top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Fáj a szex szülés után? Nem vagy egyedül!

Ma egy tabutémát hoztam. Hiszen senki nem szívesen beszél arról, milyen a szex szülés után... különösen akkor nem, ha az nem a gyönyör forrása, hanem éppen ellenkezőleg: fájdalmat okoz a házasélet. Bár az anyák hajlamosak azt hinni, hogy ők az egyetlenek, akiket ez a csapás sújt kerek e világon, az igazság ezzel szemben az, hogy a jelenség nem egyedi, sőt inkább gyakorinak mondhatnánk.


Ha már egy téglát sikerül lebontani ezzel a cikkel a hallgatás falából, már megérte.

 

Az amerikai szülész-nőgyógyász társaság adatai szerint egyáltalán nem ritka, hogy a szülés utáni első szexuális érintkezés fájdalommal jár, hiszen csak minden tizedik nő az, aki nem számol be ilyen kellemetlen élményről gyermeke megszületése után. A fájdalmas szex az esetek nagyobb részében átmeneti jellegű, míg másokat hosszabb távon is elkísér gyermekük megszületése után akár még a gyerek másféléves korában is megkeserítheti a pár életét.


A fájdalom oka leginkább az, hogy a szülés akkor is traumatikus „élmény” a szülőcsatorna szövetei, ha különösebb sérülés nem történik, vagy gátmetszésre nem kerül sor. (Arról, hogyan fér ki a baba feje a nála sokkal szűkebb szülőcsatornán, itt olvashatsz részletesebben.)


Egy most megjelent ausztráliai felmérésben 1200 olyan nőt kérdeztek meg, akik első gyermeknek adtak életet. A kérdések arra vonatkoztak, hogy mennyiben változott a házasélet: a szülés előtt 15 héttel, majd 3, 6, 12 és 18 hónappal utána.

„Az első meglepő tapasztalatunk az volt, hogy a megkérdezett nők csak nem mindegyike fájdalomról számolt be az első szexuális érintkezés kapcsán, függetlenül attól, hogy arra a szülés utáni első hat héten belül került sor, vagy a pár három vagy akár hat hónapot is várt az első együttléttel – írják a szerzők. – A másik fontos megállapítás az volt, hogy bár a közvélekedés szerint a császármetszéssel szült nőknek kevesebb nehézségük akad a házasélettel a szülés után, valójában császármetszés után is csak nem ugyanolyan gyakorisággal tapasztalnak a nők fájdalmat az első együttlétek kapcsán, mint hüvelyi szülést követően. Tévhit tehát, hogy a császármetszés könnyebbséget jelentene ezen a téren.”

Általánosságban a nők 86 százaléka válaszolta, hogy a szülés utáni első szexuális érintkezés fájdalmat okozott, mely általában csak átmenetinek bizonyult, ám császármetszés vákummal asszisztált szülés után hosszabban fennállt.


Az Anyás-Apás szüléssel foglalkozó korábbi cikkeit itt találod!


Bár az idézet vizsgálatot Ausztráliában végezték, talán nem túl merész feltételezés az, hogy a helyzet szinte minden nőre vonatkoztatható, éljenek a világ bármely pontján. A vizsgálat helyétől függetlenül fontos és hasznos eredménye az ilyen fajta kutatásoknak is felméréseknek, hogy talán elősegíti a nyílt párbeszédet a témában. Ugyanis szülés utáni fájdalmas szex sokkal gyakoribb, mint azt hinnénk, és talán máris jobb a helyzet, ha nyíltan beszélünk róla, és az érintettek tudják, hogy nincsenek egyedül.

Forrás: ACOG, MedicineNet

Fotó: Unsplash


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page