top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Kukkants be az anyaméhbe, mit csinál ott a baba!

Amikor a lányaimat vártam, a legizgalmasabb dolog mindig az volt, amikor figyeltem, hogyan mozognak, mekkorákat rúgnak, és próbáltam kitalálni, mit csinálnak éppen. Nem tudtam betelni azzal, hogy elképzeltem, mi történik odabenn.

De a magzatmozgások szorongás és megválaszolatlan kérdések forrásai is lehetnek.

 

Összeszedtem pár gyakori kérdést a témában, és megpróbálok rájuk válaszolni is rögtön.


Mikor lehet érezni először a baba mozgásait az anyaméhben?

Ez attól is függ, hányadik gyermekedet várod éppen. Az első várandósság során az első, bizonytalan, gyenge lepkeszárnyhoz hasonló mozgások a 20. hét körül jelentkeznek, majd a 24. héttől válnak napi rendszerességűvé. Akik nem első gyermekükkel várandósok, már rutinos módon pár héttel korábban is észrevehetik, hogy amit éreznek, az nem hascsikarás vagy képzelődés, hanem valóban a baba tette meg első bátortalan rúgásait.


Mit tegyek, ha lustának érzem a babát és picit fel akarom ébreszteni?

Sokan azt a tanácsot kapják, fogyasszanak valami hideget és édeset, például igyanak meg egy pohár limonádét vagy narancslevet, majd feküdjenek le, ha több mozgásra akarják ösztönözni a babát. Hogy ennek lenne valami valóságalapja, erre álljon itt az Ausztráliai és Új-zélandi Halvaszületési Ügynökség hivatalos szakmai irányelve:

„Erre a széles körben terjesztett praktikára nincs tudományos bizonyíték. Nem bizonyított, hogy szénhidrátbevitellel – történjen az infúzió formájában vagy étkezéssel – befolyásolni.” De egyébként szerintem minden anya kitapasztalja előbb vagy utóbb, mi az, ami egy kis mozgásra serkenti a babáját.

Nem érzem a baba mozgásait úgy, mint korábban. Menjek be a kórházba, vagy ne zavarjam őket ilyen jelentéktelen dolgokkal?

Ha azt érzed, hogy a baba kevesebbet mozog, akkor egyetlen kórház egyetlen orvosa vagy nővére sem fogja felesleges zaklatásnak venni, ha kikéred a véleményüket. Ez téged és őket is megnyugtatja. Aki várandósokkal dolgozik, az pontosan tisztában van azzal, hogy a várandós inkább korán, mint későn kerüljön be hozzájuk a panaszával, amikor szükség esetén még van idő közbeavatkozni. A szakmai irányelvek erről ezt mondják:

„Minden várandósnak azt kell tanácsolni, hogy ne várjon másnapig, hanem azonnal lépjen kapcsolatba egészségügyi dolgozóval, ha aggodalmak merülnek fel benne azzal kapcsolatban, hogy csak ritkán vagy egyáltalán nem érzi a baba mozgásait.”

Erről egy halvaszületett vagy csecsemőkorban meghalt gyerekek szüleit támogató ausztrál szervezet, a Sands Queensland szakértője, Nicole Ireland ezt mondja:

„Tudom, hogy az anyai megérzést sokan egy kicsit divatjamúlt kifejezésnek tartják, én viszont azt gondolom, hogy az anya az, aki legjobban ismeri gyermeke szokásait, így azt is, hogy mikor és mennyit mozog az anyaméhben. Ne érezzük tehát azt, hogy túlreagáljuk a dolgokat, ha kételyek esetén megerősítésre vágyunk egy egészségügyi szakember részéről.”

Előfordulhat, hogy azért nem mozog a baba, mert alszik?

A magzatnak az anyaméhben is szüksége van alvásra. A baba gyakran alszik és egyszerre csak rövid ideig, körülbelül 20–40 percig.


Normális dolog, hogy a várandósság vége felé kevesebbet mozog a baba?

A mozgások gyakoriságában és intenzitásában lehet némi ingadozás, de a magzatmozgások száma és mintázata összességében állandó. Bár logikus lenne, hogy a szülés felé közeledve a baba kevesebbet mozog, hiszen már szűkösebb neki a hely, de nincs arra bizonyíték, hogy a harmadik trimeszterben csökkenne magzatmozgások száma.


Normális dolog, hogy nagyon az átlagosnál is jobban szorongok a magzatmozgások miatt, miután korábban már elveszítettem egy babát?

A vetélés vagy halvaszülés nem olyan ritka jelenség, mint gondolnánk, hiszen minden negyedik-ötödik nőnél előfordul élete során valamikor. Elkerülhetetlen, hogy a következő várandósság ilyenkor stresszesebb. Erre azt tanácsolják a szakemberek megoldásként, hogy még a szokásosnál is körültekintőbben válasszuk ki a várandósság gondozásához azt az orvost és szülésznőt, akiben maximálisan megbízunk, akihez bátran fordulhatunk anélkül, hogy felesleges hisztinek bélyegezné a kételyeiket és bizonytalanságunkat, és akinek a szavára adunk akkor, ha bármilyen, aggodalmat keltő esetben kikérjük a véleményüket. Gondoljunk arra, hogy a halvaszületés az esetek egy részében megelőzhető, amire annál nagyobb az esély, minél korábban orvoshoz fordulunk akkor, ha szokatlan észlelünk a baba mozgásaiban vagy bármi másban.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page