top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Császármetszés: minden heg mögött egy emberi történet van

Hazánkban 100 babából 41 császármetszéssel jön a világra, s ezen számadat tükrében égetően fontossá vált immár, hogy a hasi szüléssel kapcsolatos, hiteles információk széles körben elérhetők legyenek. Elengedhetetlen lenne többet beszélni arról is, hogy a beavatkozás miképp hat az érintettek, családjaik életére, s hogy mit tudnak tenni az ellátórendszer tagjai, hogy a császármetszéssel végződő szülések kisebb arányban maradjanak meg traumatikus élményként az anyák számára.

A Hegmesék kampány ezekre hívja fel a figyelmet a császármetszéssel kapcsolatos informálódás, közbeszéd hónapjában.

 

Csodakapu, napfénytető, cipzár, (mű)vészkijárat, zseb, szmájli, újgenerációs hüvely – ahány anya, annyiféle nevet kap a császáros heg viselőitől, ez derült ki legalábbis a Császárvonal rövid közvélemény-kutatásából. A visszajelzésekből az is körvonalazódott: ahány anya, annyiféle megélés, szülésélmény is van ezek mögött a vágások mögött, hiszen mindenki más múlttal, megküzdési stratégiával, császárindokkal és más körülmények között kerül a műtőbe. Az anyák mindemellett arról is őszintén beszámoltak, hogy sokszor magukra maradnak a szülés körüli érzéseikkel, s ritkán akad olyasvalaki, aki ítélkezés nélkül végighallgatná őket. Kevés az információ azzal kapcsolatban is, hogy a császármetszéssel összefüggő testi-lelki panaszokkal milyen szakemberhez fordulhatnának, de arról is minimális a tájékoztatás, hogy az érintettek merre is induljanak, ha szeretnének mindent megtenni a műtét utáni felépülésükért. Ezen tapasztalatok vezették a Császárvonal csapatát odáig, hogy megálmodják Hegmesék nevű kampányukat, mellyel a közvélemény és a szülés körüli dolgozók érzékenyítése volt a cél.


Mi a Hegmesék?

Egy (virtuális) fotókiállítás, 20 különleges császárheges portréval (Perdy-Fazakas Brigitte munkái) és szüléstörténettel, mely bemutatja, milyen sokféle út vezethet a császáros műtőig, és azt is, milyen sokféleképpen élhetjük meg ugyanazt a „rutinműtétet”. Mi segít helyre jönni, ha negatívan éltük meg a szülést, hogy gyógyíthat egy következő császár vagy császár utáni hüvelyi szülés (VBAC)? A Hegmesékből a látványos, tévhiteket is felszámoló, webes kiállítás mellett egy hiánypótló könyv is készült magánkiadásban (májusban a második kiadás érkezik), benne az említett császáros történetek jóval hosszabb formában tárulnak az olvasó elé. A kötet második felében öt szakmai hegmese is helyet kapott: dr. Gutmann Orsolya, szülész-nőgyógyász, Karasz Noémi, szülésznő, IBCLC, Koncsek Krisztina, gyógytornász, Horváth Réka, perinatális szaktanácsadó és Kánya Kinga gyászterapeuta saját érintettségét és szakmáját képviselve a császármetszés különféle testi-lelki vetületéről mesélt.


A húsz anyai fejezetben van felhőtlen boldogság ugyanúgy, mint mélységes trauma. Szövődménymentes gyógyulás és orvosjárásra kényszerítő szövődménygörgeteg. Választott császár és mindenáron elkerülni kívánt műtéti beavatkozás. Állami intézményben lezajlott műtét és magánkórházas hasi szülés. Otthonszülésből lett császár és császárelőzményes otthonszülés. Alig látszódó heg és rejtegetett, hosszanti vágás. Sikeres császár utáni hüvelyi szülés és sikertelen VBAC-kísérletek. Koraszülés és szülés utáni babavesztés. Tudatosság és sodródás. Indokolt és indokolatlan császár. Poszttraumás növekedés és kitartó önigazolás.

„Minden heg mögött egy emberi történet van”

– ez a mottó vezetett minket a projekt megálmodása, majd megvalósítása során, s az, hogy az egekbe szökő császárarányok mellett is ítéletektől mentesen mutassuk meg ezen szülések arcait, hegeit, a hegszövetbe és a szívekbe zárt érzésekkel együtt. A test és a (heg)felszín alatt zajló lélektani folyamatok ugyanis császármetszés után sem különválaszthatók, s fontos lenne tudatosítani, hogy egy anya császáros szülése nem ér véget a varratszedéssel, mert ez annál jóval hosszabb távú jelenség. A császármetszés testi és lelki síkon is hosszan kihathat egy anya életére, későbbi gyermekvállalására, babájával való viszonyára, párkapcsolatára, szexualitására, egészségére, önismeretére, testképére, mindennapi gondolataira, az ellátórendszerrel kapcsolatos attitűdjére és egész családjára, a társadalom egészére is.

„Még ha erről keveset beszélünk is. És ne felejtsük: ezek a történetek és hegek bárki hegei lehetnének”

– magyarázza Kiss Verus, a projekt kreatív vezetője, egészségügyi szakújságíró, aki a kötet ajánlójából dr. Andrek Andrea (pszichológus, a Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság alelnöke) gondolatait emeli ki. A szakember így ír a Hegmesékről:

„Jó szívvel ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik már szültek gyermeket. Nem túlzás állítani, hogy elolvasva másként tekintünk hegeinkre. Mindenki a magáéra. Ajánlom a könyvet azoknak is, akik még nem szültek. Mostantól a szülésre készülődés egyik 'kötelező olvasmánya'. Leginkább pedig ajánlom a könyvet azoknak a szakembereknek, akik tehetnek azért, hogy a császármetszéssel szülő anyák testi-lelki hegeit arany színezze."

Forrás: Császárvonal


Az Anyás-Apás császármetszéssel foglalkozó cikkeit itt találod.0 hozzászólás

Comments


bottom of page