top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Császármetszésből kevesebb is elég lenne!

A császármetszésről legutóbb azzal összefüggésben írtam, hogy bár sokak szerint a császármetszés „csak” császármetszés, nem szülés, az önző és/vagy lusta anyák hóbortja. Pedig a császármetszés is szülés, hiszen szülés minden folyamat, melynek végén újszülött jön a világra. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lenne jó, ha a jelenleginél kevesebb várandósság végződne császármetszéssel és több hüvelyi szüléssel.

A napokban egy nagyon kedves Anyás-Apás-olvasó hívta fel a figyelmemet egy nagyon jó összefoglalóra a császármetszésről: számok, okok, következmények... Ebből hoztam most néhány adatot, gondolatot.

 

Az Anyás-Apás császármetszéssel foglalkozó cikkeiért ide kattints!

Négyszer annyian szülnek ma császármetszéssel Magyarországon, mint ami egészségileg indokolt lenne, és ennek mértéke folyamatosan emelkedik. Míg 1990-ben 10 százalék, a 2000-es évek elején 20 százalék, 2015-re már 39 százalék volt a császármetszés gyakorisága. Budapesten belül ez az arány még magasabb, közel 50 százalék. Ezzel Magyarország messze a világátlag felett van.

Ha szeretnéd megismerni a hat leggyakoribb tévhitet a császármetszésről, ide kattints!

A jelenség mögött számos ok áll, melyek között az élen a magyarországi kórházi ellátás túlmedikalizálódása szerepel. Az egyik beavatkozás (például a legtöbb kórházban rutinszerűen adagolt – szülésindításra és gyorsításra használt – szintetikus oxitocin) növeli a további beavatkozások kockázatát, ami kikövezheti az utat egészen a császármetszésig.

Igaz, egyre többen vállalkoznak szülésre későbbi életkorban, akik közül többeknek van valamilyen kockázatot jelentő egészségi problémája. De leginkább a kórházak, szülészorvosok szemléletében és a szülészeti helyzetek kezelésének módjában keresendő a magyarázat.


Azokban az intézményekben, ahol eleve sok szülést kell lebonyolítani nem örülnek a hosszadalmas vajúdásnak, gyorsabb és az orvos szempontjából kiszámíthatóbb a császármetszés. A természetes szülés kísérésének gyakorlata pedig eltűnőben van, így például a faros szülés hüvelyi úton történő segítése a legtöbb orvosnál azért nem valósul meg, mert a szakmai tudás ezzel kapcsolatban kikopott, nincs kitől megtanulni, ezért császármetszés lesz belőle.

Ide kattintva egy kvízzel tesztelheted: tudsz-e minden fontosat a császármetszésről?

Egyes gondolkodók szerint a szülőszobán történteknek társadalom formáló jelentősége van. Ahogyan egy társadalom az új nemzedéket fogadja, és amilyen gyermeknevelési módszereket alkalmaz, az áthatja egy társadalom alapvető értékeit (Raphael Leff), felnőttkori konfliktusait és cselekvéseit (Thomas Verny), a nemzet külpolitikájára hatnak (Lloyd deMause), és a szeretetképesség kifejlődésének alapjait teszik le (Michel Odent).

A teljes cikket itt olvashatod el.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

0 hozzászólás
bottom of page