top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Egy anya, két anyaméh, két baba

Egy ikerpár születése ma már nem számít ritkaságnak, hiszen – részben a lombikkezeléseknek köszönhetően – akár hármas, négyes, sőt akár nyolcas ikrek is születhetnek. De rögtön különlegesebb az eset, ha a két baba egy anya két méhéből jön a világra.

Egy ilyen szülés esélye 1 az 50 millióhoz, azaz annak, hogy két méhből szülessenek ikerbabái, kisebb az esélye, mint hogy megüti az ötös lottón a telitalálatot.

 

Amikor a már kétgyerekes édesanya harmadik várandósságával megjelent a 12. heti ultrahangvizsgálaton, arra számított, hogy végre megpillanthatják harmadik gyermeküket, arra viszont nem számított, hogy ikrekkel várandóst. Azt pedig álmában sem tudta elképzelni, amit a vizsgálatot végző szonográfus mondott: a két baba két különböző anyaméhben növekszik az anyukájuk hasában. A 28 éves Kellynek ugyanis nem egy, hanem két méhe van, és az ikerpár egyik tagja az egyik méhben, míg a másik baba a másik méhben „telepedett meg”.

Ez a fajta fejlődési rendellenesség egyébként sem nagyon gyakori, annak valószínűsége pedig, hogy valakinek ikerterhessége fogan, és a két baba nem egy méhben növekszik, 1 az 50 millióhoz. Ha tudjuk, hogy ahhoz, hogy az ötös lottón biztosan telitalálatot érjünk el, nem egészen 44 millió szelvényt kellene kitöltenünk, akkor könnyen belátható, hogy egy ilyen terhességre kisebb az esély, mint hogy megütjük a főnyereményt a lottón. Nem csoda hát, ha az anya úgy gondolta, hogy Instagram-oldalán számol be a rendkívüli várandósság történéseiről „Womb for Two” címmel. Itt tudatta a követőivel, hogy a furcsa helyzet oka az, hogy egy ritka méhfejlődési rendellenességgel született, melyet uterus didelphysnek (uterusz didelfisz), aza kettős méhnek neveznek az orvosok.


Később így számolt be az anya arról, miért döntött úgy, hogy a közösségi oldalon is megosztja várandósságának eseményeit:

„Olyan anyákat kerestem, akik jártak már hasonló cipőben, hogy megtudjam, hogy milyen kimenetelre számíthatok. Nagyon sok nőnek fogalma sincs arról, hogy két méhe van, ahogyan én sem tudtam róla korábban. Most már azt is tudom, hogy ez a fejlődési rendellenesség gyakran okozhat ismétlődő vetéléseket, ezért előfordulhat, hogy valaki újra és újra elvetél, és álmában nem gondol arra, hogy ez a fejlődési furcsaság az oka.”

A két baba születési novemberre várható, de a szülők felkészültek arra is, hogy az ikrek talán a kiírt időpont előtt érkeznek majd meg, hiszen most már azt is tudják, hogy megkettőzött méh esetén rendkívül nagy a koraszülés kockázata is.

Uterus didelphys vagy kettős méh

Elöljáróban gyorsan szögezzük le, hogy voltaképpen nem helyes a „megkettőzött méh” kifejezés, hiszen nem arról van szó, hogy valami, amiből normálisan egynek kellene lennie, megkettőződik, hanem arról, hogy két valami, aminek normálisan egyesülnie kellene még a magzati életben, az nem egyesül. De hogy ezt pontosabban megérthessük, nézzük először, hogyan alakul ki a méh.


A megtermékenyülést követően, a magzati hét első 8 hetében egyformán fejlődnek a fiú és lány magzatok. Ekkor azonban a férfi nemi hormon (tesztoszteron) hatására fiú magzatoknál az úgynevezett Wolff-csövek alakulnak ki, és a fejlődés a férfi nemi szervek irányában halad tovább. Tesztoszteron hiányában azonban a női nemi szervek kiindulópontjaként Müller-csövek fejlődnek, mindkét oldalon egy-egy, melyek a fejlődés során középen közel kerülnek egymáshoz, egymás felé tekintő faluk eltűnik, és egy üreggé olvadnak össze: kialakul a méh ürege. Ha az egybeolvadás nem vagy csak részlegesen következik be, akkor kettő marad az, aminek egyesülnie kellett volna. Attól függően, hogy a Müller-csövek összeolvadása mely ponton és milyen mértékben károsodott, különböző fejlődési rendellenességek jöhetnek létre. A legenyhébb formában a méh felső része benyomott, ívelt, de előfordulhat, hogy a méh üregét sövény osztja ketté részlegesen vagy teljesen. Ha a Müller-csövek egyesülése teljesen elmarad, akkor jön létre a kétméhűség, melyhez egy, sövénnyel kettéosztott hüvely vagy két hüvely csatlakozhat.

A méh fejlődési rendellenességei meddőséget okozhatnak, illetve ismétlődő (úgynevezett habituális) vetélés okai lehetnek. Amennyiben a várandósságot sikerül kiviselni, az gyakran koraszüléssel végződik.


Drukkoljunk hát az ikreknek, hogy minden rendben legyen, és novemberig sikerüljön kihúzniuk odabenn. Kinek-kinek a saját kis „kuckójában”.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page