sokszor egyébként is kimerült anyától. A „ne nyomjon” felszólításnak többnyire nem orvosi, hanem puszta logisztikai okai vannak: például még nem érkezett meg a szülőszobába az orvos, akinek a feladata lesz a szülés utolsó szakaszának levezetése, az újszülött világra segítése.

„Amikor a méhszáj teljesen eltűnik, azaz szabaddá válik az út a baba számára, hogy megszülethessen, az anya ellenállhatatlan tolófájásokat érez, melyeket nem szabad feltartóztatni, máskülönben szövődmények kockázatának tesszük ki a mamát és a babát” – magyarázza dr. Dana Gossett San Franciscói szülész-nőgyógyász a Vice internetes oldalon.

Az oldal szerkesztői több olyan esetet is összeszedtek, amikor a szülőszobán azért utasították a tolófájások visszatartására az anyát, mert még nem érkezett meg a baba világra segítésére hivatott szülésznő vagy orvos. Az egyik anya például elmesélte, hogy a nővér attól sem riadt vissza, hogy az újszülött fejére gyakorolt nyomással tartsa vissza a babát a szülőcsatornában.

„Életemben nem volt annál fájdalmasabb élményben részem, mint amikor szülés közben arra utasítottak, hogy ne nyomjak, hanem tartsam vissza a babát – mesélte az egyik anya. Az ő esetében az volt az ok, hogy nem állt rendelkezésre szabad ágy, amikor megérkezett a kórházba. – Talán még a vajúdásnál is rosszabb volt. Egyszerűen borzalmas volt.”

Azon kívül, hogy rendkívüli fájdalmat és kínokat okoz az anya számára az, hogy egy ellenállhatatlan ingernek kellene ellenállnia, más kockázatokat is rejt magában ez a szülőszobai gyakorlat. Ha az anya nem kezdhet el nyomni akkor, amikor a szülés folyamata erre a pontra ér, akkor ez a szülés elhúzódásához vezethet, nagyobb eséllyel lép fel szülés utáni vérzés és/vagy fertőzés. Ezen kívül nagyobb annak az esélye is, hogy az újszülöttnél általános fertőzés, szepszis alakul ki – erről számolt be egy tavaly nyilvánosságra hozott vizsgálat. A baba visszatartása például a medencefenék sérüléséhez vezethet, ami később vizelettartási zavarokat okozhat.

Egy anya, bizonyos Caroline Malatesta egészen extrém esetről számolt be: tartós idegsérülést okozott nála az, hogy a szülésznő kézzel visszatartotta a babát attól, hogy megszülethessen. A nő éveken át pokoli fájdalmaktól szenvedett, végül perre vitte a dolgot, és a bíróság csillagászati összegű, 16 millió dolláros kártérítést ítélt meg neki.

Persze nem feltétlenól csak „szervezési” problémák állhatnak amögött, miért tartja vissza a szülésznő a babát. Van, amikor azt reméli tőle, hogy ezzel valamilyen szövődményt tud megelőzni, például azt, hogy a baba válla elakadjon a szülőcsatornába, vagy még a baba feje előtt jelenlen meg a köldökzsinór, azzal fenyegetve, hogy a megszülető baba feje a köldökzsinórt összenyomva oxigénhiányos állapotot hozzon létre.

A felmérés szerint nem javít a helyzete, hogy sok kórházban nem áll rendelkezésre elég orvos vagy kórházi ágy, így könnyen előállhat olyan szervezési probléma, melynek elkerülésére elhangzik az utasítás: „Ne nyomjon, tartsa vissza a babát!”

Fotó: Shutterstock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page