top of page
  • Szerző képeVendégszerző

Fiatal nagymama voltam és élveztem

Amikor arról esik szó, hogy milyen életkorban érdemes/kell/szabad szülni, akkor az esetek 99 százalékában az "idős" anyákról esik szó. Az idők folyamán az is folyamatosan változik persze, hogy az orvosok és nem utolsósorban a társadalom, mikortól tekint egy nőt "idősnek" az anyaságra, de abban megállapodhatunk, hogy 40 felett más jogos a megjelölés, 50 felett pedig pláne.



Legutóbb Fehér Anna anyasága kapcsán került szóba a téma, aki 53 éves korában szült, ő most 65, kisfia 12 éves. Ehhez kapcsolódva írta le egyik olvasónk, Rita, aki ma már dédmama, hogy ő viszont hogyan élte meg, hogy fiatalon volt nagymama. Rita 10 évvel fiatalabb volt nála, amikor 43 évesen már nem a gyermeke, hanem az unokája érkezett. Fogadjátok szeretettel a gondolatait.

 

"Fehér Anna nyilván tudta, hogy már nem fiatal, amikor 53 évesen gyermeket vállalt. Nyilván nem én vagyok a mérvadó, de az ő korában már öt unokával rendelkeztem. Huszonegy éves voltam, amikor az első gyermekem megszületett, 43 éves koromban lettem nagymama. Mi volt az előnye? Talán az, hogy még fiatal voltam abban az értelemben, hogy vinni tudtam őket moziba, cirkuszba, uszodába, strandra, vidámparkba, libegőzni, vasutazni, hajókirándulásra, vidámparkba, stb. Nem csak a tömegközlekedéssel való utazás nem okozott gondot, de velük együtt ugróiskoláztam, labdáztam, bújócskáztunk, fogócskáztunk, iskolást játszottunk, egyszóval aktív voltam, mozgékony, lendületes, lelkes. Sokat nevettünk, szép emlékeink vannak. Megéltem a dédunokákat, akik közül az elsőszülött már iskolás.
Volt, hogy egy-egy unokámat a gyermekemnek nézték a kívülállók. Gyakran jártunk a Margit-szigetre, ami gyönyörű és rengeteg programra nyújt lehetőséget, bérelhetők különböző eszközök, de a játszótereken is jól el lehet tölteni az időt. Aztán ott a Palatinus, ahol élvezték a hullámfürdőt, a Sportuszoda a szép nagy parkjával, de csodás volt a lézerszínház is, valamint több alkalommal voltam velük a Fővárosi Nagycirkuszban is.
Nem voltak a programok fárasztóak, pedig előtte még vásároltam és főztem is. Később nyaranta hozták a kötelező olvasmányokat, azt is szépen beiktattuk, miközben volt egy-egy tévénézés is, viszont este 8-tól alvás. Mind az ötnek ott voltam az esküvőjén, drukkoltam a kis dédunokák születése idején, vagyis rengeteg közös élmény és emlék színesíti a velük töltött évtizedeket.
Viszont, ha valaki később szül, nyilván annak is van előnye, továbbtanul, utazik, rendelkezik saját otthonnal, élettapasztalattal, de a túl késői kor nyilván a gyereknek sem ideális, hiszen azt látja, hogy a pajtásai szülei még fiatalok, mozgékonyak, türelmesek, energikusak, örömmel tanulnak újat, akár a gyerekkel együtt is, így pajtásibb viszony alakulhat ki közöttük."

Rita

Fotó: Freepik


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page