top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

De hogyan fér ki a baba feje?

Ezeket a fantasztikus fotókat tegnap posztoltam az Anyás-Apás Facebook-oldalára, és azt kérdeztem, elgondolkodtál-e már azon, hogyan fér ki a baba nagy feje a viszonylag szűk szülőcsatornán. Igen, tudom, az anya teste is tágul, de mégis.


A megoldás egyébként nagyon egyszerű: nemcsak az anya medencéje alkalmazkodik, hanem a baba feje is. Erről nemrégiben elképesztő fotók is megjelentek. És hogyan készültek?

 


A bemutatott fotók mágnesrezonanciás képalkotással, azaz MR-vizsgálat során készültek úgy, hogy Franciaországban hét anyát megkértek, hogy az MR-berendezésben adjanak életet gyermeküknek, Mindeközben folyamatosan készítettek felvételeket, ezzel nyomonkövetve és képekkel dokumentálva a szülés minden egyes pillanatát.

Ily módon most már szabad szemével is láthatta bárki azt, amit a szülészeti tankönyvek már régóta írnak: a magzat úgy „préseli át” magát a szülőcsatornán, hogy közben a feje úgy alakul, hogy az a legjobban illeszkedjen a rendelkezésére álló szűk térhez, és minél kisebb ellenállást kelljen legyőzni, míg kiküzdi magát az anyaméhből a napvilágra. Ezt pedig úgy éri el, hogy a még puha, képlékeny, rugalmas koponyacsontok elcsúsznak, mintegy összecsúsznak egymáson. A szülőcsatornán keresztüljutva a csontok természetesen rövid időn belül visszanyerik eredeti helyzetüket és alakjukat.

A mostani felvételeket látva a kutatókat magukat is meglepte, hogy a koponyacsontok szülés közben alakváltozása mekkora hatalmas nyomást gyakorol az éppen megszülető baba agyára.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page