top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ne vásárolj covidos anyatejet!

Erre figyelmeztetnek a szakértők. De miért is keresne kifejezetten covidos anyát az, aki anyatejet akar szerezni a babájának? Az ok nagyon egyszerű: miután nyilvánosságra került, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett betegek szervezetében termelődött ellenanyagok az anyatejjel a baba szervezetébe is átjuthatnak, vannak szülők, akik logikus lépésnek gondolják, hogy covidon átesett nők anyatejével óvják meg babájukat a fertőzéstől.

A szakemberek szerint azonban ez nagyon nem jó ötlet.

 

Az anyatej internetes kereskedelme nem új dolog, régóta bevett gyakorlat, hogy a közösségi oldalakon vagy netes fórumokon talál egymásra kereslet és kínálat az anyatej „piacán” is. Hogy ez jó vagy sem, erről például itt olvashatsz, itt pedig egy furcsa történetet hoztam arról, milyen helyzetekbe lavírozhatja bele magát akaratán kívül az, aki a neten teszi közzé, hogy felesleges anyatejet adna arra rászoruló babáknak. És ez is egy fura sztori.


De a világjárvány kapcsán most egy újabb szempontot is mérlegel sok szülő, amikor anyatejet keres babájának. Sokan ugyanis úgy gondolkodnak, hogy ha a koronavírus-fertőzésen átesettek szervezete ellenanyagot termel a kórokozóval szemben, és az a mostanában egyre többször hangoztatott tény is igaz, hogy a betegséget átvészelt anya által termelt ellenanyagok az anyatejjel a baba szervezetébe is átkerülnek és őt is védik a fertőzéssel szemben, akkor nosza keressünk olyan anyát, akinek a teje ezt is „tudja”.

„Ha van lehetőségem arra, ilyen módon is védelmet biztosítsak a babám számára a COVID-dal szemben, akkor miért is ne próbálnám meg?”

– tette fel a kérdést egy amerikai tévéműsorban egy 34 éves anya. Elmondta, hogy miután azt olvasta, hogy a kutatások szerint a termelődött antitestek az anyatejjel a babába is átjutnak, elkezdett kutakodni olyan csoportokban és fórumokban, melyeket olyan anyák is látogatnak, akik nemrégiben szültek. Így talált rá egy anyatársra, aki ugyan szerencsésen megúszta a fertőzést, de februárban megkapta a koronavírus elleni vakcinát, és vállalkozott arra, hogy lefejt tejéből juttat a másik babának is.

„Mindketten tisztában vagyunk vele, hogy nem állnak sziklaszilárd tudományos bizonyítékok amögött, hogy ezen az úton védelmet lehetne biztosítani idegen babák számára is, de úgy látom, hogy az ő lelkét megnyugtatná, ha kapna tőlem anyatejet, mert a kisfiát így nagyobb biztonságban tudná. És ha a tejemmel segíteni tudok egy másik anyának azzal, hogy kicsit nyugodtabban élje a mindennapjait, akkor az a legkevesebb, hogy ezt megteszem érte”

– nyilatkozta az anyatej-adományozásra vállalkozó édesanya.


A szakértők szerint azonban nagyon nem jó ötlet ilyen szempontok alapján keresni a megfelelő jelöltet a neten. És nemcsak azért, mert ugyanazok a veszélyek itt is fennállnak, mint általában mindig, ha valaki a neten vásárol anyatejet anélkül, hogy pontosan tisztában lenne az anyatej forrásával, lefejésének és tárolásának körülményeivel, illetve az anyatejet adó nő egészségi állapotával, betegségével, gyógyszereivel, esetleges drogozásával, egyéb szenvedélybetegségeivel stb. Hanem azért is, mert akár hamis biztonságérzetet is kelthet, ha valaki így akar védelmet „vásárolni” babájának, hiszen eddig még egyetlen olyan vizsgálat sem történt, mely azt bizonyította volna, hogy az adományozott anyatejben lévő ellenanyagok ugyanolyan védőhatást biztosítanának, mint amikor az anya saját csecsemőjét szoptatja meg. Ráadásul oroszrulett a dolog abból a szempontból is, hogy senki nem tudja, hogy a természetes megfertőződés vagy a védőoltás milyen ellenanyagszintet hoz létre a szervezetben, illetve annak mekkora hányada kerül át az anyatejbe és onnan a babába. És hogy ami végül átkerül, az elegendő-e ahhoz, hogy kellő védelmet nyújtson.

„Az anyatej a szervezet által termelt anyag, mely fertőzéseket terjeszthet, belekerülhetnek az anya szervezetéből gyógyszerek, illetve azok bomlástermékei vagy toxinok is. Határozott álláspontunk, hogy ami a babák ily módon történő védelmét illeti a koronavírussal szemben, annak kockázatai egyértelműen és jelentősen meghaladják a tőle esetleg várható csekély előnyöket. Az igazi védelmet a vakcina jelenti” – hangsúlyozza az amerikai járványügyi hivatal egyik képviselője.

Fotó: Adobe Stock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page