top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Miért nem tudok a szülés előtt aludni?

A terhességhez társuló számtalan testi tünetről, kényelmetlenségről, nyavalyáról sok helyen esik szó, de a szülés előtt álmatlanság kevésbé ismert kellemetlen velejárója a várandósságnak, különösen a szülés előtti időszakban.

Beszéljünk most erről: mennyire gyakori, mi okozza, veszélyes lehet-e a babára?

 

A kiírt nap közeledtével akár az álmatlanság is lehet a jele annak, hogy hamarosan megindul a szülés. Bár nem mindenkinél jelentkezik, de jóval több várandóst érint, mint amennyit feltételeznénk az alapján, amennyirre kevés szó esik róla. Egy tavaly nyilvánosságra hozott kutatás szerint például a megkérdezett 8798 várandós csaknem fele (42,4 százaléka) válaszolta azt, hogy az utolsó trimeszterben álmatlanság gyötörte.


Ha valakit megkérdeznénk A terhességi álmatlanság okairól, józan paraszti ésszel egészen biztosan nagyon sokan vágnák rá gyorsan a leginkább kézenfekvő választ: a szülés miatt szorongás, stressz, félelem. A helyzet azonban ennél összetettebb, éppen ezért azt sem állíthatjuk, hogy az álmatlan éjszakák megszaporodása a szülés megindulásának biztos előhírnöke lenne. Annyi azonban bizonyosnak látszik, hogy az álmatlanság előfordulása minden trimeszterrel gyakoribbá és gyakoribbá válik.


A terhességi álmatlanság okai

Számos tényező járulhat hozzá ahhoz, hogy a szülés a kiírt időpontjához közeledve egy többen tapasztalnak álmatlanságot. Ezek közül a leggyakoribbak:

  • Testi diszkomfortérzés (például a növekvő pocak miatt egyre nehezebb kényelmes alvási pozíciót találni, különösen azoknak, akiknek a várandósság alatt egyébként is fáj itt-ott valamijük)

  • Hormonváltozások (például a szülés közeledtével egyre nagyobb mennyiségben termelődő oxitocin, mely fokozza az éberséget; vagy a pajzsmirigyhormonok, amelyek ugyancsak alvászavarokat okozhatnak)

  • Stressz (a nagy nap közeledtével növekvő szorongást kelt hát maga a szülés, illetve a szülői lét miatti felelősség)

  • Mentális állapot (akiknél egyébként is fennáll terhességtől függetlenül szorongás, depresszió vagy más mentális zavar, ez a terhesség alatt súlyosbodhat)

  • Savas reflux (erre viszonylag kevesen gondolnak, de a terhesség vége felé a gyomorszáj kevésbé szorosan zárhat, így a savas gyomortartalom visszakerülhet a nyelőcső alsó szakaszába, ami ugyancsak megzavarhatja az alvást)

  • Nyugtalan láb szindróma (egyes kimutatások szerint nagyjából minden ötödik várandós szenved tőle)

  • Alvás közbeni légzészavarok (horkolás és úgynevezett obstruktív alvási apnoe; egy 2019-es kutatásban 267 várandós 30,6 százaléka számolt be horkolásról)

Fontos kiemelni, hogy a fenti tünetek nem mindenkinél és nem teljeskörűen jelentkeznek, egyeseket súlyosabban érintenek, míg mások egyáltalán nem tapasztalják ezeket.


Az álmatlanság tehát a szülés közeli megindulását jelzi?

Annyi bizonyosnak látszik, hogy a terhesség előrehaladtával mind gyakoribb az álmatlanság. Ilyen értelemben lehetne a szülés megindulásának jeleként értelmezni, azonban ez nem ennyire egyszerű. Nincsenek bizonyítékok ugyanis arra, hogy az alvászavarok a szülésre előtt törvényszerűen súlyosbodásának, illetve hogy nem szül az a várandós, akinél nem jelentkezik álmatlanság. Még azt sem értékelhető a szülés megindulásának kétségbevonhatatlan jeleként, ha minden átmenet nélkül, hirtelen lép fel nagyfokú álmatlanság.


Nem káros a babára, ha a szülés előtt álmatlanság kínoz?

Lehet ugyan némi összefüggés az anyai álmatlanság és a kedvezőtlen szülési kimenetelek között, azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy károsítaná a magzatot vagy a későbbiekben bizonyosan káros hatással lenne a baba egészségére az anyai álmatlanság a terhesség vége felé.

Az alábbi állapotok esetében merült fel a tudományos adatok alapján, hogy előfordulásukat esetleg kismértékben befolyásolhatja az anya álmatlansága:


Mit tehetek az álmatlanság ellen?

Először is beszélj a problémádról orvosoddal! Tudományos adatok szerint a terhességi álmatlanság előfordulási gyakoriságát az egyes statisztikák valószínűleg jelentősen alulbecsülik, aminek az az oka, hogy a várandósok jelentős része nem is említi meg orvosának, hogy a szülés közeledtével egyre zaklatottabban alszik.


Az alábbi tanácsok segíthetnek a pihentetőbb alvás elérésében:

Alakíts ki állandó lefekvési rutint! Ez azt jelenti, hogy igyekezz minden nap körülbelül azonos időben ágyba kerülni, előtte már ne fogyassz koffeintartalmú italokat (kávét, teát, kólát, energiaitalt), estefelé alaposan szellőztesd ki és sötét sötétítsd le a szobát, lefekvés előtt vagy már az ágyban ne tévézz, netezz és a telefonodat se nyomkodd.

Napközben törekedj az aktív életmódra, minden nap mozogj valamennyit, fogyassz elegendő folyadékot, de a lefekvés közeledtével már korlátozd a folyadékbevitelt. A savas reflux megelőzése érdekében a lefekvés előtti órákban már ne egyél semmit.

Ha másként nem megy, akkor étrendkiegészítőkkel vagy esetleg gyógyszerekkel is segítheted az alvást, ezek szedése előtt azonban mindenképpen kérd ki orvosod tanácsát!


Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page