top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Szülés közben elcsattant pofonok

Minden harmadik nő arról számol be, hogy szülés közben megütötték, gúnyolták, vagy más atrocitás érte a szülőszobában. Ez derül ki egy most megjelent vizsgálat adatai alapján – legalábbis ami az ázsiai és afrikai nők helyzetét illeti. De az Anyás-Apás egyik korábbi cikkéből kiderült, hogy nálunk sem sokkal jobb a helyzet.


A szülés közbeni bántalmazásnak számos formája ismert, legyen az tettlegesség vagy verbális agresszió, de nyugodtan ide sorolhatjuk azt is, amikor a nő beleegyezése nélkül végeznek az orvosok gátmetszést.

 

Korábban már írtam arról, hogy egy nemrégiben megjelent vizsgálat szerint minden hatodik nő számol be arról, hogy a szülés során nem megfelelően bántak vele, erőszak érte, nem vették figyelembe kéréseit és igényeit, kiabáltak vele vagy leszidták, fenyegették, zsarolták vagy magára hagyták. Minden hatodik nő – már ez is hatalmas szám. De úgy tűnik, hogy a világ elmaradottabb régióiban, például Ázsiában vagy Afrikában még ennél is rosszabb a helyzet.

A The Lancet című orvosi lapban nemrégiben jelentek meg annak a vizsgálatnak az eredményei, melyben négy országban (Nigériában, Myanmarban, Ghanában és Guineában) néztek körül a szülések tájékán: hogyan bánnak a szülő nőkkel, milyen atrocitások érik őket egy olyan esemény kapcsán, melynek egy ideális világban életük legszebb eseményének kellene lennie.

De ezekben az országokban minden harmadik nő nem csodálatos eseményként éli meg a szülést, melynek oka az egészségügyi dolgozók részéről tapasztalt nem megfelelő bánásmód. Ami megnyilvánulhat fizikai vagy verbális bántalmazásban, de a vizsgálat szerint az ázsiai és afrikai országokban az sem ritka, hogy a kórházakban „elfelejtik” kikérni a nő beleegyezését császármetszés vagy gátmetszés, illetve más beavatkozások előtt. Pedig a szülés közbeni nem megfelelő bánásmód az emberi jogok legdurvább sárba tiprása – hangsúlyozzák a szerzők.

És akkor nézzük a konkrét számokat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérésében több mint 2000 nő szülését kísérték figyelemmel, és több mint 2600 nőt kérdeztek ki utólag a szülés közben szerzett tapasztalataikról. A megkérdezettek majdnem fele (!) (42 százalékuk) számolt be arról, hogy a szülés során valamilyen testi vagy szóbeli atrocitás és/vagy hátrányos megkülönböztetés érte az egészségügyi dolgozók részéről. A nők jelentős része válaszolta azt, hogy a szülés során megütötték, kiabáltak vele, leszidták vagy erővel lefogták. Általában a fiatalabb, kevésbé iskolázott nőknek kell szembenézniük azzal, hogy a szülés során nem megfelelően bánnak velük. Főként közülük kerülnek ki azok is, akiket a szülés során elhanyagolnak, magukra hagynak, vagy valamilyen beavatkozást akaratuk ellenére, erőszakkal elvégeznek rajtuk.


A szülés körüli félóra a kritikus

A vizsgálat adatai szerint a baba világra jövetele előtti és utáni 15 perc az, ahol a legtöbb erőszak történik. Az orvos vagy a szülésznő gyakran úgy minősíti, hogy az anya „nem működik együtt velük”, ezért jogosnak értik, hogy testi ráhatással vagy durva szavakkal „megbüntessék” a nem kooperáló nőt. Az is nagyon beszédes, hogy ezeknek az eseményeknek az említése általában „kifelejtődik” az orvosi dokumentációból, a nők pedig sokszor félnek a megtorlástól, ezért nem lépnek fel a nem megfelelő bánásmód ellen és utólag sem jelentik az esetet.

A megkérdezett nők 13 százaléka említette, hogy nem kérték ki a belegyezését császármetszés végzéséhez, míg a gátmetszések esetében az esetek háromnegyedében nem kérdezték meg előzőleg az anyát, hogy beleegyezik-e a beavatkozásba. A hüvelyi vizsgálatok több mint fele történt úgy, hogy nem kérték hozzá az anya jóváhagyását. Az anyák 57 százalékának fel sem ajánlották a fájdalomcsillapítás lehetőségét a szülési fájdalmak enyhítésére.


A szegény és a gazdag országokban is előfordul

A szerzők hangsúlyozzák, hogy a jelenség nem csak a fejlődő országok problémája, hiszen a fejlett országokban, Európában és Észak-Amerikában sem ritka a szülőszobai atrocitás a szülő nőkkel szemben. A Reproductive Health című lapban korábban megjelent felmérés szerint különösen azok az anyák vannak kitéve a nem megfelelő bánásmód veszélyének szülés közben, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek, etnikai kisebbséghez tartoznak ők vagy partnerük, rossz anyagi helyzetben élnek, illetve 30 évesnél fiatalabbak. Ezenkívül a drogfogyasztó anyákat sem kezelik megfelelően a szülőszobán.

Itt persze nem arra kell gondolni, hogy például tényleges verés éri az anyát a szülőszobán, vagy az orvos megerőszakolja (bár ez sem példa nélküli eset, de szerencsére extrém ritka), mégis számtalan módja van annak, hogyan lehet egy nőnek testi vagy lelki sérülést okozni a nem megfelelő bánásmóddal, éppen annak az eseménynek a kapcsán, melynek élete legszebb élményének kellene lennie.

Az jól látszik, hogy a nem megfelelő szülőszobai bánásmód körébe tartozó események köre elég széles és változatos. Ráadásul egy olyan helyzetről beszélünk, amikor egy nem megfelelő időben vagy módon megfogalmazott, illetve félreérthető szó is helyrehozhatatlan károkat okozhat az anya lelkében.

De visszatérve a konkrét vizsgálathoz, a mostani vizsgálatban összesen több mint 2000 nő adatait dolgozták fel a, akkor közül – ahogyan a bevezetőben már említettem − minden hatodik nő (egészen pontosan 17,3 százalék) számolt be arról, hogy a felsoroltak közül egyet vagy többet elszenvedett a szülése során az alábbiak közül: nem vették figyelembe az autonómiáját és személyiségi jogait; kiabáltak vele, megszidták, megfenyegették, zsarolták vagy hibáztatják valamiért; mellőzték, visszautasították kéréseit vagy nem reagáltak azokra. Nem volt mindegy az sem, hol történt a szülés: otthonszülések kapcsán 5 százalékban, kórházi szülések kapcsán 28 százalékban számoltak be a nők ilyen eseményről. Ritkábban éltek meg ilyen jellegű kellemetlen tapasztalatot azok, akik hüvelyi úton születtek, bába kísérte a szülésüket, nem tartoztak etnikai kisebbségbe, első gyereküket hozták a világra, illetve a 30 évesnél idősebbek voltak.


Fotó: Unsplash


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Szüléssel kapcsolatos további írásokért ide kattints!


0 hozzászólás
bottom of page