top of page
  • Szerző képeVendégszerző

Kirúgtam a bébiszittert, mert idehozta a kutyáját

Egy apa felháborodottan számolt be egy közösségi oldalon arról, hogy kirúgta a kisfia bébiszitterét, miután a lány előzetes kérés és engedély nélkül áthozta a kutyáját a házukba. A férfi ezt a gyermeke veszélyeztetéseként értékelte, ezért a bébiszitternek azonnal mennie kellett.

A történet apropóján beszéljünk a kisgyerekek és házi kedvencként tartott kutyák együttéléséről. Örülnénk, ha ti is elmondanátok ezzel kapcsolatos véleményeteket, tapasztalataitokat.

 

Ha bébiszittert fogadsz fel, hogy vigyázzon a gyermekedre, amíg nem vagy otthon, nem észszerűtlen elvárni, hogy kövesse az általad felállított szabályokat, hogy mit tehet és mit nem tehet az otthonodban. Valószínűleg ezen a véleményen van az az apuka is, aki irtó dühös lett, miután az általa fizetett bébiszitter elveszítette a bizalmát azzal, hogy magával hozta golden retrieverét, sőt még azt is megengedte neki, hogy játsszon a kisfiúval. A sztoriról a közösségi médiában számolt be, ahol az előzményekről azt is elárulta, hogy hogy már többször is ugyanazt a bébiszittert fogadták fel 6 hónapos kisfiuk felügyeletére, és egészen a közelmúltig soha nem volt vele semmilyen problémájuk. A probléma akkor kezdődött, amikor egy esti program közben úgy döntöttek, hogy ránéznek a kisfiuk szobájában lévő kamerára, és döbbenten látták, hogy a gyerekszobában egy kutya is tartózkodik. A pár ekkor pánikszerűen hazarohant, ahol a bébiszitter közölte velük, hogy a kutyus az övé.


A Redditre feltett bejegyzésében azt írta:

„A kisfiunk 6 hónapos. A múltkor a feleségemmel egy estét terveztünk kettesben, ezért elhívtuk azt a bébiszittert, aki már legalább fél tucatszor volt nálunk. Ő a szomszédban lakó egyetemista. Át is jött hozzánk, és miután mindent megbeszéltünk, mi el is indultunk otthonról. Úgy volt, hogy elmegyünk vacsorázni, utána összefutunk a barátainkkal egy italra. Két kamera van felszerelve a házunkban, amelyekhez távolról hozzáférünk, hogy ellenőrizni tudjuk a fiunkat. Az egyik az ágya felett van, a másik pedig a nappaliban berendezett játszóhelye felett. Fontosnak tartom kiemelni, hogy a bébiszitter is tud mindkét kameráról, így nem olyan, mintha kémkednénk utána.
Egyszer csak értesítés érkezett a feleségem mobiljára, hogy mozgás van a gyerekszobában. Amikor ránézett a kamerára, döbbenten konstatálta, hogy egy kutya szaglászik a gyerekágy körül. Mindketten felkiáltottunk, hogy "mi a f***sz?". Nincs kutyánk, és nem is tervezzük, hogy valaha is legyen. A bébiszittert hiába hívtuk, nem vette fel, ezért hazarohantunk. Amikor beléptünk, a kisfiunk a bébiszitter karjaiban volt, mellettük egy golden retriever. Mindenki teljesen nyugodt volt, a gyerek is, senkinek nem volt semmi baja.
A bébiszitter meghökkent, hogy miért vagyunk máris otthon. Felelősségre vontam, hogy mit keres egy kutya a házunkban. Azt mondta, hogy az ő kutyája, és úgy döntött, hogy ma áthozza hozzánk. Biztosított bennünket, hogy a kutya baba- és gyerekbarát, kedves és biztonságos. Mi viszont nem szeretnénk, ha a fiunk ilyen korán kutyák közelébe kerülne, még akkor sem, ha azok "édesek" és "biztonságosak".”

Az apát annyira feldühítette a bébiszitter tette, hogy azonnal kirúgta, azzal vádolva őt, hogy „veszélybe sodorta a gyermekét” azzal, hogy magával hozta a kutyáját.


Hozzátette:

„Egyre dühösebb lettem. Erre nem számítottunk, és ha tudjuk, hogy a kutyát is hozni akarja, soha nem adtunk volna rá engedélyt. Csak annyit mondtam neki nagyon határozottan, hogy fogja a kutyáját és menjen el. Tájékoztattam, hogy a jövőben nem kívánjuk igénybe venni a szolgálatait, és a mostani díjnak is csak a felét fizetjük ki, hiszen félidőben hazaérkeztünk. Ő a teljes összeget kérte volna, de nemet mondtam neki azzal, hogy veszélybe sodorta a gyermekemet.”

A kommentelők nagyrészt az apuka oldalán álltak, mivel egyetértettek abban, hogy a bébiszitternek előbb engedélyt kellett volna kérnie – főleg mert nem tudhatta, hogy a családból van nem allergiás-e a kutyaszőrre.


Egyikük azt írta:

„Az a tény, hogy megérkezéskor nem mutatta be a kutyát a szülőknek, arról árulkodik, hogy tisztában volt vele, hogy nem helyez az, amit tesz, ezért rejtegette az állatot. Akárhogyan is történt, a szülőkkel való egyeztetés nélkül nem vihetett volna állatot az otthonukba.”

Egy másik kommentelő szerint:

„Szeretem a kutyákat, de álmomban sem jutna eszembe, hogy az engedélye nélkül kutyát vigyek bárki otthonába.”

Kisbaba és kutya egy lakásban?

A háziállattartás csecsemő mellett meglehetősen megosztó kérdés. Nagy vitákat képes generálni, akár családon belül is, ha a lakásban tartott kutya mellé érkezik a baba, vagy ha később, kisgyerek mellett fogadjuk be a négylábút. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa olyan szempontokra is felhívja a figyelmet, amelyeket mindenképp érdemes mérlegelni.


Mikrofertőzések és az immunrendszer érése

Immunrendszerünk úgy működik, hogy minél többféle kórokozóval találkozik és minél gyakrabban, annál erősebb lesz, és annál szélesebb spektrumú védekezést tud kialakítani az adott egyénnél. Ebből következik, hogy a túl gyakori fertőtlenítés és a kisgyerek „búra alatt tartása” mindenképpen késlelteti az immunrendszer érését. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a csecsemő mellett nincs szükség rendszeres takarításra, különösen, ha házi kedvenc is él a lakásban, de meg kell találni az ésszerű középutat a higiénés rendszabályok tekintetében is.

Akik a gyermek allergiás hajlama ellenére háziállatot szeretnének, azoknak azt javasolja a szakorvos, hogy olyan házi kedvencet válasszanak, akinek rövid a szőre, nem hullatja azt folyamatosan, antiallergénnek hirdetik és tisztán tartható, oktatható.


A háziállat mellett csökken az allergia kockázata?

Akik elhatározzák magukat és belevágnak házi kedvenc tartásába, azok viszont ne késlekedjenek, és a kutyus akár már a gyermek megszületésekor legyen ott a családban, hogy a csecsemő immunrendszere megtanulja a kis kedvencet tolerálni még abban a periódusban, amikor az immunrendszer számára kialakul az idegen, illetve a saját, tolerálható antigén (fehérje) fogalma. Így esélyesebb, hogy sikeres lesz a házi kedvenc hosszú távú tartása. Ha csak később, a gyermek 1-2 éves korában visszük haza a kutyát, akkor nagyobb az esély az arra hajlamos egyénnél az allergia kialakulásának.


Forrás: Reddit, Budai Allergiaközpont

Fotó: Freepik


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page