top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A szülők nem tudtak megegyezni, a gyerek bírósághoz fordult a COVID-vakcináért

Egy 12 éves gyerek fordult egy holland város bíróságához azért, hogy engedélyezze számára a COVID elleni vakcina beadását. Az ok: a gyerek féltette a fertőzéstől beteg nagymamáját, az elvált szülők azonban nem tudtak egymással egyezségre jutni a szülői beleegyező nyilatkozat megadásáról.

A bíróság kimondta, hogy a gyereknek joga van a vakcinához, amennyiben kéri, így ítéletével – a gyerek határozott kérésére, ám mintegy a szülők feje fölött átnyúlva pótolta a hiányzó szülői hozzájárulást.

 

A közelebbről meg nem nevezett 12 éves fiú egészen a bíróságig ment a COVID elleni vakcina engedélyezéséért. Kérését azzal indokolta, hogy szeretné látogatni tüdőrákos nagyiját, ám

„attól fél, hogy megfertőzheti a nagymamát, és meg van győződve arról, hogy ha az idős asszony megfertőződik, akkor kora és betegsége miatt azonnal életveszélybe kerülhet”.

A középiskolás diák azért kérte a hatóság segítségét, mert elvált szülei nem tudtak megegyezni, hogy aláírják-e a beadáshoz szükséges szülői beleegyező nyilatkozatot: az anya hozzájárult volna, az abba viszont megtagadta a hozzájárulását, a vakcina lehetséges rövid és hosszú távú mellékhatásaira hivatkozva.


Az észak-hollandiai Gröningen város bírósága ítéletében kimondta, hogy az apa mellékhatások miatti aggodalmai ugyan érthetőek, ugyanakkor úgy látták, hogy az apa által idézett mellékhatások nagyon ritkák és kezelhetőek, és ezek a potenciális mellékhatások a holland gyógyszerhatóság előtt is ismertek voltak, amikor engedélyezték a COVID elleni vakcina alkalmazását 12–17 éves gyermekek számára is. Ami az apa által hivatkozott hosszú távú mellékhatásokat illeti, a bíróság szerint az apa erre vonatkozó félelmei „minden tényszerű bizonyítottságot nélkülöznek”. Az anya ügyvédje úgy kommentálta az ítéletet a holland RTV Noord csatorna műsorában, hogy tudomása szerint ez volt az első olyan eset, amikor a szülők vakcinával kapcsolatos egymás közötti vitájában a bíróság tett igazságot.


Hollandiában – ugyanúgy, mint Magyarországon – a COVID-19 elleni vakcina alkalmazása 12 évesnél idősebb gyermekek számára engedélyezett (és ajánlott), miután az adatok ebben a korosztályban is a vakcina biztonságosságát igazolták. A vakcina beadatása nem kötelező, ám ha egy szülő úgy dönt, hogy kéri gyermeke számára a védőoltást, akkor annak beadása írásos szülői beleegyező nyilatkozathoz kötött.

Fotó: Adobe Stock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


A COVID-dal kapcsolatos korábbi cikkeket itt találod az Anyás-Apáson.


Ez is érdekelhet:


0 hozzászólás
bottom of page