top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Egy baba helyett négyes ikrek érkeztek

Mozaikcsalád. Van, hogy a szülők teljesnek érzik, míg máskor közös gyerek(ek)kel is bővíteni szeretnék a létszámot, melyet a korábbi házasságokból hozott gyerkőcök jelentenek. Így volt az a – már nem egészen fiatal – házaspár is, akik egy-egy korábbi házasságból származó és egy közös gyerekük után úgy érezték, hogy még egy közös gyerekkel lenne egészen teljes a család.

A sors azonban másként akarta, de ők nem bánják.

 

A 40 éves Gabi és férje, az 50 éves Patrik tavaly kezdtek el próbálkozni negyedik és egyben utolsó gyermekükkel – legalábbis ezt ők eredetileg így tervezték. A párnak már volt egy közös gyermeke, és mindketten hoztak egy-egy gyereket a korábbi házasságukból, de remélték, hogy még egy gyermekkel kiegészül a családjuk. Így aztán nagy volt a boldogság, amikor tavaly decemberben kiderült, hogy hamarosan érkezik a negyedik baba is a családban.

A 12 hetes vizsgálaton azonban a szonográfus közölte a hírt, hogy nem egy, hanem négy babát várnak.


A házasság- és családterapeutaként dolgozó Patrik így emlékezik rá:

„Először azt hittem, hogy valamit rosszul lát, de kiderült, hogy nem. Hirtelen nagyon sok mindent fel kellett dolgoznunk, amikor kiderült, hogy hárommal több baba érkezik, mint amennyit terveztünk. Úgy gondoltuk, hogy nagyszerű lenne egy negyedik és egyben utolsó gyermek, de nem számítottunk négyes ikrekre, amíg az ultrahangon meg nem mutatták nekünk a négy pöttyöt.”

A sztori különlegességét az adja, hogy a négyes ikrek természetes úton fogantak, aminek az esélye 1 az egymillióhoz


A terhesség nem volt problémamentes, hiszen a méhszájat össze kellett varrniuk az orvosoknak, hogy a terhesség végéig kitartson, és ne következzen be vetélés, és még így is szorosan ellenőrizniük kellett Gabi állapotát, mivel erősen veszélyeztetett terhesnek számított.


Az anyuka a 34. héten négy kisfiúnak adott életet. A hirtelen kilencfősre bővült család rengeteg munkát ad a szülőknek, de nagyon örülnek az egyszerre érkezett négy kis jövevénynek. A négy baba naponta 47 pelenkát, másfél csomag popsitörlőt és 32 cumisüveget „fogyaszt”, és három adag szennyest termel.


A szülők azt is elárulták, hogy bár mind a négyen máris nagyon különböző személyiségű és temperamentumú babák, a négy kisfiú közül kettő megszólalásig hasonlít egymásra, tehát egy egypetéjű és egy kétpetéjű ikerpárból jön össze a négy fős kis csapat. Két kisfiú annyira egyforma, hogy egyelőre a szülők sem tudják megkülönböztetni, éppen ezért egyikük lábkörmére pici körömlakkot festettek megkülönböztetésképpen.


A többes ikerterhesség veszélyei

Ikerterhesség úgy jöhet létre, hogy több petesejt érik meg, melyeket két különböző hímivarsejt termékenyít meg. Ők a kétpetéjű ikrek, akik csak annyiban hasonlítanak egymásra, mint két testvér, sőt sokszor a nemük is különböző. A másik lehetőség, hogy egy megtermékenyített petesejt később kettéhasad, majd két embrióként fejlődik tovább. Ők az egypetéjű ikrek, akik úgy hasonlítanak egymásra, mint két tojás – ahogy mondani szokás. A történetben szereplőhöz hasonló négyes ikerterhességek esetében e két „forgatókönyv” bármilyen kombinációban megvalósulhat.


Az ikerterhesség veszélye – mely kockázat a magzatok számának növekedésével fokozódik −, hogy a babák túlságosan korán, koraszülöttként jönnek a világra. De még ha a kiírt időpontban születnek is, a súlyuk gyakran elmarad egy átlagos újszülött születési súlyától – ennek minden kockázatával. Az is előfordulhat, hogy a terhesség során egy vagy több embrió elhal, így a négyesként induló terhesség akár hármas vagy kettes ikerterhességként is befejeződhet. Nem túlzás tehát, amikor az orvosok a veszélyekre figyelmeztetnek.


Mekkora az esély, hogy ikrek szülessenek?

Körülbelül 80 terhesség közül fordul elő egy kétpetéjű ikerterhesség, az egypetéjű ikerterhesség valószínűsége körülbelül egy a 285-höz. A hármas ikrek természetes fogantatásának esélye egy a 8000-hez, a négyes ikreké egy a 700.000-hez, az ötös ikreké egy az 50 millióhoz, a hatos ikreké egy a 4,7 milliárdhoz. Érdekességként megemlítem, hogy 2007-ben egy ohiói házaspárnak egymás után kétszer is hármas ikrei születtek, ami ugyancsak extrém ritkaságnak számít.


Ahhoz, hogy biztosan ötös találatunk legyen a lottón, több mint 43 millió szelvényt kellene vásárolni. Mondhatjuk tehát, hogy jóval valószínűbb, hogy négyesikrek születnek, mint hogy megütjük a lottón a főnyereményt.


Fotó: Metro


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page