top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Nem hanyagolhatod el magad, ha apa akarsz lenni!

A terhességi szövődményekről szólva mindenki mindig azt firtatja, hogy az anya vajon megtett-e mindent, hogy a várandósság ne vetéléssel vagy halvaszületéssel végződjön, vagy ne kísérje komolyabb szövődmény. Arról ugyanakkor alig esik szó, hogy az apáknak van-e dolguk azzal kapcsolatban, hogy sima várandósság végén egészséges baba jöjjön a világra.

Egy nemrégiben közzétett kutatás szerint de igen, az apa egészségi állapota is nagyban befolyásolja a negatív kimenetelű várandósságok számát, ezért a férfiak ezt nem – ezt sem – varrhatják kizárólag a nők nyakába.

 

A Human Reproduction című lap számolt be annak a kutatásnak az eredményeiről, melyben azt vizsgálták: a leendő apáknál fennálló betegségek és egyéb kórállapotok miként befolyásolják a vetélések és halvaszületések előfordulását.


Azt találták, hogy gyakoribb a vetélés és halvaszületés azoknál a pároknál, ahol az apánál magas vérnyomás áll fenn, vagy az apa elhízott. Úgy tűnik, hogy a magas vérnyomás és az elhízás nem közvetlen módon rontja a partner várandósságának az esélyeit, hanem inkább közvetett módon: általában a magas vérnyomáshoz és túlsúlyhoz vezető életmódbeli körülmények azok, melyek rontják a spermiumok minőségét. Ha pedig ilyen, kisebb vagy nagyobb mértékben „hibás” spermium termékenyíti meg a petesejtet, akkor ez már megmutatkozhat a terhességi szövődmények gyakoribb előfordulásában is.


A cikkben megfogalmazott következtetések alapját csaknem 1 millió (959 ezer) várandósság adatai képezték az Egyesült Államokból, melyek közül 173 ezer esetben következett be méhen kívüli terhesség, illetve fejeződött be a várandósság vetéléssel vagy halott baba születésével.

Bár a szerzők szerint még további kutatásokat igényel az összefüggések egészen pontos tisztázása, hogy az apák fogantatás előtti egészségi állapota befolyással van a várandósságok kimenetelére, mégpedig korántsem pozitív irányban. Ráadásul úgy tűnik, hogy minél több egészségi probléma áll fenn az apánál a terhesség létrejötte előtt, annál nagyobb valószínűséggel kell számítani arra, hogy a terhesség nem a várt és remélt módon halad, egészséges baba világra jöveteléig. Ha például a cukorbetegség „előfutárának”, illetve a szívbetegség és stroke szempontjából jelentős hajlamosító tényezőnek tartott metabolikus szindróma elemei (hasi típusú elhízás, magas vérnyomás, emelkedett vécukorszint, emelkedett vérzsírszint, „jó” koleszterin alacsony szintje) közül csak egy van jelen, akkor a vetélés vagy halvaszülés kockázata 10 százalék, míg a felsoroltak közül legalább három tényező együttes fennállása 19 százalékra növeli, azaz csaknem megduplázza a rizikót.



A szerzők azt is hangsúlyozzák, hogy természetesen nem zárható ki, hogy a terhesség sikerének rontásában szerepet játszhat az is, hogy a rosszabb egészségi állapotban lévő, önpusztító életmódot folytató férfiak partnerei is hasonló életvitelt követnek, ez azonban egyáltalán nem törvényszerű és semmi esetre sem elegendő magyarázat a megfigyelt összefüggésekre az apa egészségi állapota és a tragikusan végződő terhességek előfordulása között.


Ha tehát te vagy gyermeked leendő apja úgy gondoljátok, hogy a terhesség szempontjából lényegtelen, mi volt előtte, és a kétcsíkos teszt után is legfeljebb az anyának van felelőssége abban, hogy egészséges baba szülessen, akkor hatalmas tévedésben vagytok. Bár egyelőre a tanulmány szerzői sincsenek minden részletében tisztában azzal, hogy az apa hipertóniája vagy elhízása miért rontja az egészséges terhesség esélyeit, azt mondják, hogy nem hiábavaló és egészen biztosan nem káros, ha az apák addig is figyelnek arra, hogy már a baba fogantatása előtt „formába hozzák” magukat, ami jelen esetben azt jelenti, hogy egészségesen étkeznek, sokat mozognak, leadják a túlsúlyukat, kezeltetik és karban tartják magas vérnyomásukat és más krónikus betegségeiket.

Fotó: Adobe Stock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page