top of page
  • SzerzƑ kĂ©peAnyĂĄs-ApĂĄs

JĂĄrvĂĄny idejĂ©n szĂŒletett nĂ©gy egyforma babĂĄnk

TermĂ©szetes Ășton nagyon ritkĂĄn szĂŒletnek nĂ©gyesikrek, egypetĂ©jƱ nĂ©gyesikrek pedig mĂ©g ennĂ©l is sokkal ritkĂĄbban: körĂŒlbelĂŒl minden 11–15 milliĂł szĂŒlĂ©sre jut egy. Az pedig plusz kĂŒlönlegessĂ©get ad az esetnek, ha nĂ©gy, tökĂ©letesen egyforma baba jön a vilĂĄgra Ă©ppen a koronavĂ­rus-jĂĄrvĂĄny idejĂ©n.

Pedig mostanåban éppen egy ilyen ritka esemény történt.

 

Jenny Marr Ă©ppen elsƑ gyermekĂŒkkel volt vĂĄrandĂłs, amikor az ultrahangvizsgĂĄlat sorĂĄn furcsa kifejezĂ©st lĂĄtott ĂĄtsuhanni orvosa arcĂĄn. Szinte termĂ©szetes, hogy rögtön a legrosszabbra gondolt, talĂĄn arra, hogy nincs a babĂĄnak szĂ­vmƱködĂ©se. De szerencsĂ©re korĂĄntsem errƑl volt szĂł, hanem Ă©ppen az ellenkezƑjĂ©rƑl: az orvos nem egy, hanem hĂĄrom aprĂł szĂ­vet hallott dobogni.

Az AnyĂĄs-ApĂĄs ikerterhessĂ©gekrƑl szĂłlĂł korĂĄbbi cikkeiĂ©rt ide kattints!

A 35 Ă©ves anya Ă©s vele egykorĂș fĂ©rje, Chris is egykekĂ©nt nƑtt fel, Ă©s egĂ©szen a meglepƑ ultrahangos leletig nem is fordult elƑ ikerszĂŒlĂ©s egyikĂŒk csalĂĄdjĂĄban sem. A hĂĄrmas ikerterhessĂ©gre valĂł tekintettel nem sokkal kĂ©sƑbb mĂĄr egy magasabb szintƱ szĂŒlĂ©szeti intĂ©zmĂ©nyben kerĂŒlt sor egy Ășjabb ultrahangvizsgĂĄlatra, ahol a szonogrĂĄfus legalĂĄbb olyan furcsa arckifejezĂ©ssel szemlĂ©lte a kĂ©szĂŒlĂ©k kĂ©pernyƑjĂ©t, mint korĂĄbban az orvos – Ă©s legalĂĄbb akkora ijedelmet is okozott ezzel. De kiderĂŒlt, hogy a meglepƑdĂ©s oka, hogy nem is hĂĄrom, hanem nĂ©gy baba növekedett az anyamĂ©hben. Így lett JennybƑl Ă©s ChrisbƑl rövid pĂĄr hĂ©t alatt hĂĄromgyerekesbƑl nĂ©gygyerekes szĂŒlƑ.

„Azzal viccelƑdtem, hogy egĂ©szen biztosan nem jövĂŒnk el Ășjabb ultrahangvizsgĂĄlatra, mert legközelebb mĂĄr öt babĂĄt fognak lĂĄtni. De a negyedik baba mĂĄr nem okozott akkora sokkot, mint amikor megtudtuk, hogy hĂĄrom baba Ă©rkezik hozzĂĄnk egyszerre. PlĂĄne miutĂĄn az orvos megnyugtatott, hogy mindegyik baba egĂ©szsĂ©ges”

– emlĂ©kszik vissza a törtĂ©ntekre az apa.

De ami igazĂĄn kĂŒlönlegessĂ© teszi az ikerterhessĂ©get azon tĂșl, hogy a nem lombikkezelĂ©ssel, hanem spontĂĄn fogant nĂ©gyesikrek egyĂ©bkĂ©nt is ritkĂĄnak szĂĄmĂ­tanak, hogy egypetĂ©jƱ ikrek, azaz nĂ©gy teljesen egyforma babĂĄrĂłl beszĂ©lĂŒnk. Mi sem bizonyĂ­tja jobban, mennyire kivĂ©teles esemĂ©nyrƑl van szĂł, mint a statisztikĂĄk: minden 11–15 milliĂł szĂŒlĂ©sre egyetlen ilyen esemĂ©ny jut. Csak szemlĂ©ltetĂ©skĂ©nt: az ötöslottĂłn a telitalĂĄlat esĂ©lye kb. 1:44 milliĂłhoz, ami csak hĂĄromszor kisebb esĂ©ly, mint a spontĂĄn fogant egypetĂ©jƱ nĂ©gyesikrekĂ©.

A többes ikerterhesség veszélyei
IkerterhessĂ©g Ășgy jöhet lĂ©tre, hogy több petesejt Ă©rik meg, melyeket kĂ©t kĂŒlönbözƑ hĂ­mivarsejt termĂ©kenyĂ­t meg. Ɛk a kĂ©tpetĂ©jƱ ikrek, akik csak annyiban hasonlĂ­tanak egymĂĄsra, mint kĂ©t testvĂ©r, sƑt sokszor a nemĂŒk is kĂŒlönbözƑ. A mĂĄsik lehetƑsĂ©g, hogy egy megtermĂ©kenyĂ­tett petesejt kĂ©sƑbb kettĂ©hasad, majd kĂ©t embriĂłkĂ©nt fejlƑdik tovĂĄbb. Ɛk az egypetĂ©jƱ ikrek, akik Ășgy hasonlĂ­tanak egymĂĄsra, mint kĂ©t tojĂĄs – ahogy mondani szokĂĄs. A törtĂ©netben szereplƑhöz hasonlĂł nĂ©gyes ikerterhessĂ©gek esetĂ©ben e kĂ©t „forgatĂłkönyv” bĂĄrmilyen kombinĂĄciĂłban megvalĂłsulhat.
Az ikerterhessĂ©g veszĂ©lye – mely kockĂĄzat a magzatok szĂĄmĂĄnak növekedĂ©sĂ©vel fokozĂłdik −, hogy a babĂĄk tĂșlsĂĄgosan korĂĄn, koraszĂŒlöttkĂ©nt jönnek a vilĂĄgra. De mĂ©g ha a kiĂ­rt idƑpontban szĂŒletnek is, a sĂșlyuk gyakran elmarad egy ĂĄtlagos ĂșjszĂŒlött szĂŒletĂ©si sĂșlyĂĄtĂłl – ennek minden kockĂĄzatĂĄval. Az is elƑfordulhat, hogy a terhessĂ©g sorĂĄn egy vagy több embriĂł elhal, Ă­gy a nĂ©gyeskĂ©nt indulĂł terhessĂ©g akĂĄr hĂĄrmas vagy kettes ikerterhessĂ©gkĂ©nt is befejezƑdhet. Nem tĂșlzĂĄs tehĂĄt, amikor az orvosok a veszĂ©lyekre figyelmeztetnek.
 
Mekkora az esĂ©ly, hogy ikrek szĂŒlessenek?
KörĂŒlbelĂŒl 80 terhessĂ©g közĂŒl fordul elƑ egy kĂ©tpetĂ©jƱ ikerterhessĂ©g, az egypetĂ©jƱ ikerterhessĂ©g valĂłszĂ­nƱsĂ©ge körĂŒlbelĂŒl egy a 285-höz. A hĂĄrmasikrek termĂ©szetes fogantatĂĄsĂĄnak esĂ©lye egy a 8000-hez, a nĂ©gyesikrekĂ© egy a 700.000-hez, az ötösikrekĂ© egy az 50 milliĂłhoz , a hatosikrekĂ© egy a 4,7 milliĂĄrdhoz. ÉrdekessĂ©gkĂ©nt megemlĂ­tem, hogy 2007-ben egy ohiĂłi hĂĄzaspĂĄrnak egymĂĄs utĂĄn kĂ©tszer is hĂĄrmasikrei szĂŒlettek, ami ugyancsak extrĂ©m ritkasĂĄgnak szĂĄmĂ­t.

És hogy mĂ©g kĂŒlönlegesebb legyen a Marr-csalĂĄd nĂ©gyesikreinek esete: mind a nĂ©gy baba egyetlen mĂ©hlepĂ©nyen „osztozott”, ami annyiban mindenkĂ©ppen növelte a vĂĄrandĂłssĂĄg kockĂĄzatĂĄt, hogy ha az egyetlen mĂ©hlepĂ©ny nem lĂĄtja el megfelelƑen a feladatĂĄt, ez mind a nĂ©gy babĂĄt Ă©letveszĂ©lybe sodorja.

De szerencsĂ©re semmi ilyesmi nem törtĂ©nt attĂłl eltekintve, hogy a szĂŒlĂ©s tĂșlsĂĄgosan korĂĄn, a 29. hĂ©ten indult meg, rĂĄadĂĄsul Ă©ppen a COVID-19, azaz a koronavĂ­rus ĂĄltal okozott egĂ©szsĂ©gĂŒgyi kĂĄosz tetƑpontjĂĄn.

„Rögtön a legrosszabbra gondoltam – mesĂ©lte utĂłbb az anya. – Hogy a babĂĄk betegen jönnek a vilĂĄgra vagy intenzĂ­v osztĂĄlyra kerĂŒlnek, pont a jĂĄrvĂĄny idejĂ©n.”

Az AnyĂĄs-ApĂĄs koraszĂŒlĂ©srƑl szĂłlĂł korĂĄbbi cikkeiĂ©rt ide kattints!

De szerencsĂ©re semmi ilyesmi nem törtĂ©nt: a nĂ©gy babĂĄt csĂĄszĂĄrmetszĂ©ssel segĂ­tettĂ©k vilĂĄgra az orvosok egy dallasi kĂłrhĂĄzban. A nĂ©gy koraszĂŒlött kisfiĂș a Harrison, Hardy, Henry Ă©s Hudson nevet kapta, Ă©s miutĂĄn pĂĄr hĂ©tig a NICU „vendĂ©gszeretetĂ©t” Ă©lveztĂ©k, mĂĄjusban hazatĂ©rhettek otthonukba. Azt gondolnĂĄnk, hogy negatĂ­van Ă©ltĂ©k meg a jĂĄrvĂĄnyveszĂ©ly ĂĄltal megkövetelt tĂĄvolsĂĄgtartĂĄst Ă©s a kijĂĄrĂĄsi korlĂĄtozĂĄst, ĂĄm Ƒk Ășgy lĂĄtjĂĄk, hogy ez a helyzet inkĂĄbb segĂ­tett nekik abban, hogy szoros kapcsolat alakuljon ki a hirtelen nagyra nƑtt csalĂĄd tagjai között. Azt remĂ©lik, hogy a nĂ©gy egyforma baba törtĂ©nete ugyanĂșgy mosolyt csal idegen emberek arcĂĄra is, mint ahogyan Ƒk is hatalmas csodakĂ©nt Ă©ltĂ©k meg a ritka vĂĄrandĂłssĂĄgot Ă©s a szokatlan körĂŒlmĂ©nyek között lezajlott szĂŒlĂ©st.


SzerzƑ: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiolĂłgus szakorvos, orvosi szakfordĂ­tĂł, egĂ©szsĂ©gĂŒgyi szakĂșjsĂĄgĂ­rĂł

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzĂĄszĂłlĂĄs
bottom of page