top of page
  • Szerző képeVendégszerző

Mostantól minden nőnek fizetett szabadság jár a menstruáció idejére...

...egy most elfogadott új törvény értelmében. A nők a fájdalmas menstruációjuk napjaira fizetett szabadságot vehetnek igénybe, mégpedig annyi napot, amennyire csak szükségük van... Spanyolországban. Az új törvény lehetőséget ad kiegészítő betegszabadság nyújtására. Ezzel a spanyol nők az elsők Európában, akik élhetnek ezzel a lehetőséggel.

De mi a helyzet máshol?

 

A 185 igen és 154 nem szavazattal elfogadott törvény a spanyol kormány szándékai szerint hozzájárulhat a menstruációt övező tabuk ledöntéséhez. A törvény értelmében a menstruációs fájdalmakkal küzdő munkavállalók annyi szabadságra jogosultak, amennyire szükségük van, és az állami társadalombiztosítási rendszer – tehát nem a munkáltató! – állja a betegszabadság költségeit. Az egyéb egészségügyi okok miatti fizetett szabadsághoz hasonlóan az ideiglenes egészségügyi alkalmatlanságot orvosnak kell jóváhagynia. Az új törvény nem határozza meg, hogy az orvosok milyen hosszú betegszabadságot adhatnak majd a fájdalmas menstruációtól szenvedő nőknek.

„Ez egy történelmi nap a feminista törekvések számára”

– osztotta meg a Twitteren Irene Montero spanyol egyenlőségi miniszter a szavazás előtt.


A Spanyol Nőgyógyászati és Szülészeti Társaság szerint a menstruáló nők körülbelül egyharmada szenved erős fájdalomtól.



Az intézkedés megosztotta a politikusokat és a szakszervezeteket is Spanyolországban. Az egyik legnagyobb spanyol szakszervezet, az UGT például arra figyelmeztet, hogy ez megbélyegezheti a nőket a munkahelyükön, és az álláspályázatoknál hátrányt jelenthet a férfiakkal szemben.


És itt még nem is állnának meg a spanyolok.

– mondta el Ángela Rodríguez volt egyenlőségi miniszter az El Periodico című lapban.


Menstruációs szabadságot jelenleg csak néhány országban biztosítanak a világon, köztük Japánban, Indonéziában és Zambiában. Indonéziában minden menstruációs ciklusra két fizetett szabadnap jár, Zambiában havi egy nap, melyet anyák napjaként is emlegetnek. Japánban annyi szabadnapot vehetnek ki a nők ezzel az indokkal, amennyire szükségük van, de fizetés nem jár erre az időre – csakúgy, mint a Dél-Koreában havonta egy napban meghatározott menstruációs szabadságra sem. A tajvani nőknek évente három napot kell beosztaniuk a fájdalmas menstruációjuk miatti munkahelyi hiányzásra, de ezek nem összevonhatók, egy hónapban csak egy napot lehet kivenni. Más országokban, például Franciaországban és Ausztráliában a cégek maguk dönthetnek arról, hogy biztosítanak-e fizetett szabadságot a menstruáció idejére, és amelyik vállalat igen, azt a munkavállalónak járó béren kívüli juttatásként kínálja.


Fotó: Freepik


bottom of page