Anyás-Apás · 2019.04.28 17:21 · 4 perc

Egyszerű módszer a császármetszések számának csökkentésére

Évente több ezer sürgősségi császármetszést lehetne elkerülni azzal, ha a 36. héten is sor kerülne egy terhességi ultrahangvizsgálatra a baba méhen belüli pozíciójának pontos meghatározására – javasolják a szakemberek.

Ezzel nemcsak a császármetszésből és az ezzel összefüggő szövődményekből adódó későbbi egészségi problémák lehetnének jelentős részben elkerülhetők, hanem az egészségügy is rengeteget spórolna.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

A dolog lényege az, hogy a 36. héten rutin módon elvégzett ultrahangvizsgálattal ismételten meg lehetne határozni a baba helyzetét az anyaméhben. Így fény derülhetne olyan farfekvéses terhességekre, melyek egyébként rejtve maradnának.Ez ugyanis egy olyan helyzet, ami a szülés megindulása után komplikációkat okozhat − írják a PLoS Medicine című lapban. A jelenlegi gyakorlat szerint a várandósság eme késői szakaszában már nem ultrahanggal, hanem hagyományos módszerekkel határozzák meg a baba pozícióját az anyaméhben. A kutatók szerint azonban csökkenthető lenne a kockázat, és az egészségügyi is pénzt takaríthatna meg, ha még egy ultrahangvizsgálatot beillesztenének a terhesgondozás rendszerébe.

A University of Cambridge és a University of East Anglia kutatói 3879, első gyermekével várandós nőnél végeztek ultrahang vizsgálatot a 36. héten. Az találták, hogy 179 esetben (4,6 százalékban) állt fenn farfekvés, mely esetek 55 százalékáról (tehát több mint feléről!) korábban sem az anyának, sem a terhesgondozást végzőknek nem volt tudomása, ezért jó eséllyel csak a szülés megindulása után csodálkoztak volna a helyzetre

Egy brit egészséggazdasági szakértő így kommentálja az eredményeket: „Becslések szerint az Egyesült Királyságban körülbelül 15 ezer, más módszerekkel eddig nem diagnosztizált farfekvéses terhességet lehetne felismerni egy újabb rutin ultrahangvizsgálat beiktatásával, ezzel több mint 4000 sürgősségi császármetszést, illetve évente 7-8 baba halálát tudnánk megelőzni.”Ezen kívül a tanulmány  arra is kitért, hogy a viszonylag olcsón elvégezhető vizsgálattal az egészségügy hatalmas összegeket takaríthatna meg, rengeteg pénzt felemészt ugyanis a szövődmények ellátása, illetve a császármetszések elvégzése.

Amennyiben már a 36 héten fény derülhete a farfekvéses terhesség ekre, meg lehet próbálkozni a magzat helyzetének megváltoztatásával, ezt külső fordításnak nevezik. Másik előnye lenne a korai felismerésnek, hogy a császármetszések tervezetten lennének elvégezhetőek, ezek pedig igazoltan kevesebb szövődménnyel, jobb eredménnyel történnek, mint a sürgősségi császármetszések.

Kötelező ultrahangvizsgálatok a terhesség alatt

Magyarországon az alábbi ultrahangvizsgálatok szerepelnek a kötelező várandósgondozási protokollban:

Az első genetikai ultrahangvizsgálatra a 12. héten kerül sor, melynek során vizsgálják többek között Down-szindrómára utaló jelek fennállását-

A második ultrahangvizsgálatot a 18. és 22. hét között végzik.

A harmadik ultrahangvizsgálat a 30−32. héten történik, ennek során megbecsülik a magzat súlyát, és ennek során nézik a baba elhelyezkedését az anyaméhben.

Ezért (is) volt indokolt a protokollba iktatása egy 36. heti ultrahangvizsgálatnak is.

Jó hír tehát, hogy a hazai protokollban már most is szerepel a 36. heti ultrahangvizsgálat, melynek szükségességét a brit vizsgálat egyelőre még csak sürgeti.

Forrás: PLoS Medicine

#szülés #császármetszés

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük