top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Új és veszélyes őrület: a császárszelfi

Ízlelgessük egy kicsit a szót: császárszelfi. Nem tudom egyébként, hogy létezik-e ilyen szó a magyar nyelvben, vagy én alkottam. A császárszelfi azt a jelenséget jelöli, hogy a közösségi oldalakon megjelentek a császármetszés hegéről készült fotók. A császáros anyukák sokszor az újszülöttel együtt, sokszor nélküle, pusztán abból a célból pózolnak, hogy a futó készítője a net népétől tudja meg, hogy rendben van-e a császármetszés hege úgy, ahogy éppen kinéz.


A szakemberek azonban arra figyelmeztetnek, hogy veszélyes dolog a császármetszés hegéről szelfit készíteni. Videó, infografika és kvíz a császármetszésről.

 

Korábban már írtam az új őrületről, amikor a frissen szült kismamák full sminkben szelfiznek, és a gyerek megszületése után az első dolguk ezeknek a fotóknak a megosztása a közösségi oldalakon. A divat vadhajtásaként új őrület van terjedőben, a császárszelfi.

A közösségi oldalakat mindinkább ellepik a császármetszés után készült fotók, amikor a császármetszéssel szült anyák vagy a heggel pózolnak, vagy csak azért fotózzák magukat, hogy segítséget kérjenek a többiektől abban, hogy a sebük megfelelően gyógyul-e.

Az egyik angliai Kórház szülésznői a közelmúltban felhívást tettek közzé ezzel kapcsolatban, melyben aggodalmukat fogalmazták meg a császárszelfit posztoló anyák egyre emelkedő száma miatt – különös tekintettel arra, hogy ezek a fotók közvetlenül a műtét után vagy az első napokban készülnek. A Hull Egyetemi Kórház szülésznői azt mondják, hogy veszélyes dolog szelfizés. Ehhez ugyanis értelemszerűen először el kell távolítani a steril kötést sebről, hogy a fotók elkészülhessenek. Ez pedig azzal a kockázattal jár, hogy a seb elfertőződhet, mely súlyosabb esetben általános vérmérgezést, szepszist is okozhat. Ez pedig igen veszedelmes állapot: aszeptikus betegek közül minden ötödik meghal. Hangsúlyozzák, hogy a császármetszés nagy hasi műtétnek számít, amit nem szabad elbagatellizálni. Amellett, hogy arra hívják fel a figyelmet, hogy a steril kötés eltávolítását, illetve cseréjét hagyjuk az orvosra vagy a szakképzett nővérre, felsorolják a vérmérgezés (szepszis) legjellemzőbb tüneteit. Különösen akkor kell szepszisre gondolni, ha a császármetszés vagy más műtét után láz, hidegrázás, általános rossz közérzet, elesettség, hányinger vagy hányás, légszomj vagy a bőr elszíneződése jelentkezik. A seb környéke sokszor meleg, duzzadt, piros – de szepszis úgy is kialakulhat, hogy a műtéti sebzés körül semmi különösebb nem látszik. A szepszis nagy veszélye, hogy nagyon gyorsan, rövid idő alatt súlyos állapotba mehet át és szervi elégtelenségen keresztül akár halált is okozhat.


Minden, ami fontos a császármetszésről

Az Anyás-Apáson is többször volt már téma a császármetszés. Összeállítottam egy videót, melyből távirati stílusban rövid idő alatt sok fontosat megtudhatsz a császármetszésről.


Az alábbi infografikán a császármetszés előnyeit és hátrányait foglaltam össze. (Aztán görgess lejjebb, mert mondom még.)


És végül itt egy kvíz, ahol a császármetszésről szóló állításokról kell eldönteni, hogy igazak vagy hamisak. Ezzel egyúttal ellenőrizheted is magad, hogy nagy vonalakban tisztában vagy-e a császármetszéssel.Fotó: Shutterstock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás

Comentarios


bottom of page