Anyás-Apás · 2020.02.20 12:49 · 7 perc

Gyerekek, akik önként törik ripityára magukat

Azon nyilván senki nem lepődik meg, hogy az interneten rengeteg tévhit, veszélyes ötlet, eszeveszett kezdeményezés… hogy ne mondjam, őrületes baromságok terjednek. És ne legyenek illúzióink, ezeket a baromságokat a gyerekeink is megtalálják, sőt rosszabb esetben még utánozzák is.

A legújabb ilyen őrület az angolban „Skull Breaker Challenge”-nek, azaz koponyatörő kihívásnak nevezett akció, ami pontosan annyira idióta és veszélyes, ahogyan az elnevezéséből tűnik.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Itt az Anyás-Apáson is többször írtam már arról, hogy az interneten időről-időre felbukkannak néha csak ártatlanul idióta és értelmetlen, máskor azonban baleset-, sőt életveszélyes divatok. A dolog lényegében arról szól, hogy valaki kitalál egy bizonyos cselekvéssort (minél meghökkentőbb és/vagy képtelenebb, annál jobban, a józan ész ilyenkor nem játszik), melyet aztán minél többen igyekeznek utánozni, az akciót lehetőleg videón is megörökítve és megosztva a közösségi oldalakon. Írtam már például arról, hogy pár éve nagy divat volt kicsi gyerekek arcába sajtot dobni, majd az apróságok meglepett vagy megrémült arcát levideózva és közkinccsé téve nagyokat nevetni rajta. Ez „csak” szimpla és önző szemétség volt a gyerekeinkkel szemben, de voltak ennél jóval veszélyesebb kihívások is: az egyikben például dezodort kellett egészen közelről a bőrünkre fújni, a másikban arra biztatták egymást, hogy gyújtsák fel saját magukat, a harmadikban mosószert ettek, de az egyik ilyen idióta kihívás szerint az is jó poén, ha egymást fojtogatják.

Az ilyen internetes kihívások pszichológiája tulajdonképpen nagyon egyszerű: valamifajta együvé tartozást szimbolizál, a kihívást teljesítők és videóval is bizonyítók számára kínálva, hogy ily módon, vagányságukat és a közösség iránti lojalitásukat igazolva bekerülhetnek egy „kitüntetetti” körbe. Mindegy a videóval bizonyítja a „jelölt”, hogy méltó arra, hogy felvegyék az „elit klubba”.

Szülőként szerintem mindannyian mindannyian tisztában vagyunk azzal a ténnyel, hogy manapság, amikor szinte minden gyerek keze ügyében a nap 24 órájában ott van a mobiltelefon vagy a tablet, gyakorlatilag ellenőrizhetetlen, hogy csemetéink merre barangolnak az interneten és ott mit találnak. Hol vannak már azok a nyugodt békeidők, amikor egyszerűen feltelepítettük az otthoni asztali számítógépre a nem a gyerekek szemének szánt tartalmakat blokkoló programokat, és máris nyugodtan alhattunk? Vagy legalábbis abban az illúzióban ringattuk magunkat, hogy nyugodtan alhatunk.

Azt, hogy melyik közösségi platformok népszerűek a fiatalok körében, az állandó divatok alakítják. Az utóbbi években például a Facebook már nem menőség, ugyanakkor vannak „feltörekvő” közösségi platformok, például a TikTok. Ahol ugyancsak időnként meglepően nagy butaságok tudnak felbukkanni, az egyikről éppen nemrégiben írtam.

Hanyattvágódni menő?

A TikTokot pedig azért hoztam szóba, mert éppen itt terjed az újabb őrület, az úgynevezett „Skull Breaker Challenge” vagy magyarul koponyatörő kihívás, amiről nem túlzás azt állítani, hogy életveszélyes mutatvány. A divat eredetileg Spanyolországból indult ki, amikor két diák filmre vette, ahogyan egy harmadik, gyanútlan társuk lábát felugorva kirúgták alóla. A fizika törvényeit ismerve ennek az a következménye, hogy az elszenvedő fél hanyatt esik, hátával vagy fejével érkezve a nemegyszer kemény talajra.

A gyermekorvosok értelemszerűen azonnal riadót fújtak azt látva, hogy egyre jobban kezdenek elharapózni ezek az idióta videók a közösségi oldalakon. Egy amerikai gyermekgyógyász, dr. Nathan Richards például arra figyelmeztet, hogy ez a „játék” akár halállal is végződhet. De ha nem, akkor is súlyos vagy maradandó sérüléseket okozhat:

„Nagyon sokféle súlyos sérülés előfordulhat az esés kapcsán, és hiú ábrándokba ringatja magát az, aki azt hiszi, hogy legrosszabb esetben is egy kis zúzódással, horzsolással vagy véraláfutással biztosan megússza a dolgot. A pakliban ugyanis benne van a koponyatörés, a nyak húzódása vagy törése, az agyrázkódás is, és egyáltalán nem számít ritkaságnak, hogy az ilyenfajta sérülések maradandó, az egész életre kiható fogyatékosságokat, rokkantságot okoznak.”

Két héttel ezelőtt egy Valerie Hodson nevű édesanya is a veszélyekre figyelmeztetett akkor, amikor a közösségi oldalra kiposztolta a fiáról a kórházban készült felvételeket. A felvételekhez mellékelt szöveges posztból kiderült, hogy ebben a koponyatörő hívásban éppen a fia játszotta a harmadik fél szerepét, aki alól két „barátja” kirúgta a lábát. Az arcát ért brutális sérüléseket úgy szerezte, hogy megpróbált felállni, de elveszítette az eszméletét és az arcára esett. A „tréfát” az arcát ért számtalan horzsolásos és véraláfutás mellett két foga is bánja.

És a történetnek az volt a legszomorúbb és leginkább elgondolkodtató momentuma, hogy az anya elmondása szerint a két barát még ezt követően sem igazán fogta fel az idióta kihívás veszélyességét és súlyát, hanem nevetgélve nézték, ahogy az iskola egyik felnőtt dolgozója odarohanva segíteni próbál a súlyosan sérült gyereken. Pedig nem egészen kis gyerekekről beszélünk, akiknek még nincs veszélyérzete, hanem kis és nagyobb kamaszokról, akiktől már igazán elvárható lenne, hogy előre felmérjék cselekedeteik súlyát.

Én tényleg mindig azt hiszem, hogy netes idiótaságok terén már nem tud meglepni semmi, de az élet mindig rácáfol erre. Ezzel a cikkel csak annyit akartam mondani, hogy figyeljetek, vigyázzatok a gyerekeitekre, soha ne becsüljétek alá a csordaszellem hatalmát és a fantáziájukat, amikor ön- és közveszélyes dolgok kiagyalásáról van szó, és beszélgessetek, beszélgessetek, beszélgessetek velük.

#koponyatoro_kihivas #skull_breaker_challenge #tiktok

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük