top of page
  • Szerző képeVendégszerző

Fehér Anna: 65 évesen már egészen más a világom, mint a 12 éves fiamé

Frissítve: jan. 29.

Amikor bármilyen fórumon szóba kerül, hogy hány éves korig „helyes” szülni, illetve hány évesen ne akarjon már gyereket szülni egy nő, általában az első kommentek között elhangzik az az ellenérv az „idős” anyasággal szemben, hogy 40 felett – és pláne 50 felett – már nem olyan fitt a test, mint fiatalabb korban, és „hogyan fog futni az anya a gyerek után a játszótéren”. Pedig nem ez az egyetlen aspektusa a szülő-gyerek kapcsolatnak, ahol akár áthidalhatatlan űr is tátonghat, ha valaki túl „későn vállal gyereket.



Ez jutott eszembe, amikor a most 65 éves Fehér Anna egy tévéműsorban egy másik olyan területről beszélt, ahol próbál ugyan lépést tartani 12 éves fiával, de nincs könnyű helyzetben. Kíváncsi vagyok a véleményetekre: szerintetek melyek még azok a területei a szülőségnek, ahol nem szerencsés, ha túl nagy a korkülönbség a szülő és a gyerek között?

 

Manapság jól ismert tendencia, hogy a nők egyre később szülnek. Az anyáink, nagyanyáink korában más „idős anyának” számított szülészeti szempontból, aki 30 felett szült, ma pedig már teljesen hétköznapi, ha egy nő 40 felett válik anyává. Már legalábbis nem maga a teherbe esés a mindennapos, hiszen 35 éves kor felett szép fokozatosan elkezdenek csökkenni az esélyek, majd a csökkenés üteme 40 felett hirtelen és rohamosan felgyorsul, hanem az, hogy a nők ma már nem idegenkednek a késői szüléstől. Már persze ha összejön, és a csökkenő teherbe esési esélyek ellenére megfogan a baba.


De azt sem mondhatjuk, hogy 40, sőt 50 felett szülni lenne a norma, nem csoda hát, hogy erről is véleménye van szinte mindenkinek – és ha módja van rá, el is mondja, akár igen sarkosan is. Az idős anyákról szólva a mama-baba fórumokon állandóan visszatérő érv, hogy egy idősebb nő teste már nem annyira fitt, hogy bírja a gyűrődést és a tempót a játszótéren a gyerekével. Pedig nem ez az egyetlen terület, ahol egészen már világban élhet az idősen szülő anya, mint a gyermeke.


Fehér Anna színésznő például 53 évesen adott életet kisfiának, aki most 12 éves. Egy tévéműsorban a most 65 éves színésznő arról beszélt – egyébként a tudatos internethasználat kapcsán –, hogy ez azért is nehéz ügy számukra, mert nemhogy a saját gyerekük egy egészen más korosztály, mint ők, hanem tulajdonképpen az osztálytársak szülei is szinte eggyel fiatalabb generáció náluk. Így aztán könnyen előfordulhat, hogy számukra sokkal nehezebb belehelyezkedni egy-egy nevelési helyzetbe, mint akár az osztálytársak szüleinek, akik jóval fiatalabbak náluk:

„Az én korosztályomnak ez mindenképpen idegen volt, nekem ez egy tanult műfaj. Az osztálytársai szüleinek már nem annyira, de azért szinte kicsit még mindenkinek. Nem úgy, mint nekik. De ne legyen az, hogy azért gondolkodom én erről másképpen, mert olyan nagy a távolság az általam tanult világtól, mint amit ők kapnak.”

És ez szerintem nem csak a tudatos internethasználatra igaz. Szerinted melyek azok a dolgok, amiket egy „idős” anyának vagy szülőnek jóval nehezebb megérteni és kezelni, mint ha fiatalabban szült volna?

Gitta


Fotó: Freepik


Ezek is érdekelhetnek:



0 hozzászólás
bottom of page