top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Én szabom a feltételeket, ha babanézőbe jössz pandémia idején!

Bár szeretünk – vagy csak szeretnénk – már elfeledkezni róla, a koronavírus még mindig az életünk része, még ha egyre többen fittyet is hánynak a szabályoknak és az óvatosságnak. Egy újdonsült anya úgy gondolta, hogy saját kezébe veszi a dolgokat, és nem bízza a bablátogatóba érkező rokonok és ismerősök józan belátására újszülött kislánya egészségét és biztonságát.

Kilenc szigorú szabályt fektetett le, melyeknek maradéktalanul eleget kell tennie annak, aki babanézőbe szeretne érkezni a családhoz.

 

A Londonban élő 33 éves Lola jó előre figyelmezteti a vendégeket arra is, hogy mindvégig szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, és aki bármelyiket is megszegi, azt kockáztatja, hogy azonnali távozásra szólítják fel. Azt mondja, hogy kisfia augusztusi születése előtt önkéntes karanténban élt azért, hogy saját magát és babáját is védje a megfertőződéskor, ami nem kis áldozatot kívánt tőle, ezért nem akarja ezt az áldozatot lenullázni azzal, ha babanézőbe érkező barátok és rokonok a saját belátásuk szerint értelmezik és alkalmazzák a járványügyi szabályokat. Ráadásul évekig hiába próbálkoztak babával, ezért most különösen odafigyel, hogy a picit ne fenyegesse semmilyen veszély.

„Úgy döntöttem, hogy a terhességem alatt nem adatom be magamnak a COVID elleni vakcinát, így most sem én, sem a kisfiam, Daniel nem védett a fertőzéssel szemben. Mindenki a negyedik hullámról beszél, ráadásul a gyerekek is mostanában tértek vissza az iskolákba, ezért úgy gondoltam, bizonyos szabályok megfogalmazása és betartatása a legjobb módszer, hogy védjem magunkat a fertőzéssel szemben. A legfőbb célom az volt, hogy védve legyünk, de ne is kelljen kellemetlen vitákba és magyarázkodásokba sem bocsátkoznom az ismerősökkel. Ezért úgy döntöttem, hogy már jó előre egyértelművé teszem mindenki előtt a szabályokat, aki babanézőbe jönne hozzánk”

– írja az Instagram-oldalán.


Azt is elárulja, hogy bár volt bár ismerőse, aki viccnek vette az egészet, többségében azonban pozitív reakciók érkeztek és biztosították arról, hogy hajlandók maximálisan betartani a szabályokat.

„Bár abban is biztos vagyok, hogy többen összesúgtak, sőt összenevettek a hátam mögött.”

Arra biztatja a többi kismamát és leendő kismamát, hogy ők is állítsanak fel hasonló szabályokat.


És végül lássuk, melyek ezek!

  1. Az első hetekben csak a legszűkebb ismerősi körből fogadunk látogatókat.

  2. Érkezés után vedd le a cipődet és a felső ruhádat (kabátot, dzsekit) és moss kezet szappannal és kézfertőtlenítővel.

  3. Miután igent mondtunk a látogatásodra, végeztess el egy COVID-gyorstesztet és a negatív eredményt bizonyító fotót küldd el nekünk. (Azt ugye mondanunk sem kell, hogy pozitív eredmény esetén a látogatást későbbre kell halasztanunk.)

  4. Az otthonunk nemdohányzó, ezért rágyújtani a bejárat vagy a ház előtt sem lehet a látogatás teljes ideje alatt, illetve az azt megelőző 1 órában. (Ha megérezzük rajtad a cigiszagot, akkor nem veheted kézbe a babát, megkérünk, hogy azonnal hagyd el az otthonunkat.)

  5. Kérjük, ne igyál alkoholt a látogatás előtt, mert ha ittas vagy, be sem engedünk.

  6. Kérjük ne feltételezd, hogy azzal, hogy beleegyeztünk a látogatásodba, automatikusan együtt jár, hogy kézbe veheted a babát. Nem valószínű, hogy a kezedbe akarnám adni egészen addig, míg nem lesz egy kicsit nagyobb, és nem erősödik meg az immunrendszere.

  7. Ha olyan szerencsés vagy, hogy megölelheted a babát, kérjük, akkor se puszild meg. Amíg nem lesz nagyobb, addig nem puszilgathatja senki, de az arcát, a kezét és a lábát aztán sem. Ez a szabály mindenkire vonatkozik, nincs kivétel.

  8. Nem várjuk el, hogy ajándékot hozz, de ha mégis megteszed, akkor ne másodkézből származó dolgot hozz, hanem vadonatújat (de leginkább elég azm ha csak magadat hozod!). Nincs bajunk a használt holmikkal sem, és máris sok ilyesmit kaptunk a rokonoktól és barátoktól, de szeretnénk anyai jogként fenntartani annak eldöntését, mikor és kitől fogadunk el használt dolgokat.

  9. Végül: az anya mindent jobban tud! Ha az anyuka nemet mond, visszakéri a kezedből a babát, vagy bármilyen okból felszólít, hogy most már fejezd be a látogatást, azt minden vita nélkül tedd meg!

Fotó: Adobe Stock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


A pandémiával kapcsolatos korábbi cikkeket itt találod.


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page