top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Fogamzásgátló mellett hármasikreim lettek

Mire gyanakszol először, ha a nem érzed jól magad, miközben tudod magadról, hogy rendesen szeded a fogamzásgátlót? Biztosan nem a terhességre. De arra egészen biztosan nem, hogy egyszerre három babát hordasz a szíved alatt. Az élet időnként olyan sztorikat produkál, amire egyetlen író fantáziája sem képes.

De honnan tudhatjuk, mennyire hatásos az a fogamzásgátló módszer, amit kiszemeltünk magunknak az ehhez hasonló történetek elkerülésére? A Pearl-indexről hallottál már?

 

A fenti történet egy Amy nevű 28 éves brit nővel esett meg, aki csak biztos, ami biztos alapon csinált egy terhességi tesztet, amikor már egy ideje annak ellenére örökké fáradtnak érezte magát, hogy fél napokat átaludt, és bizonytalan rosszullétei voltak. Már a két csík is hatalmas sokként érte hiszen mostanában nem tervezett gyermeket, de akkor döbbent meg igazán, amikor az ultrahangon kiderült, hogy egyszerre három baba növekszik a hasában.

„Az első szonográfus két babát látott, aztán amikor odahívta a kolléganőjét, hogy ő is nézze meg, akkor derült ki, hogy hármasikreket várok. Nem is tudom, hogyan írjam le azt, ami akkor eltöltött. Talán valami olyasmi, hogy te jó ég, ez őrület!”

– idézte fel a történteket egy brit bulvárlap újságírójának, és azt is elárulta, hogy a három baba közül ketten egypetéjű ikrek, azaz úgy hasonlítanak egymásra, mint két tojás, míg a harmadik baba egy másik petesejtből fogant.


Arról, mi a különbség az egypetéjű és a kétpetéjű ikrek között, itt olvashatsz bővebben.


Különösen azért volt sokkoló Amy számára sokkoló a hármas ikerterhesség híre, mert tudta magáról, hogy minden reggel rendben beveszi a fogamzásgátlóját.


A történet egyelőre nem hepiend abból a szempontból, hogy pillanatnyilag úgy tűnik, hogy egyedül kell majd megbirkóznia három gyerek felnevelésével, mivel az apuka ebben egyáltalán nem kíván részt venni. A pillanatnyi helyzet szerint Amy egyedül a nevelőanyjára számíthat a három baba körüli teendőkben. A mostani tervek szerint hetente háromszor fog besegíteni, hogy Amy hamar visszamehessen dolgozni, hiszen valamiből élni kell, és szóba sem kerül, hogy fizetett segítséget engedhessen meg magának.


Honnan tudhatod, hogy melyik fogamzásgátlási módszer a legbiztosabb?

A fogamzásgátlási módszerek megbízhatósága igen eltérő lehet. A módszer hatásosságát az úgynevezett Pearl-index adja meg, mely azt jelzi, hogy az adott módszer MEGFELELŐ, az orvosi utasításoknak megfelelő használata ellenére 100 nő közül hányan esnek mégis teherbe, azaz mennyi a módszer „hibaszázaléka”. Ha például egy módszer 99,6 százalékban hatásos, akkor a Pearl-index 0,4. Pearl-indexként általában két értéket adnak meg: a módszer hibaszázalékát tipikus használat, illetve tökéletes használat mellett. Bizonyított ugyanis, hogy minél hosszabb ideje használ valaki egy adott fogamzásgátlási módszert, annál inkább beletanul a használatába és annál kisebb hibaszázalékkal alkalmazza azt. Ebből az is következik, hogy azok a fogamzásgátlási módszerek a legbiztosabbak, melyek nem igénylik az azokat alkalmazó személy aktív közreműködését, ilyen például a spirál, az implantátum, az injekció és a művi meddővé tétel.


Néhány módszer Pearl-indexe (hozzávetőleges értékek):

Védekezés nélküli nemi élet: 85%
Természetes fogamzásgátlás („naptármódszer”): 24%
Megszakított közösülés: 22%
Kombinált hormonális fogamzásgátló tabletta: 8%
Hüvelygyűrű: 8%
Méhen belüli spirál: 0,8%
Hormontartalmú spirál: 0,2%

De mit jelent az előírástól eltérő használat? A fenti történetnél maradva, a fogamzásgátló tabletta esetében „nem megfelelő” alkalmazásnak minősül, ha egy tabletta kimarad, és túlságosan hosszú idő telik el két tabletta bevétele között, de a hasmenés is ronthatja a fogamzásgátló tabletta hatásfokát. Gumi óvszer (kondom) esetében az előírástól eltérő a használat például akkor a gumi kiszakad, vagy túlságosan kerül sor az eszköz felhúzására. A naptármódszer Pearl-indexe a legrosszabbak között van, aminek jórészt az az oka, hogy nem minden nő menstruációs ciklusa óramű pontosságú, így a peteérés időpontja nem hajszálpontosan meghatározható. A naptármódszert éppen ezért csak azoknak ajánlják, akik nagyon pontosan tisztában vannak testük működésével, és bár nem akarnak egyelőre gyereket, de nem jelent számukra különösebb sokkot, ha mégis „becsúszik” a baba, mert szívesen felnevelik.

Fotó: Adobe Stock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page