top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Egészséges lelkű gyereket szeretnél nevelni? Vegyél neki kutyát!

Mindenki – na jó, majdnem mindenki – tudja, hogy a kutyák ideális házi kedvencek. De vajon a családi kutya valóban segít-e egészséges felnőtté válni a gyerekek számára? A Pediatric Research című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint igen.

A tanulmány elsősorban arra összpontosított a kutyatartó háztartásokban a gyerekek többet mozognak, fizikailag aktívabb életet élnek, de a kutyás lét egyén előnyeit is felfedezte.

 

Amy Morin, pszichoterapeuta, a Mentally Strong People („Mentálisan erős emberek”) podcast házigazdája szerint:

„A kutya körüli teendőkben való részvétel azt erősíti a gyermekekben, hogy ők is a „csapat” részei. Növeli a magabiztosságukat, amikor megélik, hogy képesek kielégíteni a kutya szükségleteit, amikor megetetik vagy megsétáltatják.”

A kutyatartás előnyei

Az alábbiakban csak néhányat említünk a kutyatartás előnyei közül, amelyeket a tanulmány kiemel:


Fokozott felelősségvállalás

A kutyáknak rengeteg igényük van, függetlenül attól, hogy milyen fajtát választasz. Naponta etetni és itatni kell őket, játszani kell velük, és sétáltatni kell őket. Ezek mind olyan feladatok, amelyeket még a kisgyerekek is képesek elvégezni felnőtt felügyelete mellett, majd később önállóan is. Sok család dönt úgy, hogy a háziállatok gondozását a gyerekek napi teendőinek rendszeres részévé teszi.


Az identitás és a függetlenség érzése

Ha egy gyermek kutya mellett nő fel, kétségtelenül olyan kapcsolatot alakít ki a kutyával, amely a családban mindenki máshoz képest egyedülálló. Ez elősegítheti a gyermek identitástudatát.


Feltétel nélküli szeretet és hűség

Egyszerűen nincs más háziállat, aki annyira hűséges lenne, mint egy kutya. A gyerekek ezt könnyen észreveszik majd a háziállatuk viselkedésében, és ennek eredményeképpen ezt a saját életükre is átvihetik.

Fokozott önbecsülés

Egy kutya esetében nem kell félni az elutasítástól! Egy olyan időszakban, amikor a gyerekek még keresik a helyüket a világban, és valószínűleg az első nehéz kapcsolataikon igyekeznek átevickélni, pótolhatatlan pluszt jelenthet nekik, erősítheti az önbecsülésüket egy kutya, aki mindig örül nekik.

Nagyobb empátiaérzék

A háziállatokkal természetesen sok boldogság jár, de szomorúság, sőt időnként veszteség is. Egy háziállatot végigkísérni viszonylag rövid élete során csodálatos gyakorlatot adhat az empátia terén és a gyász feldolgozásában.


Nagyobb fizikai aktivitás

A tanulmány szerint a kutyatartás motivációt és megerősítést nyújt a kutyával végzett testmozgáshoz.

„A kutyák újfajta szocializációs élményt jelentenek a babák és a kisgyerekek számára – mondja Laurice Wardini kutyakiképző, és a PuppyWiki oldal alapítója. – Hasonlóan ahhoz, ahogyan a kutyákat is fontos különböző új élményekkel szocializálni, a gyerekeket is jó ötlet különböző élettapasztalatokkal szembesíteni.”

A kutyakiképző szerint minden a temperamentumon múlik:

„A kutyák barátságosak; a legtöbbször bolondosak, viccesek és energikusak, akárcsak a gyerekek. Tényleg nincs jobb párosítás, mint egy gyerek és egy kiskutya, ezért van annyi előnye a kutyatartásnak kisgyerekes családokban.”

Ne hallgassuk el a hátrányokat sem!

Semmi nincs ingyen, a szó szoros értelmében és átvitt értelemben sem, és ez alól a kutyatartás sem kivétel. A kutya vásárlását vagy örökbefogadását fontolgató családoknak tisztában kell lenniük a kutyatartással járó költségekkel.


Ráadásul a kutyák nagyon nehéz esetek lehetnek, különösen, ha kölyökkutyát választunk – figyelmeztet a kutyakiképző. Hiszen a kutyatartás hatalmas felelősség. Amikor egy kutya kerül a családba, kicsit olyan, mint amikor újszülött érkezik: hiszen sokszor nem hagy bennünket aludni, meg kell számára tanítani a szobatisztaságot és a helyes viselkedést, illetve be kell illeszteni a kiskutyát a család életébe és rutinjába.


A kutyák mellett nem mindig eseménytelen az élet, hiszen kárt okozhatnak, elszökhetnek, bajba keveredhetnek vagy megsérülhetnek, és valóban állandó odafigyelést és gondoskodást igényelnek. Az idősebb vagy örökbefogadott kutyák pedig nem mindig alkalmazkodnak jól a kisgyerekek közelségéhez.


Természetesen mindezek a kisebb hátrányok leküzdhetők, és a legtöbb kutyatulajdonos egyetért abban, hogy a kutyába fektetett idő és erőfeszítés bőségesen megtérül.


Mit tehetsz, ha nem lehet kutyád?

A kutyatartás előnyeit – empátia, felelősségvállalás, testmozgás stb. – nehéz lenne tagadni, de mit tegyenek a szülők, ha egyszerűen nem lehet kutyájuk, de szeretnék, ha a saját gyerekeik is élveznék ezeket az előnyöket?

„A barátok és szomszédok kutyáinak gondozásában való részvétel remek módja annak, hogy a gyerekek megismerkedjenek a kutyákkal és a velük járó örömökkel, mindezt anélkül, hogy ennek teljes felelősségét és költségeit vállalni kellene”

– javasolja a kutyakiképző, aki azonnal másik megoldást is javasol: önkéntes munkát egy közeli állatmenhelyen. De látogatást lehet tenni olyan parkokban, ahová sok kutyát visznek ki mozogni. A legtöbb gazdi szívesen engedi, hogy a gyerekek megsimogassák a kutyáját, de fontos, hogy ne felejtsünk el előzetesen engedélyt kérni tőle erre.


Fotó: Freepik


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page