top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A gyermekkórház új dolgozójának négy lába van

Parks 2 éves, és nemrégiben sikerrel vette az akadályokat egy amerikai gyermekkórház állásinterjúján. Parks negyvenféle utasítást képes végrehajtani, és fő feladata a kis betegek lelki támogatása. Parks egy kutya, fajtáját illetően labrador.

Nem ez az egyetlen gyermekkórház, ahol rájöttek, hogy a négylábú kedvencek jelenléte jótékony hatással van a betegek kedélyállapotára és ezen keresztül gyógyulására – és nem csak a gyerekekére.

 

A 2 éves labrador, Parks nemrégiben csatlakozott az orlandói gyermekkórház csapatához. Parks rendkívül okos kutya, körülbelül 40-féle parancsot ért meg és teljesít, például játékmozdonyt vontat, fiókot tol be vagy eldugott tárgyakat keres meg. A speciális kutyakiképző szervezet, a Canine Companions által kiképzett kutya hétfőtől péntekig szegődik a gyermekkórház egyik specialistájához, Kimberly Burbage-hez.

„Már évek óta terveztem, hogy létrehozok egy ilyen programot a gyermekkórházunkban, és a program indulásakor izgatottan várom, milyen lesz a közös munka az új „kollégával”

– mondta a szakember, aki a betegek és családjaik körében tett kórházi látogatásai során veszi maga mellé a nyugodt és barátságos kutyát kísérőként.

„Nagyon hálás vagyok Parksnak a segítségéért, amivel egy kicsit a normális élet hangulatát csempésszük vissza kis betegeink számára a kórházi falak közé. Bár még csak egy hónapja dolgozunk együtt, máris látom a kedvező hatást a kicsi és nagyobb gyerekeken.”

A gyermekkórház vezetése úgy fogalmazott, hogy amellett, hogy lelki támogatást nyújt, talán motivációval szolgálhat a beteg gyerekek és családtagjaik számára, hogy megbirkózzanak a diagnózis, a betegség és a kezelések adta, sokszor nem könnyű helyzettel. A kórház szóvivője azt is elárulta, hogy Parks kiképzése 50 ezer dollárba, azaz körülbelül 18 millió forintnak megfelelő összegbe került.


De nem kell a tengerentúlra mennünk hasonló példákért. Nálunk egy óbudai gyermek-háziorvos neve akkor került be a köztudatba, amikor évekkel ezelőtt valaki feljelentette, hogy a kutyájával együtt rendel. Akkor a szigorú hatóságok megtiltották, hogy a nevű németjuhász a rendelőben tartózkodjon, de még a váróból is kitiltották a törvény kérlelhetetlen őrei arra hivatkozva, hogy bár folyik terápiás kutyává való kiképzése, ám az még nem fejeződött be. Azóta azonban úgy tűnik, hogy Rex sikerrel kijárta az iskoláit, ami lehetővé teszi, hogy ott legyen gazdája mellett a rendelőben.


Dr. Varga Károly szerint tévhit, hogy a kutyák csak látás- és mozgássérülteknek jelenthetnek segítséget és támaszt, hiszen jó hatással lehetnek a depresszióval és pánikbetegséggel küzdő emberekre is.

„A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vizsgálaton áteső gyerekekre és a szülőkre is jó hatással van az állat jelenléte. Kevésbé frusztráltak, könnyebben veszik az akadályokat. Azt szoktam mondani, hogy Rex mellett még a szuri sem fáj annyira”

– mondta el az Indexnek Varga Károly.



Gyakran ismételt kérdések, azaz GyIK a személysegítő kutyákkal kapcsolatban

Olyannyira nem számít ritkaságnak a terápiás kutyák jelenléte például az amerikai gyermekkórházakban, hogy a Texas Children’s Hospital például honlapján ad tanácsokat a szülőknek, hogyan közelítsenek a kutyusokhoz. Megnyugtatják azokat a szülőket, akik a higiénia miatt aggódnak, hiszen – ahogy írják – a fertőzések megelőzése céljából hetente nyírják a kutyákat. Az odafigyelésnek ugyanakkor kölcsönösnek kell lennie, ezért is kérik a gyerekeket és a családtagokat, hogy csak megfelelő kézfertőtlenítés után simogassák és szeretgessék az állatokat. Arra is figyelmeztetnek, hogy mindenképpen jelezzék a szülők, ha gyermekük – vagy ők maguk – félnek a kutyáktól, esetleg allergiásak a kutyaszőrre, mert akkor a kutyás terapeuták őket nem látogatják meg.


A kutyák a „munkaidő” végeztével hazamennek a gazdájukkal, és pontosan tudják azt is, hogy a kórházban töltött idő alatt „dolgoznak”, otthonukban azonban ugyanolyan házi kedvencként élik az életüket, mint bármelyik másik, kevésbé különleges kutya.


Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page