Vendégszerző · 2024.01.20 13:05 · 4 perc

Megszakértjük az orvos tudását, de egy lázgörcsnél vagy horzsolásnál állunk, mint szamár a hegyen?

Aki bármilyen fórumon olvas vagy ír, biztosan találkozott már azzal a jelenséggel, hogy egyik oldalról mindenki pontosan tudja, hogy az orvos helyesen döntött-e, amikor valamit tett (vagy éppen nem tett), hogy aztán a gyerekkel kapcsolatos bármilyen – akár a legbanálisabb – egészségi probléma esetén azonnal orvosért kiáltson, mondván: de hát én csak egy egyszerű laikus anyuka vagyok, nem orvos, honnan tudhatnám, mit kell ilyenkor tenni?

Hogy kevesebb ilyen szituáció adódjon elő eztán, ebben segít egy új számítógépes alkalmazás.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Manapság már nem nagyon olvasok mama-baba blogokat és más oldalakat, mert a fiaim már nagyobbak, de amikor még rendszeresen látogattam ilyeneket, akkor sokszor megfigyeltem egy kettősséget. Nevezetesen, ha szóba került szülés, műtét vagy bármilyen egészségügyi ellátás, mindenki halálbiztosan tudta, hogy az orvos jól döntött-e, amikor oxitocint adott/nem adott, császármetszést végzett/nem végzett, antibiotikumot írt fel/a természetre bízta az egyszerű náthát stb. Biztosan az Ecserin vette a diplomáját, hiszen még laikus szülőként is látom, hogy nem ért ahhoz, amit csinál. Vagy azt se tudja, mit csinál. No de amikor rögtön orvoshoz rohanunk a legbanálisabb köhögéssel, kullancscsípéssel, enyhe lázzal, minden kis vicik-vacak horzsolással, akkor rögtön visszavarázsolódunk egyszerű laikus anyukává/apukává, akinek nem mondja már meg az orvos, hogy ezt simán el lehetett volna látni otthon is! Hiszen nem vagyok én orvos, hogy tudjam, mit kell ilyenkor tenni, neki van diplomája, az a dolga, hogy kiszedje az a nyomorult kullancsot, hát nem?!

Most viszont egy új mobilos applikáció is rendelkezésre áll a szülők számára segítségként. A gyermek elsősegély appot pénteken mutatták be Budapesten. Az alkalmazás rövid videókon és leírásokon keresztül segíti a szülőket a gyerekbalesetek megelőzésében és ellátásában.

Hornung Ágnes, az alkalmazás létrejöttét támogató Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a Bethesda Gyermekkórházban tartott sajtótájékoztatón elmondta, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakorvosai állították össze azokat a videókat, amelyek akut vészhelyzet vagy bármilyen betegség esetén gyors és hatékony segítséget tudnak nyújtani a szülőknek.

„Ez biztonságérzetet adhat és csökkenti az aggodalmat, amely gyermekük születésétől kezdve folyamatosan jelen van a szülők életében”

– fogalmazott az államtitkár.

Gesztes Éva, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakmai igazgatója elmondta: tizennyolc éves működésük során azt tapasztalták, hogy a szülők tanácstalanok vészhelyzetek esetén, vagy régmúlt időkből hozott eljárásokat használnak, amelyek nem feltétlenül segítenek a bajban. Ezért kezdtek el ingyenes gyermekelsősegély-oktatásokat tartani, amelyeken eddig 45 ezer szülő, nagyszülő vett részt országszerte. Mivel azonban nem tudnak mindenkihez személyesen eljutni, kifejlesztették az ingyenes applikációt, amely letöltésével a szülőknek a „zsebében lehet a gyermekmentő”. Hozzátette: a gyermekkori balesetek 75 százaléka megelőzhető lenne, ha a felnőttek tudnák, hogy mitől és hogyan kell megóvni a gyerekeket. Az alkalmazásban ezért olyan kórképeket, baleseteket mutatnak be, amelyekkel nagy eséllyel találkozhatnak a szülők – például mérgezést, fulladást, lázgörcsöt vagy allergiás reakciót –, és bemutatják az újraélesztés technikáját is. (MTI)

 

Andi

 

Fotó: Freepik

Ezek is érdekelhetnek:

A nagy puffanás – leesett a gyerek, mit tegyek?

Némán lopakodó autók – a modern közlekedés veszélyei a gyerekeinkre

Veszélyforrás, amire egyetlen anya sem gondol

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük