Anyás-Apás · 2022.01.21 14:24 · 6 perc

Mi van a covidos anyatejben? Szoptathatok?

Már a pandémia kezdete óta sokakat érdeklő és érintő kérdés, hogy a vírus átjut-e az anyatejbe, azaz biztonságos-e a szoptatás, ha az édesanya tesztje pozitívnak bizonyult. A fertőzésen átesettek és nem utolsósorban az oltottak számának emelkedésével az addigi nyitott kérdések azzal is kiegészültek, hogy az anya szervezetében termelődő antitestek bejuthatnak-e a tejbe, majd a szoptatás útján a babába átkerülve védelmet nyújthatnak-e számára is a megfertőződéssel szemben.

Nemrégiben jelentek meg az eddigi legnagyobb vizsgálatok a témában, ami úgy tűnik, hogy választ adnak az összes kérdésre.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

A koronavírusokról eddig is tudtuk, hogy léteznek, ám nem sokat törődtünk velük. Emlékszem, hogy a mikrobiológia tankönyvben már egyetemi tanulmányaim alatt is külön bekezdés szólt róluk, de csak amolyan „futottak még” vírusokként, melyek súlyos betegségeket, nagy járványokat nem okoznak, csak banális felső légúti náthaszerű megbetegedéseket. A még mindig tomboló világjárványt okozó variáns azonban vadonatúj helyzetet teremtett ezen a téren, hiszen a COVID-19-nek elkeresztelt újfajta koronavírus korábban még soha nem látott tulajdonságokkal rendelkezik. Éppen ezért a szakemberek is folyamatosan „tanulják” a COVID-19-et, mindig újabb és újabb ismeretekre tesznek szert, ennek megfelelően korábban igaznak hitt állítások dőlnek meg vagy módosulnak. Nincs ez másként a COVID-19 és a szoptatás, az anyatej közötti összefüggések esetében sem.

A járvány kezdetén – most így utólag úgy tűnik, hogy leginkább „jobb a békesség” alapon – a szakember nem javasolták a szoptatást a fertőzött anyák számára abból a megfontolásból, hogy a vírus az anyatejjel a baba szervezetébe átjutva őt is megfertőzheti. Sőt az első hullám idején több országban voltak olyan protokollok, melyek a fertőzött anyák elkülönítését tartották szükségesnek babájuktól.

A járvány sajnos nem hagyott alább olyan gyorsan, ahogyan kezdetben sokan reméltük, így az eltelt csaknem két év új adatok, tapasztalatok összegyűjtésére is módot nyújtott.

A Paediatric Reserch című gyermekgyógyászati szaklapban pár napja jelent meg az eddigi legnagyobb létszámú vizsgálat a témában, melynek eredményei a legtöbb kérdésre meggyőző válasszal szolgáltak a szoptatással kapcsolatban.

A vizsgálatban 110 olyan édesanya vett részt, aki a szoptatás ideje alatt pozitív COVID-tesztet produkált. A kaliforniai egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a vírus nem jut be az anyatejbe és onnan a babába, illetve más szempontból sem jelent fertőzési kockázatot a szoptatás és az anyatej a baba szempontjából.

„Nem találtunk bizonyítékot arra, hogy a COVID-19-cel fertőzött anya teje tartalmazná a vírus fertőző genetikai anyagát, illetve képes lenne ezen az úton megfertőzni a babát. Mindezek alapján úgy tűnik, hogy a szoptatás nem hordoz fertőzési kockázatot”

– fogalmaznak a szerzők.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a fenti megállapítás kizárólag szoptatás útján történő fertőzésre vonatkozott. Az anya a szokványos cseppfertőzés útján továbbra is továbbadhatja a vírus a babának, ezért az általános szabályok fokozott betartása javasolt szoptatás közben (is)!

A vakcina beadását szinte minden ország egészségügyi hatóságai nyomatékosan javasolják a várandósok számára, így most már nemcsak a fertőzésen átesett, hanem az oltott anyák számára egyaránt kérdés lehet, hogy a vírus ellen termelődött ellenanyaguk (antitest) az anyatejbe átjutva védelmet nyújthat-e a babájuk számára is. (Sőt voltak páran olyanok is, akik kifejezetten covidon átesett anyák tejére vadásztak a neten abban a reményben, hogy az ilyen tejben lévő antitestek védelmet nyújtanak babájuk számára a betegséggel szemben. Erről itt olvashattál bővebben.)

De térjünk vissza az eredeti kérdésre, melyre az Obstetrics and Gynecology című lap cikke ad választ. Ebben amerikai szerzők arról számolnak be 30 szoptató anyánál szerzett tapasztalataik alapján, hogy az antitestek viszont kiválasztódnak az anyatejbe és a szoptatott babát is képesek megóvni a megfertőződéstől. Ami a babák életkorát illeti, vizsgálatban 1,5 hónapos és 23 hónapos kor közötti babák vettek részt, ami azt jelenti, hogy az anyatej védő hatása nem függ az életkortól.

„Eredményeink jelentőségét az adja, hogy az anyák gyakran kérdezik, hogy saját védettségük védettséget jelent-e babájuk számára is. Erre a kérdésre mostantól igennel felelhetünk. A bizonyítékok újabb motivációt jelenthetnek a vakcina beadatására, illetve megnyugvással szolgálhatnak az anyák számára, akik a fertőzés átvészelése vagy a vakcina beadatása után aggodalommal tekintettek a szoptatás felé”

– írják a szerzők.

Érdekes megfigyelés volt, hogy a babának átadott védelem erőssége valószínűleg összefügg azzal, hogy az anya szervezete mennyire erős reakcióval válaszolt a vakcina beadására: akiknek több tünetük volt az oltás után, azoknál magasabb antitestszintek alakultak ki, ami nagyobb védelmet jelent a szoptatott baba számára is.

Forrás: Paediatric Reserch, Obstetrics and Gynecology

Fotó: Dreamstime

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

Megzavarja-e a menstruációt a vakcina?

A pandémia hatása: mi volt a babád első szava?

Babát várok, kérjem-e a harmadik oltást?

Én szabom a feltételeket, ha babanézőbe jössz pandémia idején!

A szülők nem tudtak megegyezni, a gyerek bírósághoz fordult a COVID-vakcináért

Melyik vakcinát kaphatják a várandósok?

Ne vásárolj covidos anyatejet!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük