top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Itthonról dolgozom, de nem vagyok bébiszitter!

Egy apa hatalmas vitát robbantott ki a neten, amikor beszámolt a mostanra állandósult vitákkal a feleségével amiatt, hogy a nő elvárná, hogy a home office ideje alatt a férje jobban vegye ki a részét a gyerek körüli teendőkből. Ő viszont úgy gondolja, hogy attól még, hogy otthonról dolgozik, semmivel sem kell jobban belefolyni az otthoni dolgokba, mintha reggel elmenne a munkahelyére, késő délután pedig hazatérne.

A „Te hogyan oldanád meg?” rovat legújabb cikkében azt kérdezem tőled, te kinek adsz igazat. A feleségnek, aki szerint többet kellene foglalkoznia az apának a gyerekkel, ha már úgyis otthon van? Vagy az apának, aki szerint ha máskor legfeljebb csak esténként és hétvégeken várnak el tőle ilyesmit, akkor most miért?

 

A járvány sokunkat home office-ba kényszerített, ki örült neki, ki kevésbé. Annyi hozadéka mindenesetre volt, hogy azok az apák is több időt tölthetek/tölthetnek a családjukkal, akik egyébként csak munkába indulás előtt és hazaérkezés után találkoznának velük. Az persze kétesélyes, hogy ez valóban együtt töltött minőségi idő vagy csak egy légtérben tartózkodást jelent. Erre példa a következő történet.


Egy apa hatalmas vitát robbantott ki a neten, és kapott hideget-meleget, amiért leírta, hogy a felesége elvárná tőle, hogy az otthoni munkavégzés alatt jobban vegyen részt a család életében. A vita akkor robbant ki igazán, amikor az asszony megkérte, hogy egy ideig az apa vigyázzon a gyerekre, ha már úgyis otthon van. Az apa elmagyarázta, hogy ő keményen dolgozik, hogy jól keressen, ami azért is életbevágó, mert négy évvel ezelőtt, amikor megszületett a kisfiúk, úgy állapodtak meg, hogy a feleség feladja a munkáját, hogy teljes időben a gyereknek és a családnak szentelhesse az idejét. Ez elég jól működött is egészen addig, amíg a covid-járvány miatt a férfi cége otthoni munkavégzésre állt át, ami az ő esetében azt jelenti, hogy a hét hat napján reggel öttől este hétig dolgozik. Először még élvezte is az új helyzetet, hogy nem kell utazgatnia és hogy így több időt tölthet esténként a családjával.

„Az egyetlen probléma, hogy a feleségem nem tudja leküzdeni azt az elképzelését, hogy ha már a munkavégzésem otthonra helyeződött át, akkor ez miért nem jár együtt a felelősség és a feladatkörök újraelosztásával is. Már számtalan vitánk volt erről, de nem képes megérteni, hogy bár most otthon vagyok, de ettől még nem vagyok képes arra, hogy egész nap a kisfiunkra felügyeljek”

– írja.


A végletekig feszült hangulat akkor robbant, amikor a felesége arra kérte, vigyázzon egy ideig a gyerekre, amíg ő bevásárol, mivel a barátaikat várták látogatóba a hétvégére, aki jelezték, hogy egy nappal korábban érkeznek a tervezettnél.

„Azt válaszoltam, hogy ebben nem tudok neki segíteni, mert dolgozom. Erre dühbe gurult és azt vágta a fejemhez, hogy megállás nélkül ő felügyel a gyerekre, amíg én napkeltétől napnyugtáig a dolgozószobámban ülök, és igazán szakíthatnék időt arra, hogy ő elszabadulhasson otthonról egy napra. Azóta fagyos a hangulat közöttünk. Nem érti meg, hogy én is nagyon szeretnék egy napot a fiammal tölteni, egyszerűen arról van szó, hogy nem tudom megoldani, ha nem szól jó előre, hogy én is úgy intézhessem a dolgaimat.”

A kommentelők természetesen megoszlottak a helyzet megítélésében.

Valaki azt írta, hogy megérti ugyan, hogy az adott helyzetben nem volt szerencsés, hogy a feleség az utolsó pillanatban szólt, de érdemes szélesebb aspektusban is szemlélni a problémát:

„Elég nagy seggfej lehetsz, ha a gyerekkel kapcsolatos összes feladatot és felelősséget áttolod a feleségedre, még akkor is, ha főállású anyaként látja el a család körüli teendőket. Az a kisfiú a te gyereked is. Elég furcsa munkahely, ahol a hét hat napján napi 14 órát kell dolgozni. Kevés kapcsolat éli túl ezt a munkabeosztást.”

Egy másik kommentelő tökéletesen egyetértett ezzel:

„Hat napon át napi 14 órai munka egyszerűen nem tartható hosszú távon EGYETLEN családban vagy házasságban sem.”

Egy harmadik hozzászólás szerint:

„Szemmel láthatóan szereted a munkádat, és a pénz fontosabb számodra, mint a családod. A feleséged is megérdemli az énidőt és a segítségedet is az otthoni dolgokban. Hidd el, hogy a gyermeknevelés is legalább olyan fontos és kemény munka a tiéd, különösen akkor, ha valakinek egyedül kell elvégeznie mindent.”

Nos, kinek van igaza?

Fotó: Pixabay


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page