top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Hüvelyi szülés császármetszés után?

Veszélyes önzőség, bizonyítási kényszer, a természetes szülés(élmény) túlmisztifikálása, a császármetszés lekicsinylése, a szülészorvosok megkérdőjelezése –ez csak néhány azokból a reakciókból, amelyek rendre felmerülnek a közbeszédben, amikor egy édesanya felveti, hogy császármetszése(i) után hüvelyi úton szülne.

A VBAC (Vaginal Birth After Cesarean, császármetszés utáni hüvelyi szülés, ejtsd „vibek”)

azonban nem egy ősanyás hóbort, hanem a tévhitekkel ellentétben egy biztonságos választási lehetőség, melynek előnyei meghaladják a kockázatait, noha itthon még jóval több támogató szakemberre lenne szükség ahhoz, hogy egységes szemléletben, minden kórházban valós lehetőséggé váljon.

 

A VBAC-kel kapcsolatos tudnivalók magyarul eddig korlátozottan voltak hozzáférhetők, inkább Facebook-csoportokra tudtak támaszkodni az érintettek, mostantól viszont hiánypótló kézikönyv és egy komplex szülésfelkészítő webinárium is foglalkozik a témával.


Ahogy a szülészorvos látja

„A császármetszés csodálatos dolog, de nem akkora arányban, mint amekkorában ma végzik”

magyarázza Dr. Gutmann Orsolya, szülész-nőgyógyász, perinatális szaktanácsadó Óvári Enikő: A VBAC-titok című, most megjelent könyvének lektora, aki hozzáteszi, a magas császárarányokhoz a medikalizált szülészeti rendszer mellett nagyban hozzájárul az az idejétmúlt „egyszer császár, mindig császár” gyakorlat. A kötet szakmai védnöke szerint óriási szükség volt már erre a kiadványra, mely sok fogódzkodót nyújt az édesanyáknak és családjuknak is. A könyv ugyanis rendkívül sokoldalú: a betegjogi ismeretektől a korábbi császár feldolgozásán át a női test fizikai felkészítéséig minden sarkalatos pontot végigvesz, ráadásul mindezt 10 hazai szülés körüli szakember közreműködésével, közérthetően, s inspiráló szüléstörténetekkel, további ajánlott információs forrásokkal megtámogatva.


Riogatás helyett valós információk

Mint azt a szülész-nőgyógyász szakember mondja, a VBAC-kísérletek magas, 70-80%-os arányban sikerrel végződnek támogató környezetben, emellett pedig a gyakran emlegetett hegszétválás mint kockázat igen ritka, fél százalék eséllyel bekövetkező szövődmény (hogy egy ismételt császármetszés mennyi veszéllyel járhat, arról ritkán szól a fáma). Mi az oka hát, hogy sok kórházban mégsem merül fel a VBAC valódi lehetősége, vagy csak nagyon szűk korlátok között, annak ellenére, hogy a 2019-es hazai szülészeti irányelvben is helyet kap az ezzel kapcsolatos ajánlás?

„A szakma ma Magyarországon még sokszínű a VBAC-kísérés tekintetében, ennek oka, hogy sokaknak nincs meg hozzá a megfelelő szaktudása és szakmai biztonságérzete. Azokon a szülészeteken, ahol tiltva van, ott valóban nem várhatnak túl sok szaksegítséget az erre vágyó édesanyák. Ám hozzá kell tenni: vannak pozitív fejlemények. A hetekben több olyan beszámolót hallottam, hogy az előzetesen császármetszéssel szült asszonyokat abban támogatták az ügyeleti ellátás keretében, amit az anyák szerettek volna. Olyan osztályokon is, ahol korábban nem voltak kifejezetten támogatóak VBAC tekintetében”

mondja a doktornő, aki szerint ez reménykeltő tendencia a közelmúlt változásai mellett.Mi a sikeres VBAC titka?

Akár első, akár császárelőzményes hüvelyi szülésről van szó, akkor lesz ideális egy baba világra jövetele, ha a folyamatok minél inkább mentesek a beavatkozásoktól és a gyógyszerektől, illetve a kórházi dolgozók is pozitívan támogatják az anyát.

„VBAC-re készülve különösen fontos, hogy az ember elhiggye magáról és gyermekéről, hogy meg tudja csinálni. Ha már van császármetszés az előzményben, akkor ez a hit ingatagabb. Ebben segít ez a könyv, mert van több állomás, amin keresztül kell menni, hogy a végére újra elhiggyük, van értelme kihordani, megszülni egy gyermeket”

véli Dr. Gutmann Orsolya.


A szülés nem a harc színtere

Fontos még egy témát körüljárni a sorstárstámogató könyv kapcsán, amit dr. Andrek Andrea, a Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság alelnöke is megemlít az előszóban.

„Az anya vagy szül, vagy érdekérvényesít”

írja, s felvetése a könyv lektora szerint is minden édesanyában tudatosítandó: a szüléssel járó módosult tudatállapot nem arról szól, hogy ott és akkor harcolunk, verbálisan a csúcson vagyunk, betegjogainkért kiállunk, a megelőző 9 hónapot viszont igenis érdemes partnerünkkel együtt információgyűjtéssel, felvérteződéssel, kommunikációs képességeink fejlesztésével tölteni, hogy a szülés pillanatára mindez vérré váljon.

„Emeljük ki: nem csak a sikeres VBAC tekinthető sikernek! Siker az, ha a baba a császáros előzmény után magától indulhatott. Ha eljutott valameddig az anya a vajúdás során. Ha kompetensnek érezhette magát szülése alatt, még akkor is, ha császár is lett a vége, ha a babát ezúttal nem engedte szeparálni. Ha tudatosabban volt jelen az egész folyamatban. Ezért ajánlom a felkészüléshez A VBAC-titok című könyvet”

zárja la szülészorvos.A szerzőről és könyvéről

Óvári Enikő újságíró, közgazdász, dúla. Magas császárarányú fővárosi kórházban szülte mindkét lányát, a nagyobbikat sürgősségi császárral, a kisebbiket hüvelyi úton. Kötetében, mely 2022 őszén jelent meg, végigveszi azokat a témákat, melyekkel fontos foglalkozni, ha következő gyermekünket hüvelyi úton szeretnénk világra hozni egy/több császáros szülés után. A kötet első kiadása egy hónap alatt elfogyott.

Óvári Enikő: A VBAC-titok – Kézikönyv császármetszés utáni hüvelyi szülésre készülőknek (ISBN 978-615-01-5521-0, 160 oldal, Magánkiadás, Budapest, 2022.)

„VBAC-re készülünk!” webinár

A kötettel egyidőben debütált a 8 szülés körüli szakemberrel összeállított, informatív, magyar nyelvű webinárium. A pozitív terhességi teszttől a szülőszobáig támogatja az édesanyákat, az édesapákat is megszólítva, gyakorlatiasan, trimeszterenkénti gyógytornákkal, podcastokkal, szakmai beszélgetésekkel, VBAC-re hangoló relaxációval, e-bookokkal.


Forrás: Császárvonal

Fotó: Dreamstime


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás

Kommentare


bottom of page