top of page
  • Szerző képeVendégszerző

A szüleim nagyot hibáztak, nem vigyázhatnak a gyerekeimre!

A múltkor egy érdekes történet került a szemem elé a neten böngészve. Egy anya nem engedi, hogy a saját szülei vigyázzanak az ötéves kislányára, mert évekkel ezelőtt „rémisztő” hibát követtek el, amikor a bátyja három kisfiára vigyáztak. Amikor ilyenről olvasok, mindig eltöprengek azon, hogy a sztori a szülői féltésről és a reális aggodalomról, avagy a szimpla játszmázásról szól.



Szerinted ez a történet melyik kategóriába tartozik?


 

Az unokákra vigyázni az egyik legcsodálatosabb élmény lehet, de nem minden szülő biztos abban, hogy jól teszi, ha a gyerekeit másokra bízza. Még ha azok a saját szülei vagy. Vagy éppen annak ellenére…


Egy anya úgy döntött, hogy nem engedi, hogy a szülei vigyázzanak az ötéves kislányára, mert évekkel ezelőtt – saját szavaival élve – „rémisztő” hibát követtek el, amikor a bátyja három fiát bébiszitteljék, akik akkor 11, 9 és 6 évesek voltak. A nagyszülőket kérték meg, hogy vigyázzanak a fiúkra egy hétvégére, és úgy döntöttek, hogy szombat délután elviszik őket enni.


Az anyuka szerint, amikor visszaértek az étteremből, a nagypapa leparkolt a garázsban, bezárta az autót, és visszament a házba. Eddig minden rendben – legalábbis ők ezt hitték. Körülbelül 40 perccel később hallották, hogy valaki kint folyamatosan nyomja a dudát, de nem amikor kinéztek, az utcán egyeten autót sem láttak. Eltelt egy kis idő, míg rájöttek, hogy a dudálás a garázsból jön, és hogy a hatéves gyerek nyomta a dudát, aki elaludt, majd felébredt és kétségbeesetten próbálta felhívni magára a figyelmüket, mert megrémült".


Mivel az Egyesült Államokban, Floridában élnek, ahol nyáron hihetetlenül meleg van, a feldúlt nő szerint „"valami tragikus dolog történhetett volna” – de szerencsére az unokaöccsének nem esett bántódása. A nő így folytatta:

„Mindannyian megkönnyebbültük, hogy felébredt, sikerült felhívni magára a figyelmet, és szerencsésen végződött az eset. De nem a nagyszülőkön múlt.”

Tulajdonképpen nem is ez dühítette fel az anyát, hanem a nagymama – saját édesanyja – reakciója. Az eset után ugyanis a 11 éves nagyobb gyerek a mobilján felhívta a szüleit és elmesélte a történteket, amiért a nagymama nagyon dühös volt rá. Ráadásul a nagyobb fiút hibáztatta, hogy miért „felejtette” a kisöccsét az autóban,


Az eset óta a nő elvesztette minden bizalmát a szülei iránt a gyerekek felügyeletével kapcsolatban. Hozzátette:

„Az elmúlt öt évben anyukám többször mondta, hogy szeretne vigyázni a lányomra, de a férjem és én nem érezzük érezzük azt, hogy ez jó ötlet lenne.”

Most már az sem érdekli, ha ezzel megbántja a nagymamát, mert a lányát egy percre sem érezné biztonságban a nagyiéknál. Pedig a nagymama szerint igazságtalan, hogy nem tölthet minőség időt az unokájával.

„Ha történne valami, abban sem vagyok biztos, hogy a lányom el merné nekünk mondani.”

A nő rengeteg támogatást kapott az interneten, mondván, teljesen indokoltak a fenntartásai. Valaki ezt írta:

„Egy kisgyereket okolni a saját hibánkért??? Ez semmi más, mint a felelősség elhárítása. Ha úgy érzed, hogy azóta sem tanúsítpttak kellő belátást a korábbi hibáikra, akkor ezt a döntést joggal meghozhatod.”

Egy másik kommentelő hozzátette:

„Én sem bíznék bennük. Semmi rossz nincs abban, ha elutasítod a kérésüket, miután bebizonyosodott, hogy hanyag nagyszülők.”

Te bíznál bennük? Hogyan oldanád meg a helyzetet?


Kata


Fotó: Freepik


Ezek a cikkeink szólnak arról, miért veszélyes a gyereket az autóban hagyni vagy felejteni, különösen meleg időben:


bottom of page